Manisa’nın 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' tescilli, 'kuş cenneti' olarak bilinen Marmara Gölü için son yağışlar umut olmaya devam ediyor. Diğer taraftarda göl sahasının tarıma açılmasına ilişkin Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Devlet Su İşleri (DSİ), Tarım ve Orman Bakanlığı ile Manisa Valiliği arasındaki işbirliği protokolünün iptali için başlatılan hukuki sürecin devam ettiği belirtildi.

Göller 3

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek Marmara Gölünde incelemelerde bulundular.

Göller 2

 “MARMARA GÖLÜ YAŞAMAK İÇİN DİRENİYOR”

Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu yaptığı açıklamada,” Ege bölgesinde tarımsal sulama ve balıkçılık yönünden önemli bir yere sahip olan Marmara Gölü, iklim değişikliği ve kuraklık, vahşi sulama ve sulama sezonlarında yapılan yanlış planlama nedeniyle üç yıl önce tamamen kurudu.  Marmara Gölü ve ya diğer ismiyle Gölmarmara yaşamak için direniyor. Son yağışlar umut olmaya devam ediyor çünkü şuanda Tekelioğlu ve Pazarköy’ün alt kısmı ile Yeniköy tarafı olmak üzere üç noktada su birikintileri oluştu. Sonbahar ve kış mevsiminde çok güzel yağışlar oldu. Bu yağışlar inşallah ilkbaharda da devam eder. Marmara Gölü’nün kurumasında Tarım ve Orman Bakanlığı, DSİ Bölge Müdürlüğü, Manisa Valiliği ve TİGEM Genel Müdürlüğü sorumludur. TİGEM Genel Müdürlüğü 45 bin dekar alanda buğday ekti. Şu anda yaklaşık 15 bin dekar alan su altında kaldı” dedi.

Göller 1

“10 YILDAN BUYANA BİR DAMLA SU VERİLMEDİ”

Kilimcigöldelioğlu “Kocaçay ile Kırdamları, Karasavcı, Gökçeköy ve Yağbasan tarafından gelen yan derelerin suları göle akmaktadır. Yaklaşık 10 yıldan beri Kum çayından bir damla su Marmara Gölü’ne su bırakılmadı. Gördes Barajı’n dan bırakılan suyun bir kısmı İzmir’e içme suyu olarak, bir kısımda Gölmarmara İlçesindeki tarım alanlarının sulanması için bırakıldı. Gördes Barajı projesi yapılırken DSİ Bölge Müdürlüğü Marmara Gölünü hiç düşünmediler ve gelinen noktada iklim değişikliği, kuraklık ve su kaybı nedeniyle Marmara Gölü, 2021 yılının Ağustos ayında tamamen kurudu. Oysa Protokole göre Gördes Barajı’ndaki suyun yüzde 60’ı İzmir Büyükşehir Belediyesine içme suyu olarak verilmesi, yüzde 40’ı Marmara Gölüne verilmesi gerekiyor. Maalesef Gördes Barajı’ndan Marmara Gölü’ne hiç su gelmiyor. Şu an Gördes Barajı’ndaki suyun yüzde 50’si İzmir Büyükşehir Belediyesine içme suyu olarak veriliyor, yüzde 40’ı Gölmarmara yöresindeki tarım arazilerin sulanması için çiftçilere veriliyor.”

“BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Marmara Gölü için başlatılan kurtarma projesinin bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini belirten Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, ”Kavaklıdere, Yeşilkavak, Kabazlı, Yenipazar, Gümüş, Çakallar, Kurşunlu, Tabak, Sart ve Ahmetli çayı ve yan derelerden akan suların Alaşehir Çayı ve Gediz Nehri aracılığı ile Ege Denizi’ne karıştığını görmekteyiz. Geçen yıllarda Ankara’da DSİ Genel Müdürlüğü ile bire bir görüşmelerde bulunarak Yeşilkavak, Kabazlı, Yenipazar, Gümüş, Çakallar, Kurşunlu, Tabak, Sart ve Ahmetli derelerinin kapalı sistemle götürülüp, Ahmetli’ye yakın bir yerde cazibeli sistemle Marmara Gölü’ne aktarılmasını talep etmiştik. İzmir DSİ 2.Bölge Müdürlüğü Bozdağ’dan akan Ahmetli, Sart, Tabakçayı, Kurşunlu, Gümüş çaylarının suları yapılacak olan regülatörler vasıtasıyla mevcut Kendirlik Besleme Kanalı üzerinden göle getirmeyi planlıyor. İhalesinin de yapıldığı belirtilmekte. Proje hayata geçirilirse göle 25 milyon metre küp su olacak. Gema Vakfı olarak biz Marmara Gölü için başlatılan kurtarma projesinin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz ”dedi.

Muhabir: Fatma Uysal