Mısır püskülü çayı faydaları bitki çayı severlerin merak konusu oldu. Mısır bitkisinin püsküllerinin kurutulup kaynatılmasıyla elde edilen bu bitki çayı; içeriğindeki çeşitli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde birçok faydası olduğu bilinmektedir. Bu yazımızda mısır püskülü çayı faydaları hakkında detayla bilgi vereceğiz.

Mısır Püskülü Faydaları Nelerdir (1)

Mısır Püskülü Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde C ve K vitaminleri ile çinko, bakır, demir, potasyum gibi önemli mineraller bulunmaktadır.
  • Mısır püskülü böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarında, sindirim sistemi, diyabet, saç ve cilt sorunlarında tedaviye yardımcı olarak kullanılmaktadır.
  • Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi de bulunmaktadır.

Mısır püskülü kullananlar, bunun sadece tedaviye yardımcı bitkisel bir çözüm olduğunu, tedavi görüyorlarsa tüketmeden önce doktorlarına sorarak tavsiye almaları gerektiğini unutmamalıdırlar.

Mısır Püskülü Faydaları Nelerdir (2)

Mısır Püskülü Çayı Faydaları Nelerdir?

Mısır püskülü çayı faydalarıyla ilgi odağı oldu. Mısır püskülü çayı faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Mısır püskülü idrar yolu enfeksiyonu ve iltihabı için iyi bir yardımcıdır. Etkili bir idrar söktürücü olması sebebiyle mısır püskülü böbrek taşı düşürülmesi, idrar yollarındaki enfeksiyonların temizlenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca yeni böbrek taşı oluşumunu da önleyici faydası vardır.
  • İdrar söktürücü özelliğiyle vücuttaki ödemin atılmasını kolaylaştırır. Bu bakımdan zayıflamak isteyenler için diyete yardımcıdır.
  • Mısır püskülü adet söktürücü olarak da kullanılmaktadır.
  • Mısır püskülü saç bakımı ve akne tedavisi sürecinde cilt için de faydalıdır.
  • Kan basıncını düşürerek ve dengeleyerek tansiyon sorunlarına olumlu etki yapmaktadır.
  • Rahatlatıcı etkisiyle kronik yorgunluk için kullanılabilir.
  • İdrarı artırıp söktüğü ve ödem attırdığı için, detoks amaçlı da yararlanılabilmektedir. Bu şekilde eklemlerdeki birikintilerin atılmasına yardımcı olduğundan gut, artrit, romatizma rahatsızlıklarında da tedaviye destek olarak kullanabilirsiniz.

Mısır Püskülü Çayı Neye İyi Gelir (2)

Mısır Püskülü Çayı Neye İyi Gelir?

  • Zengin bir C vitamini deposudur: Mısır püskülü çayı yüklü miktarda C vitamini içerir. C vitamini kalp hastalıklarını ve zararlı serbest radikallerin vücutta ilerlemesini önler. Ayrıca tüm hayati organların en iyi şekilde çalışması için gerekli olan düzenli kan dolaşımını sağlar.
  • Kan şekerini düşürür: Mısır püskülü çayı yüksek tansiyonlu insanlar için mükemmeldir. Vücuttaki insülin seviyelerini arttırarak kan şekeri seviyelerini azaltır.
  • Gut hastalığını azaltır: Mısır püskülü çayı gut hastalarının ağrılarını azaltabilir. Günde 3 bardak mısır püskülü çayı içerek başlayın. Ağrılarınızın azaldığını fark ettiğinizde günde 1 bardağa düşebilirsiniz.
  • Altını ıslatma problemini tedavi eder: Uyurken altını ıslatmak hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen bir şeydir. Uzmanlar altını ıslatma problemi olanların gece yatmadan önce 1 bardak mısır püskülü çayı içmelerini öneriyor.
  • Böbrek problemlerini tedavi eder: İdrara çıkarken ağrı, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu iltihabı, böbrek taşı gibi böbrek problemlerini mısır püskülü çayı içerek tedavi edebilirsiniz.
  • Sindirimi kolaylaştırır: Bu çay sindirimi kolaylaştırmaya ve sindirim problemlerini tedavi etmeye yardımcı olur. Mısır ipek çayı karaciğer tarafından safra salgısını uyararak yiyeceklerin uygun sindirilmesini sağlar.
  • Kanamayı kontrol eder: Mısır püskülü çayının içeriğindeki K vitamini kanamayı kontrol eder. Özellikle doğum yapacak kadınlar bu çaydan bol bol tüketmeli.
  • İyi bir idrar söktürücüdür: Mısır püskülü çayının idrar söktürücü özelliği vücuttan toksinlerin ve diğer zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
  • Cilt rahatsızlıklarına iyi gelir: Mısır püskülü çayı ciltte çıkan döküntü, çıban gibi rahatsızlıkları tedavi edebilir. Ayrıca sinek ve böcek ısırıklarından kaynaklanan kaşıntı ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.

