Makasçı "Esnafın kurtuluşu yeniden yapılandırma kanununun çıkartılması olmalıdır" dedi.

Muzun başkentinde hasat sezonu başladı; Tüketilen her iki muzdan biri hangi ilde yetişiyor? Muzun başkentinde hasat sezonu başladı; Tüketilen her iki muzdan biri hangi ilde yetişiyor?

18Ed0192 Cca2 4514 89D6 64D2008A923A

HER 100 ESNAFTAN 70’İ BORÇLU

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Makasçı, sözlerine şöyle devam etti;

“Esnaf ve sanatkarımız, krizden ilk ve en çok etkilenen kesimdir. Bugün her 100 esnafın 70’inin SGK’ya prim borcu var. Ayrıca birikmiş vergi borçlarının aşırı bir şekilde yükselmiş faizleriyle önüne geçilemediği görülmektedir. Uygulanan yüzde 4,5`e varan gecikme faizi ve zammı ile beraber bu borçların milyarca TL`yi aştığı tahmin ediliyor. Devletin bankalar arası uyguladığı faiz yüksek iken esnafımıza uygulanan bu oran büyük haksızlıktır. Enflasyonun tek haneli olduğu bir ülkede ana parayı ödeyemeyen esnaf bu faizi nasıl ödeyecek. 2 milyona yakın esnaf, borç krizinde. En kısa zamanda bir borç yapılandırılması olmazsa 1 milyona yakın esnaf, işyerini kapatmak zorunda kalacak. İş işten geçtikten sonra yapılan Kanun bir işe yaramaz. Makasçı bir an önce acilen bu yüksek faiz uygulamasından vazgeçilmeli ve yeni yapılandırmaya gidilmelidir"

YENİDEN YAPILANDIRMA ÇIKARTILMALIDIR

“Vergi dairelerinin yeni yıl için belirlenen ‘e-haciz’ hedefleri üzerinde çalışma yürüttüğü belirtildi. PTT ve 40 bankayla imzalanan protokoller çerçevesinde, kamuya veya Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) borcu olan mükelleflere elektronik ortamda haciz konuluyor” diyen Makasçı “Vergi dairelerinin yeni yıl için belirlenen ‘e-haciz’ hedefleri üzerinde çalışma yürüttüğü belirtildi. Esnafın en acil sorununun birikmiş vergi ve prim borçları olduğunu ve bu borçların en kısa sürede yeniden yapılandırılarak uzun vadeli taksitlere bağlanması gerekiyor. Esnafın kurtuluşu yeniden yapılandırma kanununun çıkartılması olmalıdır" dedi. Makasçı son olarak “Biz devletimizden para istemiyoruz, aş istemiyoruz. Tersine mevcut borcumuzu ödemek istiyoruz. Ancak bu şartlarda bu borçları ödeme imkanı kalmamıştır. Vergi ve prim borçlarının gecikme faizi ve gecikme zamlarının enflasyon oranında yeniden yapılandırılarak 60 ay vadeli taksitlere bağlanması gerekir. Esnafa böyle bir kolaylık sağlanırsa esnaf da bütçe de rahat bir nefes alır."

Muhabir: Behzat Akcan