Konya​ Teknik Üniversitesi Obruk​ Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Fetullah Arık, Konya, Aksaray​, Karaman​, Nevşehir ve Eskişehir başta olmak üzere obruk tehlikesi olan 16 ili açıkladı.

Obruk (5)

HANGİ İLLERDE OBRUK OLUŞMA RİSKİ VAR?

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Fetullah Arık; Konya Kapalı Havzası, Karaman, Aksaray ve Niğde'yi kapsayan alanda obrukların oluşmaya devam ettiğini anımsatarak Anadolu'nun farklı bölgelerindeki illerde de obruk oluşumlarının artış gösterdiğine dikkat çekti.

Obruk (4)

Prof.Dr.Fetullah Arık’ın yaptığı açıklamaya göre obruk oluşma riski olan iller; Konya, Aksaray, Karaman, Nevşehir, Niğde, Eskişehir, Afyonkarahisar, Denizli, Ankara, Çankırı, Çorum, Sivas, Diyarbakır, Bitlis, Batman, ve Manisa olarak belirlendi.

Obruk (3)

OBRUK NEDEN OLUR?

Obrukların oluşmasının temel nedeni; kireçtaşı, dolomit, jips gibi suyun çözülmesine yatkın kayaçların zamanla erimesidir.  Obruklar yeraltı mağaralarının oluşmasının ardından zeminin çökmesiyle oluşur.

Obruk (1)

OBRUK NERELERDE OLUR?

Obruklar genellikle çözünmeye yatkın kayaçların bulunduğu tarım arazilerinde, yerleşim yerlerinde ve açık arazilerde görülür.

OBRUK TÜRKİYE’DE NEREDE GÖRÜLÜR?

Türkiye’de en fazla obruğun görülen yer Konya havzasıdır. Yakın zamanda Eskişehir, Afyonkarasihar, Şanlıurfa illerinde de obruk oluşumları gözlemlenmeye başladı.

Obruk (2)

Genel Müdür Postacı, Salihli’de incelemelerde bulundu Genel Müdür Postacı, Salihli’de incelemelerde bulundu

SALİHLİ OVASI’NDA YER ALTI SU SEVİYESİ HIZLA DÜŞÜYOR

Yer altı su seviyesi düştükçe yer altındaki boşlukların boyutları da hızla büyüyor. MASKİ ekipleri Salihli Ovası için yaptıkları açıklamada “Geçmiş yıllarda 50 metrelerde ulaşılan yeraltı suyunu artık 350-400 metrelerde buluyoruz. Bu tablo bize su kaynaklarımızın günden güne yok olduğunu gösteriyor. Şunu iyi bilmemiz gerekiyor, su kaynaklarımız sınırsız değil” ifadelerini kullanmışlardı.

Muhabir: Fatma Uysal