DSÖ’nün bir kez daha acil durum ilan ettiği maymun çiçeği hastalığının hayvanlardan insana geçen bir viral hastalık olduğunu belirten Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “Maymun çiçeği virüsü insandan insana vücut sıvıları, cilt lezyonları ile yakın temas, solunum damlacıkları ve virüsün bulaştığı yatak ve örtüler ile taşınmaktadır. Klasik çiçek aşısı, maymun çiçek hastalığına karşı da kısmen koruma sağlamaktadır. Bu nedenle 50 yaş altı nüfusun hastalığa daha yatkın olabileceği tahmin edilmektedir" dedi.

Prof. Dr. Mustafa Sünbül, maymun çiçeği hastalığı hakkında uyarılarda bulundu. Virüsün nasıl bulaştığı hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Sünbül, "Bilindiği üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tekrar dünya çapında acil durum ilan etti. Maymun çiçeği virüsü insandan insana vücut sıvıları, cilt lezyonları ile yakın temas, solunum damlacıkları ve virüsün bulaştığı yatak ve örtüler ile taşınmaktadır. Kuluçka süresi genellikle 6-13 gün arasındadır, fakat bu süre 5-21 gün arasında değişmektedir. Hasta hayvanların yeterince pişmemiş eti ve diğer hayvansal ürünlerle de bulaş olabilir. Bir diğer bulaş yolu ise cinsel temastır. Uygun koruyucu ekipman kullanmayan sağlık personeli ve hastanın yakın çevresi risk altındadır" diye konuştu.

Afrika kıtası, maymun çiçeği salgınıyla karşı karşıya - Son Dakika Haberleri

"KLASİK ÇİÇEK AŞISI, MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞINA DA KORUMA SAĞLAYABİLİR"

Ani başlayan ateş, baş ağrısı, lenf bezelerinde şişme, kas ağrıları, sırt ağrısı, halsizlik ve ciltte döküntünün başlıca belirtileri oluşturduğunun altını çizen Prof. Dr. Sünbül, "Döküntü genellikle ateşten 1-3 gün sonra başlar. Gövdede daha az, yüz, avuç içi ve ayaklarda daha yoğundur. Deriden şişkin veya düz olabilir, içi berrak veya sarımsı sıvı dolu kesecikler şeklinde kendini gösterir. Belirtiler 2-4 hafta kadar devam ettikten sonra kendiliğinden geçer. Hastalık için kullanılabilecek etkin bir tedavi yoktur. Daha çok semptomlara yönelik tedavi yapılır. Klasik çiçek aşısı, maymun çiçek hastalığına karşı da kısmen koruma sağlamaktadır. Bu nedenle 50 yaş altı nüfusun hastalığa daha yatkın olabileceği tahmin edilmektedir" şeklinde konuştu.

İtalya'da maymun çiçeği vaka sayısı 4'e çıktı

"EL HİJYENİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİ"

Prof. Dr. Sünbül, maymun çiçeği hastalığından korunma yollarıyla ilgili şunları söyledi:
"Korunmada hasta olduğundan şüphelenilen kişilerden uzak durmak önemlidir. Sağlık çalışanları eldiven ve maske gibi koruyucu ekipmanlarını kullanmalıdır. El hijyenine özen gösterilmelidir. Vahşi hayvanlarla temastan kaçınmak veya ölü hayvanlardan uzak durmak tavsiye edilmektedir. Avrupa ülkelerinde hasta kişiler 21 gün karantinaya alınarak izole edilmektedir."

Maymun Çiçeği virüsü cinsel yolla bulaşmaya ne zaman başladı? Neden sadece eşcinseller aşılandı?

Maymun Çiçeği virüsü cinsel yolla bulaşmaya ne zaman başladı? Neden sadece eşcinseller aşılandı?

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Ajanslar

Afrika'da yayılmaya başlayan maymun çiçeği ( monkey pox - mpox ) virüsünün yeniden dünya çapında yayılma riskini gündeme getirdi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırlarını aşan virüs 2022'de dünya gündemine oturmuştu. Son verilere göre virüsün cinsel temasla bulaşma yeteneği kazandığını gösteren araştırmalar yayınlandı. Ancak ABD ve Avrupa'da yayılmaya başladığı dönemde öncelikli olarak eşcinseller aşılanmaya başladı. Peki

İnsandan insana bulaşmanın bildirildiği ilk büyük salgın 2017 yılında Nijerya’da meydana geldi; 200’ü aşkın doğrulanmış ve 500’den fazla şüpheli vaka bildirildi.

Araştırmacılar o dönemde uyarıda bulunmuştu. Ancak uyarılara yeterince dikkate alınmadı; 2022’de küresel bir salgın, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) halk sağlığı acil durumu ilan etmesine yol açtı. 

Virüsün cinsel temas yoluyla yayılmaya adapte olmuş olabileceği konusunda da ikazlar yapılıyordu. 2022'de cinsel temasın "kısmen" yol açtığı ifade edilirken hem son yapılan araştırmalar hem de görülen vakalar hastalığın cinsel temasla yayılan bir hastalık olduğunu gösterdi.

Esasında 2022 yılında hastalığın "cinsel yolla mı, eşcinsel yolla mı?" bulaştığını da bir soru haline geldi.

Nitekim özellikle ABD ve Avrupa'da görülen vakalar ve hastalıkla mücadelede izlenen rota yetkilileri "belirli bir grubu" uyarmaya ve aşılamaya itiyordu.

Başkan Durbay: 'Kadın cinayetleri son bulana kadar mücadeleye devam!' Başkan Durbay: 'Kadın cinayetleri son bulana kadar mücadeleye devam!'

Kaynak: İHA