İbrahim Tatlıses'in kızı polis memuruyla da tartışmış! “Ne olacağını sanıyorsun delikanlı?” İbrahim Tatlıses'in kızı polis memuruyla da tartışmış! “Ne olacağını sanıyorsun delikanlı?”

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın Uzay Komutanlığı emrine atandığı bildirildi. Yaşanan bu gelişme sonrasında vatandaşlar Uzay Komutanlığı nedir araştırmalarını yapıyor. Askeriyede uzay kuvvetlerine dair tüm bilgileri paylaşırken, TSK bünyesinde kurulması planlanan ve oluşum (teşkil) süreci devam ettiği açıklanan Uzay Komutanlığı hakkında da bilgiler vereceğiz.

Uzay Komutanlığı’nın gündeme gelmesiyle birlikte ilgili kuvvetlere başvurular ve komutanının kim olduğu hakkında da bilgiler araştırılıyor. Uzay Komutanlığı başvurularına ilişkin mevcut bilgileri aktarırken, ilgili askeri kuvvet hakkında da tüm detayları paylaşıyoruz. İşte ayrıntılar…

Uzay Komutanligi Nedir 6

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı Uzay Komutanlığı'na Atandı!

Hava Pilot Albay ve ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın TSK bünyesinde kurulması planlanan ve teşkil faaliyetleri devam eden Uzay Komutanlığı’na atanmasıyla ilgili askeri birim gündeme geldi. Milli Savunma Bakanlığı’nca düzenlenen basın toplantısında, TSK’nın deniz, hava, kara, siber ve uzay alanlarında etkinliğinin ve caydırıcılığının her geçen gün arttığı bildirilirken, aynı zamanda Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulacak olan Uzay Komutanlığı hakkında da bilgiler verildi.

Milli Uzay Programı çerçevesinde Türkiye’de bir ilke imza atarak uzay misyonunu başarıyla tamamlayan ve ilk Türk astronot olan Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı’nın Uzay Komutanlığı’nın emrine atandığı bildirildi. Peki, Uzay Komutanlığı nedir? İşte ayrıntılar…

Uzay Komutanligi Nedir

Uzay Komutanlığı Nedir? 

Uzay Komutanlığı, Milli Uzay Programı çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulması planlanan bir askeri birim olarak, en son Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasıyla gündeme geldi. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın Uzay Komutanlığı emrine atandığının açıklanmasıyla birlikte ilgili askeri birim hakkında vatandaşlar tarafından araştırmalar yapılıyor. Uzay Komutanlığı nedir? İşte yanıtı…

Uzay Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulması planlanan, teşkil (oluşum) süreci devam eden askeri bir birimdir. Gelecekte askeri operasyonların sadece dünya düzeyinde değil, aynı zamanda uzay alanında da gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu nedenle Milli Uzay Programı çerçevesinde Uzay Komutanlığı’nın kurulum süreci başlamıştır.

Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı’nın Uzay Komutanlığı’na atanmasıyla birlikte gündeme gelen askeri birim, çeşitli araştırmalara da konu oluyor. Alper Gezeravcı atamasıyla ilgili MSB tarafından yapılan açıklama ise şöyle:

"Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kara, deniz, hava, siber ve uzay alanlarındaki etkinlik ve caydırıcılığı her geçen gün daha da artırılmaktadır. Bu kapsamda Hava Kuvvetlerimiz bünyesinde kurulan Uzay Komutanlığımızın teşkil faaliyetleri devam etmektedir. Milli Uzay Programı kapsamında bir ilki gerçekleştirerek insanlı uzay misyonunu başarıyla tamamlayan Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı '2024 Yılı Genel Atamaları' ile Uzay Komutanlığı emrine atanmıştır."

Uzay Komutanligi Nedir 3

Uzay Komutanlığı Ne Zaman Kuruldu?

Uzay Komutanlığı nedir sorusuna yanıt arayanlar için ilgili askeri birimin kuruluşuna dair bilgileri paylaşalım. İlk Türk astronot Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı’nın emrine atandığı Uzay Komutanlığı, Milli Uzay Programı kapsamında gündeme gelmiş, 2023 Kasım ayı itibariyle kuruluşuna dair çalışmalar başlamıştır. Ancak Uzay Komutanlığı ne zaman kuruldu sorusu için ilgili askeri birimin henüz daha açılmadığını belirtmek gerekiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulması planlanan Uzay Komutanlığı’nın teşkil çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Geçtiğimiz yıl uzay alanında çalışmak isteyen gençlere çağrı yapılarak Uzay Komutanlığı’nın kurulacağı da açıklanmıştı. Uzayda gözetleme, keşif ve daha birçok fonksiyonu yerine getirmeyi amaçlayan bu askeri birim, aynı zamanda NATO gözetiminde gerçekleşen uzay çalışmalarına uyum sağlamayı da amaçlıyor.

2023 Kasım ayında konuya ilişkin açıklamalar yapan Hava ve Uzay Gücü Geliştirme Merkezi Komutanı Albay Gökhan Gürakar, Uzay Komutanlığı’nın kurulmasıyla birlikte görev alması için gençlere çağrıda bulunmuştu. O dönemden günümüze Uzay Komutanlığı başvurularının da ne şekilde yapılacağı merak konusu.

İlgili dönemde konuya dair açıklamalarda bulunan Albay Gökhan Gürakar:

“Uzay çalışmaları dünya genelinde hız kazandı. NATO’nun 2019 yılında açtığı Uzay Merkezi, Fransa’da açılan uzay mükemmeliyet merkezi çalışmaları ve uzayın bir harekat alanı olarak tanımlanması sonrasında uzayın önemi bir kez daha öne çıktı. Uzay, özellikle istihbarat, keşif, gözetleme, IGK kapsamında kullanılıyor. Ancak artık anti balistik füzeler, uzaydan elektro optik SAR uydularının yanında erken ihbar sistemlerinin de devreye girmesi, uzayın önemini bir kez daha ortaya koydu. Dolayısıyla Uzay Komutanlığıyla ilgili çalışmalarımızı biz de başlatmış bulunuyoruz.” demişti.

Uzay Komutanlığı nerede sorusu şu an için kendine yanıt bulmazken, aynı zamanda komutanın kim olacağı, işleyişinin ne şekilde olacağı da merak konusu.

Alper Gezeravcı’nın Uzay Komutanlığı emrine atanmasıyla gündeme gelen konulara değindik. Uzay Komutanlığı nedir sorusu haricinde merak ettiğiniz diğer sorular için yorumlar bölümünü kullanabilir, ayrıca düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Özlem Sucu