İriliği ve lezzetiyle Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinin sofralarını süsleyen, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen Salihli kirazı, fiyatıyla üreticileri zor durumda bıraktı. Üretimi yapılan mahallelerde 60 liraya alıcı bulan kirazın fiyatı bazı marketlerde 250 liraya ulaştı. Üreticiler ise yaşanan bu sürece tepkili.

Ureti̇mfi̇yat (10)

ÜRETİCİLER ZOR DURUMDA KALDI

Salihli Kirazının üretiminin yapıldığı mahallelerdeki çiftçiler, fiyatta yaşanan sert düşüşe tepkili. Üreticiler, “Aylarca emek verdiğimiz, gözümüz gibi baktığımız dünyaca ünlü kirazımızın fiyatında yaşanan sert düşüş bizleri mağdur etti. Sezon başında 180 liraya kadar alıcı buluyordu. Ancak şuanda 60 liradan satmak zorunda kalıyoruz. Bu rakamlarla gelecek sezonun hazırlığını yapmamız mümkün değil. Bizden 60 veya 80 liraya alınan bu ürünler iç pazarda dönüp dolaşıyor ve tüketiciye 250 liraya satılıyor.” dediler

Ureti̇mfi̇yat (8)

SALİHLİ ZİRAAT-900 ADIYLA TESCİLLENDİ

Kayıtlara göre 1945’li yıllardan itibaren bölgede yetiştirilmeye başlanan, daha sonra ilçenin Çamurhamamı, Gökköy, Allahdiyen ve Bahçecik Mahallelerinde üretilmeye başlayan Salihli Kirazı, "Salihli Ziraat-900 adı altında tescil aldı. Salihli Kirazı başta Avrupa olmak üzere, Orta Asya ve Güney Asya ülkelerine ihraç ediliyor. En çok ihraç edilen ülkelerin başında ise İngiltere, Fransa, Almanya ve Amerika geliyor.

Ureti̇mfi̇yat (6)

SALİHLİ KİRAZININ ÖZELLİKLERİ

Türkiye’de en fazla kiraz üretiminin yapıldığı illerin başında Manisa ve İzmir geliyor. Kendisine has özellikleri bulunan Salihli Kirazının en belirgin özelliği, kalp şeklinde olması. Meyve eti sert, tatlı, sulu ve çatlamaya ise oldukça dayanıklı.

Ağustos ayında Türkiye'de kurulan ve kapanan şirket sayısı düştü Ağustos ayında Türkiye'de kurulan ve kapanan şirket sayısı düştü

Ureti̇mfi̇yat (5)

KOOPERATİFLEŞME ÇAĞRISI

Salihlili üreticilerden Özay Erdoğan’da, Salihli Kirazında yaşanan fiyat krizine karşı kooperatifleşme çağrısında bulundu.

Ureti̇mfi̇yat (3)

Erdoğan “Üreticiyi de tüketiciyi de kurtaracak olan kooperatifleşmedir. Kooperatif yoksa ürün rezilliği ve pahalılık var demektir.  Allahdiyen, Bahçecik, Gökköy, Çamurhamamı’nda yaşayan vatandaşlarımıza sesleniyorum. Derhal örgütlenip kooperatif kurulmalı. Salihli Belediyesi’nin bu konuda sözü var. Belediyemiz gerekli desteği verecektir. Kooperatifleşme olmadığı sürece ürünün satış ve fiyat politikasında söz sahibi olunamayacak”

Ureti̇mfi̇yat (4)

Muhabir: Onay Ozan