Türkiye geçmişte birçok uygarlığa ev sahibi yapmış ülkelerin başında gelmektedir. Ülkemizde birden fazla sayıda antik kent ve antik yapı bulunmaktadır. Sardes Antik Kenti de bu yapıların arasında yerini almaktadır. Geçtiğimiz günlerde meteor yağmuruyla eşsiz görüntüler sunan bu kent merak edilmeye başlamıştır. Bundan dolayı Sardes Antik Kenti nerede sorgusu da arama motorlarında aratılmaktadır. Sardes Antik Kenti hakkında tüm merak edilenleri sizin için derledik!

İşte ayrıntılar…

Sardes Antik Kenti Nerede 2

Sardes Antik Kenti Nerede?

Sardes Antik Kenti sıklıkla ziyaret edilen antik kentlerin içerisinde yer almaktadır. Bu antik kenti keşfetmek isteyen kişiler konumunu da sıklıkla araştırmaktadırlar.

Sardes Antik Kenti nerede sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir:

  • Sardes Antik Kenti Manisa’nın Salihli ilçesinin Sart beldesinde bulunmaktadır. Bu antik kent aynı zamanda dünyada bulunan en görkemli İon düzeni tapınakları da örnek gösterilmektedir.

Sardes Antik Kenti Nerede

Sardes Antik Kenti Giriş Ücreti 2024

Tarihi güzellikleri içerisinde barındıran antik kenti birçok kişi ziyaret etmek istemektedir. Sardes Antik Kenti Giriş ücreti 2024 yılı için merak edilmektedir. Birçok müze ve ören yerinde olduğu gibi kentin girişi müze kartla yapılmaktadır.

Sardes Antik Kenti giriş ücreti aşağıdaki gibidir:

  • Sardeş Antik Kenti’ne giriş yapmak için gerekli olan Müze kart ücretleri 60 TL’dir. Öğrenci Müze Kart ise 30 TL’dir. 18 yaş altı ve 65 yaş üzeri kişiler Müze Karttan ücretsiz olarak yararlanabilirler. Sardes Antik Kenti giriş ücreti yabancılar için ise 3 Euro olarak belirlenmiştir.

Sareds Antik Kenti Açık Mı?

Antik yapılar yoğun ziyarete maruz kalmalarından dolayı bazen tahrip olabilmektedirler. Bu tahripleri gidermek ve daha fazla zararın önlenmesi için zaman zaman bu tür yerler ziyaret kapatılmaktadır. Sardes Antik Kenti var olan eski yapılardandır. Bu antik kenti ziyaret etmek isteyen kişiler Sardes Antik Kenitnin açık olup olmadığını merak etmektedirler. Sardes Antik Kenti şu an için ziyarete açıktır.

Sardes Antik Kenti Hangi Günler Açık?

Sardes Antik Kenti haftanın her günü ziyarete açıktır. Ziyaret etmek isteyen kişiler Sardes Antik Kentinin kaçta kapandığını da merak etmektedirler. Sardes Antik Kenti yaz mevsiminde 8.00 – 19.00 saatleri arasında hizmet verirken kış mevsiminde 8.00- 17.00 saatleri arasında ziyarete açılmaktadır.

Manisa'da ortalama yaşam süresi belli oldu ! Manisa’da kadınlar mı yoksa erkekler mi uzun yaşıyor ? Manisa'da ortalama yaşam süresi belli oldu ! Manisa’da kadınlar mı yoksa erkekler mi uzun yaşıyor ?

Sardes Antik Kenti Nerede 4

Sardes Antik Kenti Yol Tarifi

Sardes Antik Kenti Manisa’nın Sart kasabasındadır. Antik Kent İzmir – Ankara arasında bulunmaktadır. Navigasyon uygulamalarına Sardes Antik Kenti yazarak ulaşmak mümkünüdür. Ayrıca Salihli’den kalkan minibüslerle yaklaşık 15 dakikalık bir yolculukla Sardes Antik Kenti’ne ulaşmak mümkündür.