Mısır Püskülü Çayı Faydaları Nelerdir (2)-1

Mısır Püskülü Nasıl Kullanılır?

Mısır koçanının üst kısmında bulunan ipliksi mısır püskülleri içeriğindeki yararlı maddeler ve faydaları sebebiyle kullanılması önerilen doğal malzemelerden biri. Mısır püskülü evlerde genel olarak çayı demlenerek kullanılıyor. Bunun için dilerseniz taze mısırların koçanlarını temizlerken doğrudan püskülleri ayırıp demleyebileceğiniz gibi dilerseniz aktarlardan doğrudan kurutulmuş mısır püskülü temin edebilir ya da elinizdeki taze mısır püsküllerini güneşte kendiniz kurutup saklayabilirsiniz.

Mısır Püskülü Çayı Neye İyi Gelir (1)

Mısır püskülünü tek başına demlemek yerine dilerseniz farklı bitkilerle birlikte demleyerek de tüketebilirsiniz. Damak tadınıza göre çeşitlendirmek yerine bu konuda aktarlardan bilgi almanız daha doğru olacaktır, aklınızda bulunsun.

Mısır Püskülü Çayı Faydaları Nelerdir (3)

Çayı dışında mısır püskülü takviye ilaçlarda, tabletlerde ve kapsüllerde de kullanılıyor, farklı ve doğal içerikli olduğu söylenen karışımlarda, zayıflama kürlerinde de kendisine rastlanabiliyor. Ancak bu takviyeler hem evde yapılamayacağı hem de herkesin sağlığını aynı şekilde etkilemeyeceği için asla doktorunuza danışmadan ve doktorunuzun onayı olmadan böyle ürünleri kullanmamalısınız, aman dikkat.

Mısır Püskülü Nasıl Kurutulur

Mısır Püskülü Çayı Nasıl Demlenir?

Mısır püskülü çayı faydalarından yararlanmak isteyenler için tarif! Hazırlamak için ihtiyacınız olan su ve taze ya da kurutulmuş mısır püskülü. Peki mısır püskülü çayı nasıl demlenir? Hemen anlatalım:

  • Malzemeleri bir araya getirerek işe başlayın.
  • Yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar mısır püskülünü demliğe ya da cezveye alın.
  • Üzerine 1 su bardağı kaynatılmış su ekleyin.
  • Bu şekilde 15 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
  • Süzüp doğrudan için. Şifa olsun.

Not: Tadını beğenmez ya da daha farklı bir hale getirmek isterseniz içine limon dilimi ilave ederek ferah bir aroma katabilirsiniz.

4 ülkede görüldü … Dünyayı alarma geçiren yeni virüs ! 4 ülkede görüldü … Dünyayı alarma geçiren yeni virüs !

Mısır Püskülü Çayı Faydaları Nelerdir (1)-1

Mısır Püskülü Zayıflatır mı?

Mısır püskülünün kilo vermeyi sağladığı söylenemez; ama içerdiği potasyum sayesinde idrarı artırarak ve idrarın etkili bir şekilde vücuttan atılmasını kolaylaştırarak şişkinliği alır. Bu arada bir miktar yağın da vücudu terk etmesini sağlayabilir. Mısır püskülü ancak kararlı bir şekilde yürüttüğünüz diyete yardımcı olabilir. Aksi takdirde fazla suyun atılması yoluyla kurtulacağınız 2-3 kilo, kısa zamanda size geri dönecektir.

