Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasına günler kala Bakan Şimşek, enflasyonun seyriyle ilgili net konuştu. Enflasyonda düşüş için temmuzu işaret edip tarih veren Şimşek, 12 ay sonraki yüzde 36 enflasyon hedefinin altını çizdi. Bakan Şimşek kredilere ilişkin olarak da "Biz kredi politikasında kaynağın üretime gitmesinden yanayız. Bunun için tedbirler aldık, gerekirse ilave tedbirler alacağız" açıklamasını yaptı.
"MERKEZ BANKASI ENFLASYONU DÜŞÜRMEK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAK"
Bakan Şimşek'in Kanal 7 canlı yayınındaki konuşmasından öne çıkan mesajları şöyle:
Orta Vadeli Programın özü dezenflasyon yani enflasyonu tek haneye indirmek. Para politikalarını işlevsel hale getirmek için üç yıllık bir program yaptık. Orta Vadeli Programın Üç temeli vardır. Dezenflayon amacımızı enflasyonu tek haneye indirmek. Programın birinci esası dezenflasyon. Sıkı para politikası, sıkı maliye politikası dolayısıyla enflasyon düşecek.
Bu program ilk olarak tek haneye düşürmeye yönelik bir program. Bunun için sıkı bir para politikası var. Merkez Bankası'ndaki arkadaşlar işlerini yapıyorlar. Merkez Bankası enflasyonu çapalayacak çerçevede parasal sıkılaşmaya gitti. Şartlar neyi gerektiriyorsa onu yaparlar. Merkez Bankası enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapacak.
YENİ VERGİ OLACAK MI?
Geçen sene deprem nedeniyle çok büyük bir açıkla karşı karşıyaydık. Dışarıdan borçlanmak yerine açığı azaltmaya gittik. Bundan dolayı vergi artışlarına gittik. Bunlar doğrudan doğruya enflasyon. 2024'te bunlar olmayacak. Bunlar da tek seferlik etkiler. Enflasyonist yeni vergi olmayacak.
KDV genel oranını artırmayacağız, Kurumlar Vergisi'ni artırmayacağız ancak istisna muafiyetleri gözden geçireceğiz. Verimlilik ne durumda bakacağız.
ENFLASYONDA 'YÜZDE 36' İÇİN TARİH VERDİ
Enflasyon mayısa kadar yükselmeye devam edecek. Yükselen yıllık, düşen aylık enflasyon. 12 ay sonra enflasyon yüzde 36'ya düşecek. Enflasyon 3 Temmuz'dan itibaren düşmeye başlayacak. Çünkü çıktı açığı temmuzda eksiye dönüyor. Baz etkisi var. Para politikası gecikmeli çalışıyor. Başından beri enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacak diyoruz. Enflasyonda düşüş trendi başlamış durumda. Bir program var sabırla kararlılıkla uygulayacağız.
Cari açık bu senenin ortasında bizim koyduğumuz hedeflerden çok daha iyi bir noktada olacak.
DOLAR 40 LİRAYA ÇIKACAK İDDİASI
Çok açık bir şekilde karamsarlık pompalanıyor. Muhalefet oturup projeleriyle, vizyonlarıyla bu yarışı sürdüreceklerine bu türden toplumun geleceğe ilişkin ümitlerini olumsuz etkileyecek yaklaşımlarla seçimi götürmeye çalışıyorlar.
Bu program çalışıyor. Kötümserliğe hiçbir şekilde zemin yoktur. Programın başarısını açıklayayım: Birincisi; 'bu program uygulamaya geçtikten sonra büyümede dengelenme olacak' dedik. Geçen sene ikinci çeyreğe gidelim yani program öncesine gittiğimizde iç talip çok hızlı büyüyor. Büyümeye iç talep yüzde 10 katkı verirken net ihracat -6.3 puan etkiliyor.
Yüzde 4'lük büyüme enflasyonist bir büyüme. Üçüncü çeyreğe geldiğimizde iç talebin etkisi 8.6'ya düşüyor. Net ihracat ise -2.3'e düşüyor. Son çeyreğe geldiğimizde iç talebin etkisi 4.6'ya düşüyor. Net ihracat ise -0.6'ya düşüyor. Yılık ilk çeyreğindeyiz şuanda, elimizde rakam yok. Çok net bir şekilde net ihracatın etkisi artıya döndü. Artık Türkiye dışarıya satarak kısmen büyüyor. İç talep hala iyi ve düzeyde ama giderek daha ılımlı hale gelecek.
"SEÇİM ÖNCESİ BELİRSİZLİK YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR"
Geçen Haziran'dan bu yana bizimle ilgili en az 40 tane haberi yalanladık. Biz yalanlamaktan yorulduk masa başı uydurulan haberleri ama belli kesimlerden bu yalanları üretmekten yorulmadılar. Seçim döneminde bunun dozu da arttı. Seçim öncesi belirsizlik yaratmaya çalışıyorlar. "