Sardes Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Sardes Antik Kenti nerede sorusundan sonra antik kente nasıl gideceğini de merak konusudur. Sardes Antik Kenti’ne gitmek için birçok yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki özel araçtır. Salihli’ye ulaşım sağladıktan sonra 20 dakikalık bir yolculukla antik kente ulaşabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise taksidir.

Salihli’ye otobüs ya da tren ile ulaşım sağlıktan sonra taksiyle Sardes Antik kentine ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma tercih etmek isteyen kişiler Salihli şehir merkezinden minibüslere binerek de Sardes Antik Kentine gidebilirler.

Sardes Antik Kenti Nerede 5

Sardes Antik Kenti Tarihçesi

Sardes antik kenti Türkiye’de bulunan önemli yapılardandır. Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart beldesinde yer alan Sardes Antik Kenti, zengin tarihi geçmişiyle öne çıkmaktadır. Sardes, Lidya Devleti’nin başkenti olarak tanınmakta ve 5000 yılı aşkın bir süredir çeşitli medeniyetlerin yerleşim alanı olmuştur. Bu antik kent, Lidyalıların parayı ilk bastığı yer olarak bilinir ve Roma ile Bizans dönemlerinde de önemini korumuştur. Tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos Çayı'ndan yapılan altın madenciliği ile Sardes, antik çağların zengin şehirlerinden biri olmuştur.

MÖ 7. yüzyıldan itibaren 14 yüzyıllık süreçte Sardes, ulaşım, idari ve ticari açıdan daima önemli bir merkez olmuştur. Ayrıca, Hristiyanlığın batıya yayılmasında büyük rol oynayan Batı Anadolu’daki yedi kiliseden biri olan Sardes Kilisesi, dini açıdan da büyük bir değer taşımaktadır.

Sardes’teki kazı çalışmaları, 1910-14 yılları arasında H.C. Butler, 1958-76 yılları arasında G.M.A. Hanfmann tarafından yönetilmiş ve 1977’den 2007’ye kadar C.H. Greenewalt önderliğinde devam etmiştir. Günümüzde ise, 2008 yılından beri kazılar N.D. Cahill tarafından sürdürülmektedir. 2009'dan itibaren, Akropolis’in doğal tepelerinde Byzfort ve Alanyerde kazılar yapılmış ve 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalara 49 arkeolog ve uzman katılmıştır.

Bu çalışmalar sayesinde, Lidya dönemine ait yapılar gün yüzüne çıkarılmış ve Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait kayıtlar arşivlenmiştir. Özellikle tepenin kuzey, güney ve orta kısımlarında yapılan kazılarda Roma dönemine ait yapılar ortaya çıkarılmıştır. Yapılan kazılarda ortaya çıkarılan Artemis Tapınağı, Akropol, Roma Hamamı, Sinagog ve Gymnasium gibi yapılar, Sardes Tapınağı'nın değerli yapıları arasında yer almaktadır. Ayrıca, Antik kent içerisinde bulunan Sinagog, Anadolu’daki en eski örneklerden biridir. MS 3. yüzyılda Sart'ta bir Musevi cemaatinin varlığına işaret etmektedir.

Sardes’teki ekonomik faaliyetler, kentin batısında, Paktolos (Sart) çayı çevresinde yoğunlaşmıştır. Altın arıtma atölyeleri, mücevherci dükkanları ve pazar yeri bu bölgede toplanmıştır. Halkın konutları ise oldukça sade ve yoksul bir görünüme sahiptir; taş temel üzerine kerpiç duvarlarla inşa edilmiş, sazdan çatılarla örtülmüştür. Bu konutlar, genellikle tek hücreli, basit yapılar olarak planlanmış ve iç mekânlar, ailenin ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir. VI. yüzyılın ikinci yarısında konutlar, dışarıdan boyalı kabartmalarla süslenmiş ve pişmiş toprak levhalarla kaplanmaya başlanmıştır.Sardes’in aşağı kenti başlangıçta sursuzdu fakat saldırıların ardından 20 metre kalınlığında ve 10 metreyi aşan yüksekliğiyle güçlü surlarla çevrilmiştir.

