Nükleer Tıp Teknikleri bölümü önü açık bölümlerden olarak görülmektedir.ü 2021 yılı itibarıyla öğrenci kabul etmeye başlayan bu bölümün iş olanakları merak edilmektedir. Peki Nükleer Tıp Teknikleri taban puanları ne kadar?

İşte detaylar…

Nükleer Tıp Teknikleri Taban Puanları

Nükleer tıp teknikerlerinin sağlık alanı başta olmak üzere birkaç farklı çalışma alanı bulunmaktadır. Nükleer Tıp Teknikleri taban puanları, öğrencilerin bu bölüme olan ilgisini belirlemede önemli bir kriterdir. Her yıl açıklanan tercih puanları öğrencilerin tercihlerini şekillendirmektedir.

Nükleer Tıp Teknikleri bölümü 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de iki üniversitede bulunmaktadır. Bu üniversiteler, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İstanbul Cerrahpaşa üniversitesidir.

2023 yılı için Nükleer Tıp Teknikleri taban puanları aşağıdaki gibidir:

YılÜniversiteTaban PuanBaşarı Sırası
2023Dokuz Eylül Üniversitesi321,01499656,299
2023İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi316,1815703,797

Nükleer Tıp Teknikleri Bölümü Nedir?

Nükleer Tıp Teknikleri bölümü hastalıkların teşhis edilebilmesi için ihtiyaç duyulan görüntüleme cihazlarının ve malzemelerinin kullanımı öğretilmektedir.ü Aynı zamanda radyolojide kullanılan radyolojik görüntüleme yöntemlerini de öğretilmektedir.

Aracınızı böyle aldıysanız dikkat! O parayı ödemek zorunda değilsiniz Aracınızı böyle aldıysanız dikkat! O parayı ödemek zorunda değilsiniz

Nükleer Tıp Teknikleri, 2 yıl boyunca eğitim veren bir programdır. Nükleer tıpta teşhis ve tedavi aşamasında kullanılan radyoaktif maddelerle ilgili kapsamlı eğitim verilir. Nükleer Tıp Teknikleri bölümünde radyoaktif maddeler ile çalışan görüntüleme cihazlarını kullanma amacıyla teknik elemanlar yetiştirilmektedir.

Bu bölümü okuyan kişiler, nükleer tıp teknisyeni unvanını almaktadırlar. Radyoaktif maddelerin güvenli ve etkili bir şekilde tıp alanında kullanılması üzerine eğitim görmektedirler. Teknikerler, genellikle hastanelerin görüntüleme alanlarında çalışmaktadırlar. Hastanenin röntgen, ultrason ve MR görüntüleme kısımlarında görev almaktadırlar.

Bölümü tercih edecek olan kişilerin düzenli, çalışkan, ekip çalışmasına uygun, dikkatli ve kurallara uyum sağlama özellikleri olmalıdır.

Nükleer Tıp Teknikeri Görevleri Nelerdir?

Nükleer tıp teknikerlerinin ne iş yaptıkları meslek hakkında merak edilenlerin başında gelmektedir. Yapılan işler kişinin çalıştığı kuruma göre farklılık gösterebilmektedir. Hastalara tanı koymak için kullanılan görüntüleme cihazlarının kontrolünü yapar ve kalitesini takip ederler.

Ayrıca bu görüntüleme cihazlarını kullanarak görüntüleme yaparlar. Hastaya gerekli bilgilendirmeyi yaparak ilgili formları doldurmalarına yardımcı olurlar. Hastaların, yapılacak teste uygun şekilde hazırlanmasına yardımcı olurlar.

Sıcak laboratuvarlarda görüntüleme ve tedavi amaçlı radyofarmasötikleri işaretlerler. Sayım cihazlarını kullanma yetkileri vardır. Hastaya radyonüklid tedavi uygulamasında da görev alabilirler.

Nükleer Tıp Teknikleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Nükleer Tıp Teknikleri taban puanları kadar iş tanımları da merak edilenler arasındadır.

Nükleer Tıp Teknikleri bölümü mezunlarının iş tanımları çalıştıkları kuruma göre değişebilir. Fakat genel olarak görevler şu şekildedir:

  • Hastaya tanı koymak için ihtiyaç duyulan görüntüleme işlemlerini gerçekleştirmek (röntgen, MR, ultrason, vb.)
  • Efor testi için hastaya yardımcı olmak
  • Tedavi ve görüntüleme amacıyla kullanılan radyofarmasötikleri sıcak laboratuvar ortamında işaretlemek
  • Radyoaktif maddeler kullanılarak yapılan vücut dışı tetkikleri yapmak
  • Doktor tarafından önerilen radyofarmasötikleri hastaya uygulamak
  • Radyonüklid tedavi süreci boyunca hastaya yardımcı olmak
  • İşlemlerde kullanılan teknolojik cihazların bakım ve kontrollerini yapmak

Nükleer Tıp Teknikleri Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Nükleer Tıp Teknikleri mezunları genel olarak hastanelerde ve özel tıp merkezlerinde görev almaktadırlar.

Nükleer tıp teknikerlerinin iş imkanları şu şekildedir:

  • Mezunlar tüm kamu ve üniversite hastanelerinde görev alabilirler. Bunun için KPSS’ye girilip yeterli puanı alınmalıdır. Sonrasında Sağlık Bakanlığı tarafından açılan kadrolara başvurup seçilmeleri halinde devlet hastanelerinde çalışmaya başlayabilirler.
  • Nükleer Tıp Teknikleri okuyanlar özel hastanelerde çalışabilirler.
  • Sadece görüntüleme hizmeti veren özel kliniklerde de çalışma imkanları bulunmaktadır. Nükleer Tıp Teknikleri mezunları özel olarak röntgen ve MR çekim hizmeti veren kliniklerde de çalışabilirler. 
  • Nükleer tıp teknikerlerinin hastane haricinde de çalışma olanakları bulunmaktadır. Bölüm mezunları nükleer tıp Ar-Ge laboratuvarlarında görev alabilirler. Hali hazırda kullanılan cihazların iyileştirilmesi ve geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürütebilirler. 
  • Nükleer tıp uygulamalarında kullanılan radyofarmasötiklerin üretildiği tesislerde de çalışma imkanları bulunmaktadır.  Bu tesislerde hem üretim aşamasında görev alabilirler hem de kontrol sürecine dahil olabilirler. 
  • Dileyen mezunlar üniversitelerin istediği şartları sağladıklarında bölümlerinde akademisyen olarak görev alabilirler. Yeni öğrencilerin yetişmesine yardımcı olabilirler.

Nükleer Tıp Teknikleri Bölümü DGS Geçiş Bölümleri Nelerdir?

Nükleer Tıp Teknikleri taban puanlarından sonra merak edilenlerden biri de bölüme DGS ile geçiş olup olmadığıdır. Nükleer Tıp Teknikleri bölümünde birçok iki yıllık bölümde olduğu gibi geçiş imkânı bulunmaktadır.ü

Nükleer Tıp Teknikleri bölümü DGS geçiş bölümleri şu şekildedir:

  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
  • Hemşirelik
  • Sağlık Yönetimi

Editör: Ecem Döner