Kuru üzüm fiyatları 2024 yılında İzmir ve Manisa illeri başta olmak üzere üreticiler tarafından takip ediliyor. Türkiye’nin kuru üzüm üretimi bakımından lider şehri Manisa’da kuru üzüm fiyatı, daha çok alıcı ve satıcıların buluştuğu ticaret borsalarında belirlenmektedir. Ayrıca Tariş de bölge içerisinde önemli bir kuru üzüm alıcı şirketidir. Tüm güncel bilgileri sizler için derliyoruz...

Kuru üzüm fiyatı, bölgesel olarak mevsimsel etkilere bağlı olan arz miktarı başta olmak üzere pek çok unsura göre değişiklik gösteriyor. Ancak İzmir ve Manisa arasında ciddi fiyat farklılıklarının olmadığını belirtmek gerekir. Kuru üzüm İzmir Borsası, Manisa Borsası ve Türkiye ortalama fiyatları açısından incelendi. İşte detaylar…

Kuru Üzüm Fiyatları Ne Olur?

Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin kuru üzüm üretimi bakımından birinci şehri olan Manisa’da kuru üzüm fiyatları ne olacak araştırması yapılıyor. Bölgede bağcılık ile uğraşan kişilerin gelirini oluşturan bu fiyatlar, aynı zamanda tüketiciler tarafında da merak ediliyor. Kuru üzüm KG fiyatı genellikle üzümün cinsine göre belirlenmektedir. Ayrıca her yıl belirli dönemlerde Tariş kuru üzüm alım fiyatı da açıklanıyor. Bu konuya dair son bilgileri aktarıyoruz…

İklim koşulları, her yıl kuru üzüm kilogram ve ton fiyatlarını belirleyen en önemli faktör konumundadır. Ayrıca ekonomik gelişmeler, üretim miktarı ve talep miktarı gibi farklı birçok unsurun fiyatlar üzerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. Kuru üzüm fiyatlarını Manisa ve İzmir Ticaret Borsaları için açıklıyoruz. İşte ayrıntılar…

Kuru Üzüm Fiyatları 2024: Güncel Bilgiler

Kuru üzüm ne kadar sorusu, bölge üretici ve tüketicileri tarafından sıklıkla takip edilmektedir. Tariş ve Ticaret Borsası verilerine göre güncel fiyatlar sizler için aktarıyoruz. Güncel fiyatlar, ilgili borsa verilerinin son işlem günü sonuçlarından elde edilmiştir. Günlük olarak değişebileceğini belirtmek isteriz.

İzmir ve Manisa Alaşehir kuru üzüm fiyatları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Manisa Alaşehir Ticaret Borsası Kuru Üzüm Fiyatı: 83,79 TL
  • İzmir Ticaret Borsası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Fiyatı: 80 TL
  • Tariş Kuru Üzüm Alım Fiyatları: 55 TL – 70 TL

NOT: Kuru üzüm fiyatları ne zaman açıklanacak sorusuna yönelik güncel yanıtlar bu şekildedir. Ticaret Borsası verileri, kuru üzümün işlem gördüğü son tarihin gerçekleşme bülteninden alınmıştır. Bu nedenle önümüzdeki günlerde alım satım işlemlerine göre ortalama fiyatlar değişebilecektir.

1- Manisa Alaşehir Kuru Üzüm Fiyatı

Çekirdeksiz kuru üzüm fiyatları açısından en önemli şehir ve ilçelerin başında Manisa – Alaşehir geliyor. Alaşehir Ticaret Borsası’nda günlük yoğun olarak kuru üzüm alım satımı yapılmaktadır. Bu nedenle bölge üreticilerin takip etmesi gereken temel veriler Alaşehir Ticaret Borsası tarafından gelmektedir. İşte güncel bilgiler…

Manisa Alaşehir kuru üzüm fiyatı 2024 yılında son işlem tarihine göre ticaret borsasında şu şekildedir:

  • Çekirdeksiz Kuru Üzüm KG Fiyatı (Alaşehir): 83,79 TL
  • Çekirdeksiz Kuru Üzüm (Sumalık): 60,86 TL
  • Çekirdeksiz Kuru Üzüm (Sofralık): 169,66 TL

NOT: Yukarıdaki veriler Alaşehir Ticaret Borsası Nisan 2024 bülteninden alınmıştır. Diğer aylar için gerçekleşen fiyatlar farklı olabileceği için düzenli olarak takip etmek önemlidir.