Aynı zamanda Sardes Antik Kenti, ünlü Kral Yolu’nun başlangıç noktası ve adı zenginlikle özdeşleşmiş olan Karun’un memleketi olarak bilinir. Marmara Gölü’nün güneyinde yer alan Bin Tepeler, Lidya’nın tümülüs mezarlık alanı olarak bilinir ve dünyanın en büyük tümülüs alanlarından biri olarak kabul edilir. Sardes Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri, tarihi ve kültürel önemleriyle öne çıkarak, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer almaktadır. Bu alanlar hem tarihi zenginlikleri hem de arkeolojik değerleriyle ziyaretçilerini etkileyen önemli yerlerdir.

Sardes Antik Kenti Nerede 6

Sardes Antik Kenti Artemis Tapınağı

Sardes Antik Kenti içerisinde en dikkat çeken yapılardan biri de Artemis Tapınağıdır. Artemis Tapınağı'nın inşasına ilk olarak Lidya Kralı Krezüs tarafından, Ana Tanrıça Artimu'ya adanan kum taşından bir sunak olarak başlanmıştır. Ardından, M.Ö. 330 yılı civarında asıl tapınak inşa edilmeye başlanmış, ancak tamamlanamamıştır. Helenistik dönemde beyaz mermerden yapılan tapınak, iki ana bölümden oluşuyordu.

Tapınağın içindeki kutsal alanlara giriş bölümlerinde 8 sütun, yan kanatlar boyunca ise 20 sütun yer alıyordu. Doğu yönündeki sütunlar günümüze daha iyi korunmuş olarak ulaşmıştır. M.S. 17 yılında meydana gelen depremde yıkılan tapınağın doğu sütunları, Romalılar tarafından yeniden yerlerine konulmuştur. M.S. 312 yılında yaşanan sel felaketinin ardından tapınak, yine Romalılar tarafından doğu tarafından onarıma alınmıştır.

Anadolu’daki diğer iki Artemis tapınağı olan büyük Arkaik/Hellenistik Efes ve Hermogenes’in eseri olan Menderes Magnesia’sındaki Artemis Leukophyrene tapınakları gibi, Sardes Artemis Tapınağı'nın cephesi de batıya dönüktür. Tapınağın batı ucunda yer alan ve büyük Arkaik dönemden kalma kireçtaşı bloklarla işaretlenen bir sunak, burasının erken dönemlerden beri Artemis’e adanmış kutsal bir alan olduğunu düşündürmektedir.

Tapınak, akropolisten aşağı doğru inen bir arazide doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Doğu kısmı daha derinlere gömüldüğü için daha iyi korunmuş olup, bu kısımdaki sütunlardan ikisi günümüze sağlam ulaşmıştır. Tapınağın mevcut hali ve iyi korunmuş detayları, büyük bir Yunan yapısının inşaat sürecini anlamak açısından önem taşır. Ancak, batı ucun tamamı, kuzey ve güney peristyller ile çatı gibi bölümler ya tamamen yok olmuş ya da değiştirilmiş veya yarım bırakılmıştır.

Sardes Antik Kenti Nerede 7

Sık Sorulan Sorular

Sardes Antik Kenti hakkında sık soruların soruları sizin için cevapladık.

Sardes Hangi Uygarlığa Ait?

Sardes antik kenti Lidya uygarlığına ait bir kenttir.

Sardes Antik Kenti Kim Yaptı?

Sardes antik kentinde, Lidya uygarlığının yaşadığı bilinmektedir. Kenti kimin yapıtına dair bir isim vermek günümüz bilgileri ile zordu.

Sardes Kelimesinin Anlamı Nedir?

Turuncu kuvars taşının uzun yıllar boyunca değerli taş olarak kullanıldığı bilinir ve Batı dillerinde bu taş için kullanılan sard kelimesi, taşın antik dönemde çıkarıldığı Sart bölgesinden türemiştir. Sardes adının buradan geldiği düşünülmektedir.

Kaynak: Ayşenur Yılmaz