Temmuz ayında yılın ikinci zammını almış olan emekliler için maaş gündemi şimdilik kapanmışken, emekli olacakların ‘tarih’ gündemi hala sıcak gündemler arasındaki yerini alıyor. Emekli olunan yılın emekli maaş hesabında etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, konuyla ilgili peş peşe açıklama gerçekleştirmeye başlamışken; tanınmış sosyal güvenlik uzmanlarından biri olan Ali Tezel’den de bir açıklama geldi.

Hukuk tarihinde bir ilk yaşandı! Kirayı yapay zeka belirleyecek Hukuk tarihinde bir ilk yaşandı! Kirayı yapay zeka belirleyecek

Bir süredir gündem olan ‘Emeklilik dilekçesini verme tarihine’ ilişkin sosyal güvenlik uzmanlarından açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak konuşan Ali Tezel, geçtiğimiz günlerde çıkmış olduğu Tele1 ekranlarından emekli adaylarına seslendi. Özellikle 2024 yılında emekli olmayı tavsiye eden uzman isim, bunun gerekçesini de anlattı. Peki Ali Tezel ne dedi? İşte Ali Tezel’in o açıklaması…

2024 YILINDA EMEKLİ OLMAYAN PİŞMAN OLUR

Emekli olacaklar ve emekliler için sıklıkla uyarılar gerçekleştiren isimlerden biri olan Ali Tezel’den bu kez emeklilik için verilecek dilekçe tarihine dair bir açıklama geldi. Diğer meslektaşları gibi 2024 yılında emekliliği tavsiye eden Tezel, “2024’te emekli olan 2025'te emekli olacak olandan yüzde 35 daha fazla emekli aylığı alır” diyerek, uyarısını yaptı. Tezel, kendisine yöneltilen bir soru üzerine doğrudan maaş hesabı yaparak, düşecek olan rakamı da gözler önüne serdi.

60 BİN TL MAAŞTA 15 BİN TL OYNAMA

Katılmış olduğu TV programında kendisine sunucu Ülkü Çoban’ın sormuş olduğu “Bir izleyicimiz, 'En yüksekten ödedim primlerimi ben, 60 bin lira aylık bağlanması gerekiyor bana' demişti, yanlış hatırlamıyorsam. 'Şimdi mi emekli olayım sonra mı?' diye sormuştu” sorusu üzerine doğrudan rakamlar üzerinden bir hesaplama yaparak yanıt veren Ali Tezel, “2024'te olsun. O rakam 45 bine düşer 2025'te” ifadesiyle 60 bin TL gibi bir maaşta en az 15 bin TL’lik bir farkın olacağını belirtti.

ARADAKİ FARK ENFLASYONDAN KAYNAKLANACAK

Öte yandan uzmanların uyarısı, önümüzdeki yıl düşmesi beklenen enflasyonu baz alarak yapılmış durumda. Enflasyonun düşeceğini, dolayısıyla da maaş kat sayısında bir düşüş yaşanacağını öngören sosyal güvenlik uzmanları, maaşlarda seneye, bu yıla göre yüzde 30 ila 35 arasında bir düşüş olacağını söylüyor. 

Kaynak: Mynet