2- Kuru Üzüm KG Fiyatları: İzmir Ticaret Borsası

Kuru üzüm fiyatlarının bir diğer önemli olduğu piyasa ise İzmir Ticaret Borsası’dır. İTB kapsamında son dönemde çekirdeksiz üzüm işleminin azaldığını görebiliyoruz. Ancak en son verileri sizlerle paylaşacağız.

İzmir Ticaret Borsası kuru üzüm kg fiyatları şu şekildedir:

  • Çekirdeksiz Kuru Üzüm (Topan): 80 TL
  • Çekirdeksiz Kuru Üzüm (Lazer Çıkıntısı): 80 TL
  • Çekirdeksiz Kuru Üzüm Çıkıntılı: 50 TL

3- Tariş Kuru Üzüm Alım Fiyatı Ne Kadar?

Çekirdeksiz kuru üzüm İzmir Borsası fiyatlarından sonra önemli bir alıcı olan Tariş alım fiyatını inceleyelim. Tariş, her yıl kuru üzüm alımı yapmaktadır ve fiyatları, kalite puanına göre belirlemektedir. 2023 yılı Ekim döneminde açıklanan fiyatları ise sizlerle paylaşıyoruz. Bu yıl da Eylül – Ekim döneminde Tariş’in yeni kuru üzüm fiyatlarını açıklaması bekleniyor.

Tariş kuru üzüm alım fiyatları 2024 yılı için şu şekildedir:

  • 7. Kalite: 55 TL
  • 7,5 Kalite: 57,50 TL
  • 8. Kalite: 60 TL
  • 8,5 Kalite: 62,50 TL
  • 9. Kalite: 65 TL
  • 9,5 Kalite: 67,50 TL
  • 10. Kalite: 70 TL
  • Bandırmasız: 70 TL

İlginizi Çekebilir: Serik Hal Fiyatlarıü

Kuru Üzüm Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Kuru üzüm fiyatı, birçok farklı faktöre göre piyasa koşulları içerisinde belirlenmektedir. Temel olarak fiyatları etkileyen faktörler, arz ve talep koşullarındaki değişimdir. İşte kuru üzüm fiyatlarını etkileyen faktörler:

  • İklim Koşulları: Kuru üzüm üretiminin en önemli kriteri, uygun iklim koşullarıdır. Bu nedenle yıl boyunca iklim koşullarına göre arz miktarı oluşacağından dolayı, fiyatları da doğrudan etkilemektedir.
  • Rekolte: Hasta miktarı olarak ifade edilen rekolte, o dönem için toplam kuru üzüm üretimini yansıtır. Rekolte yükseldiğinde kuru üzüm fiyatı düşmektedir.
  • Arz – Talep: Çekirdeksiz kuru üzüm alım satımı, genellikle il ve ilçe ticaret borsaları aracılığıyla yürütülür. Buralarda ise piyasa koşulları söz konusu olduğundan dolayı arz ve talep fiyatları doğrudan etkiler.
  • Ekonomik Koşullar: Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler, fiyat dalgalanmaları, piyasa verileri gibi değişkenlerdeki hareketlilik de fiyatları etkilemektedir.
  • Üretim Maliyetleri: Bir önceki unsur ile alakalı olarak üreticinin maliyetini artıracak her gelişme, satış fiyatlarında yükseliş olarak yansıyacaktır.

Kuru Üzüm Fiyatları Ne Zaman Açıklanıyor?

Kuru üzüm fiyatı, genellikle ticaret borsaları aracılığıyla belirlenir. Ticaret borsalarında ise günlük olarak işlem yapıldığından dolayı açıklama için gün sonu verilerini takip etmek yeterli olacaktır. Manisa ve İzmir ilçeleri ticaret borsalarında, genellikle fiyatlar aylık bültenler dahilinde yayınlanmaktadır.

Kuru üzüm fiyatları ne zaman açıklanacak sorusunun yanıtı bir de TARİŞ açısından incelenmelidir. TARİŞ, bölgesel olarak en fazla kuru üzüm alımı yapan şirketlerin başında geliyor. Her yıl dönemler itibariyle alım fiyatlarını açıklamaktadır. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında açıklanan alım fiyatlarının bu yıl da aynı dönemler içerisinde açıklanması bekleniyor.

Editör: Emre Saçlı