“Tremor birbirine antagonist kasların istemsiz kasılmasına bağlı az veya çok ritmik harekettir.” Diyen Gündem, 3 tipi vardır. İstirahatte görülen tremor. İstirahat tremoru, statik tramor veya Parkinson tremoru adı da verilir. Bir amaca yönelik hareketler sırasında ortaya çıkan tremor. İntansiyonel tremor da denir. Yer çekimine karşı bir postürün devamı sırasında ortaya çıkan tremor. Gergin bir şekilde öne doğru uzatılmış ellerde görülür. Postüral tremor veya aksiyon tremoru olarak adlandırılır” dedi.

Gündem, sözlerine şöyle devam etti;

“Statik tremor - parkinson hastalığında görülür. Ellerde hap yapma, para sayma hareketine benzetilir. Ayaklarda olduğu zaman pedal hareketi görünümündedir. Bazen dil, dudaklar ve çenede de görülür. Heyecanla artar, istemli hareket esnasında kaybolur. 

İntansionel tremor: Serebellum(beyincik) hastalıklarında ortaya çıkar. İstemli harekette hedefe yaklaşırken ortaya çıkar. İstirahatte kaybolur.

Dünyadaki her 10 yetişkinden 1'inde bulunan KOAH hastalığına dikkat Dünyadaki her 10 yetişkinden 1'inde bulunan KOAH hastalığına dikkat

Postüral tremor : Normal insanlarda da yer çekimine bağlı bir postürü sürdüren kaslarda ince bir tremorun varlığı ortaya konmuştur. Heyecan, ruhi gerginlik, korku, yorgunluk, hipoglisemi, egzersiz ve tirotoksikoz’da(zehirli guatr) ortaya çıkabilir.

Esansiel tremor: Kalıtsal yönü mevcuttur. Familyat tremor da denir. Genç yaşlarda görülen şekline esansiel tremor denir. Genelde tek elde başlar. Yıllar içinde yavaş ilerler. Tedaviye dirençlidir. Birtakım ilaçlardan fayda görülebilir.”

Muhabir: Behzat Akcan