Mısır Püskülü Çayı Faydaları Nelerdir (2)

Zayıflamaya yardımcı olması için mısır püskülü kürü kullanabilirsiniz. Mısır püskülü kiraz sapı çayı, mısır püskülü ve maydanoz ya da mısır püskülü kiraz sapı maydanoz şeklinde demlerseniz, ödem attırıcı etkisini artırabilirsiniz.

Mısır Püskülü Faydaları Nelerdir (3)

Mısır püskülü ile zayıflayanlar, diyetlerini kararlı bir şekilde sürdürürken mısır püskülünün vücutta birikmiş su ve iltihabı atma etkisinden faydalanarak kilo vermeyi kolaylaştırabilen kişilerdir. Belli satış noktalarından temin edebileceğiniz mısır püskülü hapı da zayıflamaya yardımcı olarak kullanılabilir.

Mısır Püskülü Nasıl Kullanılır

Mısır Püskülü Nasıl Kurutulur?

Pazardan aldığınız ya da şanslıysanız bahçenizden topladığınız taze mısırlardan elde edeceğiniz çok miktardaki mısır püskülü nasıl saklanır diye düşünüyorsanız; yeşil mısır püsküllerini kurutmak için kullanılacak en doğru yol, onları bir gazete kağıdına yayıp güneş almayan, gölge bir yerde bırakmaktır.

Serin ve ışıksız bir ortamda kararmadan kuruyan püskülleri cam bir kavanozda, yine serin, kuru ve az ışık alan veya tercihen ışıksız bir yerde uzun bir süre saklayabilirsiniz.

Mısır Püskülü Çayı Neye İyi Gelir (1)-1

Mısır Püskülü Çayı Zararları Nelerdir?

Mısır püskülü çayı faydaları kadar yan etkileri de olabilir. Mısır püskülü çayı zararları aşağıdaki gibidir:

  • Polen alerjisi olanların mısır püskülü kullanmaları önerilmemektedir. Çünkü mısırın püskülleri esas olarak mısırın oluşup büyümesini sağlayan polenleri toplamaktadır.
  • Diyabet hastalarının ve yüksek tansiyon sorunu olan kişilerin de mısır püskülü çayı tüketirken dikkatli olmaları, tüketmeden önce doktorlarının görüşlerini almaları tavsiye edilir.
  • Mısır püskülü çayını fazla tüketmek kan basıncının aşırı düşmesine neden olabilir.
  • İdrar atmayı sağlayan diüretik ilaçları kullananlar, vücudun susuz kalmasına yol açabileceğinden mısır püskülü çayı tüketmekten kaçınmalıdırlar.
  • Mısır püskülü çayının adet söktürücü etkisinden dolayı hamile kadınların ve emziren annelerin kullanmaları önerilmemektedir. Aşırı kullanımında uterus kasılmalarını tetikleyerek erken doğuma neden olabilir.
  • Mısır püskülü çayı tüketiminin faydaları konusunda verilen bilgilerin tamamı tavsiye niteliğindedir; bilimsel bilgi olarak algılanmamalıdır.
  • Az miktarlarda tüketilmesinin önemli bir yan etkisi bulunmamakla birlikte; fazla miktarda tüketiminin doktora danışılarak yapılması önerilir.
  • Mısır püskülü ödem attırır mı, evet attırır; ancak en çok da bu sebeple aşırı miktarlarda kullanmaktan kaçınmalı, doktorunuz aksini belirtmediği sürece, günde 2-3 bardağı geçmeyecek şekilde içmelisiniz.

Mısır Püskülü Çayı Zararları Nelerdir

NOT: Bu yazımızda mısır püskülü çayı faydaları nelerdir sorusunu cevapladık. Mısır püskülü çayı faydaları yazımız sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve reçete niteliği taşımaz. Buradaki bilgiler de dahil olmak üzere, doktorunuzun onaylamadığı hiçbir yöntemi denememelisiniz.

Kaynak: Ayşenur Yılmaz