Volkanik özelliğinden dolayı tarihte “Yanık Ülke” anlamına gelen “Katakekaumene” adıyla anılan Kula’da; bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda, yüzeye yakın bulunan devasa bir magma odasının, deprem gibi etkilerle püskürme riski taşıdığı belirlenmesi gündemdeki yerini korurken, son günlerde ilçeye bağlı sandal mahallesinde bulunan volkanik yanardağın lavları arasında görünen insan figürü ise ilgi odağı oldu.
Alan Rehberi Sabahattin Argaç konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,” Kula; günümüzde sadece tarihi ve doğal güzellikleriyle değil, jeolojik açıdan da dikkat çekici bir bölge. Bilim insanları tarafından yapılan yeni araştırmalarda, yerin altında 8 magma odası bulunduğu ve bu odalardan en büyük olanı 30 kilometre. Bu magmaların derinlikleri ise 5 ile 15 yer aldığı, deprem gibi doğal olayların tetiklemesiyle yeniden aktif hale gelebileceği tespit edildiği belirtildi. Bölgenin bu jeolojik özelliği, olası volkanik patlamalar açısından dikkat çekici bir uyarı niteliği taşıması gündemdeki yerini korurken, son günlerde Kula’ya bağlı Sandal Mahallesinde bulunan volkanik yanardağın lavları arasında görünen insan figürü ilgi odağı oldu ”dedi.
“TARİHTE KULA VE ÇEVRESİNE YANIK ÜLKE (KATAKEKAUMENE) DENİLMİŞTİR”
Argaç, ”Kula yöresinde volkanik etkinlikler dördüncü zamanın başlarına kadar sürmüş ve genç volkanlar oluşmuştur. Sönmüş küçük volkanların bulunduğu bu alanda, çeşitli dönemlerde püskürmeler olmuş ve lav akıntıları çevreye yayılmıştır. Bu özelliğinden dolayı tarihte Kula ve çevresine Yanık Ülke (Katakekaumene) denilmiştir. İzmir- Ankara yolu üzerinden de izlenebilen volkanik tepelerin en büyükleri Sandal ve Kara Divlit’tir.
Kula ilçe merkezinden başlayarak, Demirköprü barajının batısına kadar uzanan volkanik alan 600- 700 metre yükseklikte bir yayla üzerindedir. Bu yayla, kuzeyde Gediz nehri ve güneyde Alaşehir-Salihli grabeni ile sınırlanmıştır.
“KULA VE ÇEVRESİ, VOLKANİK ÖZELLİKLİ JEOLOJİK YAPIYA SAHİPTİR”
Argaç ,” Kula ve çevresi, volkanik özellikli jeolojik yapıya sahiptir. Burgaz mevkiinde Gediz Nehri’nin üst kısmında ısı değişiklikleri, yağmur, rüzgâr ve erozyon etkisiyle oluşmuş, peribacaları görünümlü doğal oluşumlar dikkat çekmektedir.
Gediz Vadisi içinde, pastel tonlarda görkemli bir peyzaj oluşturuyor. Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgârın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla Peribacası adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır. Bu durum, peri bacalarının oluşumunda, rüzgâr etkisinden çok yağmur sularının yüzeydeki akışının daha önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Yağmur sularının bu denli etkili ve güçlü yüzey akıntısı olarak gelişmesine ise en önemli etken bitki örtüsünün azlığı ve tüflerin geçirimsiz olmasıdır. Kula, volkanik orijinli, jeolojik bir yapıya sahip olmasından dolayı yağmur ve erozyonunun ilginç ve doğal oluşumlardır.
Türkiye'nin ilk ve tek "Avrupa ve UNESCO Jeoparkı" olma özelliğini taşıyan Kula Volkanik Jeoparkı'nda yer alan Sandal Divlit Yanardağı ve Peribacaları, eşsiz doğa güzellikleriyle dikkatleri çekiyor. Birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olan Kula Jeoparkı, doğaseverlerin ve fotoğraf meraklılarının son günlerde gözde uğrak noktaları arasında yer almaktadır. Kula’ya bağlı Sandal Mahallesinde bulunan volkanik yanardağın lavları arasında görünen ve ilgi odağı haline gelen insan figürü turizme kazandırılabilir ”dedi.