Ocak ayında zamla buluşan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinde en düşük emekli maaşı 10 bin TL bandına gelmişti. İlk aydaki enflasyon rakamlarına göre zam alan emekliler için temmuz ayında en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL’ye çıkarıldı. Yeni zammın gelmesiyle birlikte gözler yeniden iktidar cephesine çevrilmişken, gelecek zam için tahminler çok erken başladı. Peki ocakta taban emekli aylığı ne kadar, kaç TL olacak? İşte detaylar…

YENİ ZAM, BU AY İÇERİSİNDE HESAPLARA YANSIYACAK

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’ndan geçen maaş zammı kararı sonrası, memur ve memur emeklileri için yüzde 19,31 oranında maaş artışı gerçekleştirilirken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için bu zam oranı yüzde 24,73 oranında oldu. Bu zam oranlarından bağımsız olarak en düşük emekli maaşını da gelen önerge ile arttıran TBMM Genel Kurulu, 10 bin TL olan taban emekli maaşını bu ay itibariyle 12 bin 500 TL’ye çıkarmayı onayladı. Zamlı maaşlar bu ay ödenecekken, ayın ilk yarısı için oluşan zam farkının da bu ay hesaplara geçeceği Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) gelen açıklamayla kesinleşti.

YD-ÜFE yıllık yüzde 28,67 arttı YD-ÜFE yıllık yüzde 28,67 arttı
O ayı bekleyin, en düşük emekli maaşı 19 bin TL’yi aşabilir!

OCAK AYI ZAMMI ŞİMDİDEN KONUŞULMAYA BAŞLANDI

Bu ay zam almış olan emekliler, zammı yeterli bulmadığı için henüz zamlı maaşlarını almadan ocak ayı zammını konuşmaya başladı. Ocak ayı zammına ilişkin ilk ipucu ise, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan (TCMB) geldi. Bu ayın piyasa beklenti anketini açıklamış olan TCMB, ocak ayında açıklanacak olan yıl sonu TÜFE beklentisini yüzde 42,95 olarak tahmin etti. Emekli ve memur maaşlarına gelecek zam için kullanılacak olan yıl sonu TÜFE beklentisinin güncellenmesinin ardından ocak zammına ilişkin de ilk rakamlar hesaplanmaya başladı.

O ayı bekleyin, en düşük emekli maaşı 19 bin TL’yi aşabilir!

TAHMİNLER TUTARSA TABAN MAAŞ 19 BİN TL’Yİ AŞACAK

TCMB’nin yol sonu TÜFE beklentisini güncellemesiyle birlikte memur ve memur emeklisinin zam oranı yüzde 6 olurken, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı yüzde 10 olarak hesaplandı. Bu tahmin tutarsa ocak 2025’te en düşük emekli maaşı 19 bin 422 TL’ye çıkacakken, en düşük memur emeklisi için bu rakam 17 bin 588 TL olacak. Ayrıca memurun aldığı en düşük maaş da bu rakam üzerinden hesaplandığında 39 bin 205 TL’yi görecek. Ancak hemen belirtelim, asıl zam oranı ocak 2025 tarihinde belli olacak.

Kaynak: MİLLİ GAZETE