Yeni düzenlemelerle birlikte emlak sektöründe denetimlerin artırılması hedefleniyor. Eylül ayı itibarıyla yürürlüğe giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, 1 Ocak 2025'ten itibaren tam anlamıyla uygulanmaya başlayacak. Bu sistem, taşınmaz satışlarında vatandaşların bir gayrimenkul danışmanını yetkilendirmesini zorunlu kılacak. Emlakçılar, Ticaret İl Müdürlüğü'nden aldıkları yetki belgesi ile faaliyet gösterecekler.

Salihli'de kısa adı SEMDER olan Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Meslek Derneği Başkanı Yıldırım Yılmaz, Emlakçılarla alakalı alınan son kararları değerlendirdi.

705357Ba 5C5C 45Ad 8186 69A0C0Bee0C2

“HER ÖNÜNE GELEN İLAN GİREMEYECEK”

‘Çapkın’ için ödül 20 bin liraya yükseldi! ‘Çapkın’ için ödül 20 bin liraya yükseldi!

Sistem ile yetkisi olmayan emlakçıların artık ilan giremeyeceklerini söyleyen Yıldırım Yılmaz, “5 Haziran 2018 tarihi itibariyle Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğimiz hayata geçti. Burada bazı değişiklikler, revizeler oldu. 15 Eylül 2024 tarihi itibariyle de Elektronik İlan Doğrulama Sistemi hayata geçmiş durumda. Tam anlamıyla 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren hayata geçecek. Burada yapılmak istenen sistem şöyle; vatandaş artık birinci derece akrabaları ve kendisi ile Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olan emlak ofisine yetki verebilecek e-devlet üzerinden. Ancak bunlar ilana girebilecek. Bununla da şöyle yapılmak isteniyor; alıcı vatandaşların ve yetki belgeli emlak firmalarının mağduriyetinin önüne geçilmek isteniyor. Her önüne gelen kafasına göre ilana giremeyecek. Eş, dost, ahbap ilişkisi olmayacak, sadece yetki belgeli emlak ofisleri ilana girebilecek. Vatandaş da kendi mülkünü kendisi satabilecek. Burada bizim rahatsız olduğumuz bir konu da vatandaşlar yetki verirken birden fazla emlak ofisine veriyorlar. Biz bu rahatsızlığımızı geçen ay içerisinde Ticaret Bakanlığı toplantısında dile getirdik. Tek yetkili olmasını istedik. Çünkü çoklu yetkili olan bir durumda gerekli görevleri emlakçıların yerine getiremeyeceğini ifade ettik” dedi.

“SEKTÖR AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR GELİŞME”

Yıldırım, yeni sistemin fiyat spekülasyonlarının da önüne geçeceğini söyleyerek, “İyi bir uygulama, hayata yeni geçti. Bizler de hep beraber bekleyip göreceğiz. İnşallah hayırlısı olur. Artık dediğimiz gibi kendisini emlakçı diye tabir eden kişiler, ilan giremeyecekler çünkü zaten öyle bir yetkileri de yok. Bizler de ilanı girerken yetki numaralarımızla birlikte ilana gireceğiz. Sektör açısından ve vatandaşlarımız açısından önemli bir gelişme. Memnuniyetle karşılıyoruz. İlerleyen zamanda daha da iyi sonuçlar alacağız inşallah” ifadelerini kullandı.

Muhabir: ONAY OZAN