Tüketici güven endeksi 78,2 oldu Tüketici güven endeksi 78,2 oldu

Faiz indiriminin ne zaman başlayacağı konusunda çeşitli tahminler var. Ekim ayında da faizin pas geçilmesi bekleniyor. Merkez'in politika faizi bankaların mevduat faizlerinin üzerinde de belirleyici oluyor. Peki Merkez'in faiz kararı sonrası bankaların mevduat faizlerinde bir değişiklik oldu mu? 1, 3, 6 ay ve 1 yıl ve üzeri vade için bankalar ne kadar faiz veriyor? İşte 32 gün vadede 500 bin liranın getirisi...

Fai̇z (6)-3

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eylül ayı faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (PPK) beklentiler doğrultusunda eylülde de faizi pas geçerek yüzde 50’de sabit tuttu.

Fai̇z (5)-2

PPK metninde, "Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir" ifadesi yer aldı.

Ağustos PPK toplantısından sonra yayınlanan metinde ise “Para politikası duruşu sıkılaştırılacak" vurgusu yer almıştı. İktisatçılar iki metin arasındaki farkı “Ekimde faiz indirimi olmayacağı” ve “TCMB’nin bir ton yumuşaması” olarak değerlendirmişti.

Fai̇z (3)-3

Merkez Bankası’nın politika faizi kararı bankaların mevduata verdiği faiz üzerinde de belirleyici oluyor. Merkez Bankası, bankalarca açılan mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarını açıkladı.

Fai̇z (1)-3

Bir aya kadar vadede faiz yüzde 54.01, üç aya kadar vadede yüzde 60.16, altı aya kadar vadede yüzde 52.10, bir yıla kadar vadede yüzde 50.96, bir yıl ve daha uzun vadede faiz oranı yüzde 36.37 oldu.

Hürriyet'in hesabına göre; 32 gün vadede 500 bin liranın net faiz getirisi, stopaj düşüldükten sonra, 22 bin 504 lira oluyor.

Fai̇z (2)-3

Aynı vadede 1 milyon liranın, yine stopaj düşüldükten sonra, net faiz getirisi 45 bin 8 lira oluyor.

1 milyon liranın 1 yıl faizde tutulduğu varsayıldığında, bir yılın sonunda yüzde 69,90 faiz getirisi sağlanıyor.

1 milyonunu 1 yıl vadeyle bankaya yatıran bir kişinin net faiz kazancı 643 bin 849 lira oluyor.

Kaynak: Hürriyet