Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de katıldığı program sonrası basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını okuyan Salihli Çevre Derneği avukatı Yıldıray Çıvgın “Sermayenin, ülkemizin doğasına gerçekleştirdiği saldırılar sadece ilçemiz ile sınırlı kalmamakta, tüm ülkemize yayılmaktadır” dedi.

Çvere Derneği (5)

Çıvgın yaptığı açıklamada “ Bugün ilçemiz Salihli de dahil olmak üzere İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Hatay, Hopa, Burhaniye, Alaşehir ve ülkemizin daha birçok yerinde ekoloji mücadelesinde katledilen Reşit Kibar’ın öldürülmesinin birinci aynı nedeniyle yaşam nöbetine başladık. Bildiğiniz üzere 3 Eylül 2024 tarihinde Artvin’in Hopa ilçesi Cankurtaran Mevkiinde ağaç kesimine başlanmasını engellemeye çalışan halka silahlı saldırıda bulunulmuş, açılan ateş sonucunda Reşit Kibar arkadaşımız hayatını kaybederken yöre halkından Ersan Koyuncu ve Gökhan Koyuncu yaralanmıştı.  Bu saldırının ve Reşit Kibar’ın katlinin ardından Türkiye’nin dört bir yanında doğa ve yaşam savunucuları saldırıya tepki göstermek, Reşit Kibar’ın katledilmesinin tüm sorumlularının hesap vermesini sağlamak, orman katliamlarına, doğanın yağmasına son vermek için bir araya geldik.  

Çvere Derneği (3)

Salihli’deki Beşiktaş derneği farkındalık yarattı Salihli’deki Beşiktaş derneği farkındalık yarattı

4 Eylül tarihinde doğrudan tetiği çeken Muhammet Ustabaş tutuklanırken, ruhsatlı tabancanın sahibi Fikret Merttürk adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bizler Reşit Kibar’ın katledilmesinin sorumlusunun sadece tetiği çeken değil, aynı zamanda emri veren Fikret Merttürk olduğunu, suç duyurularımızı işleme koymayan yargı olduğunu, memleketin dört bir yanını maden sahasına çeviren iktidar ve temsilcileri olduğunu söyledik. Türkiye’nin dört bir yanında tüm sorumluların hesap vermesi için mücadele sözümüzü büyüttük. Tüm bunlar yaşanmamış gibi cumartesi sabah erken saatlerde bir başka ekoloji neferi Dursun Ali Koyuncu Hopa’daki evinden gözaltına alındı. Dursun Ali Koyuncu Reşit Kibar’ın katledildiği saldırının orada bulunan diğer köylülerle birlikte hedefindeydi ve saldırının tanığıydı. Hopa Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma için Dursun Ali Koyuncu’yu Artvin’e götürdüler ve hızlıca tutukladılar.  Görüldüğü gibi sermayenin, ülkemizin doğasına gerçekleştirdiği saldırılar sadece ilçemiz ile sınırlı kalmamakta, tüm ülkemize yayılmaktadır.

Çvere Derneği (2)

Bu saldırılar öyle boyuta geldi ki artık bizlere silahlar çekilmekte, arkadaşlarımız öldürülmektedir ve buna karşı çıkan arkadaşlarımız ise yargı yoluyla tutuklanmaktadır. Bugün burada nöbetimizi gerçekleştirirken soruyoruz? Salihli’nin doğasını savunduğumuz için, bu toprakların JES’lerle, HES’lerle, maden ocaklarıyla yok edilmemesi adına mücadele verdiğimiz için bizi de mi öldüreceksiniz? Aynı şekilde buradan yetkili makamlara da soruyoruz. Bize silahla saldıran bu sermaye mensuplarına daha ne kadar arka çıkacaksınız, Reşit’in katledilmesini protesto edenleri tutuklamaya ne kadar devam edeceksiniz? İlçemizdeki zararlı projelerin sona erdirilmesi için illa birimizin öldürülmesini mi bekleyeceksiniz? Biz her zaman burada olmaya devam edeceğiz. Hem toprağımızı savunmaya hem de katledilen Reşit Kibar’ın hesabını sormaya devam edeceğiz. Reşit Kibar’ın katledilişinin 1. ayı nedeniyle saygıyla anıyoruz.” dedi.

Muhabir: Fatma UYSAL