Geçtiğimiz günlerde 90’ların en ünlü isimlerinden olan Metin Arolat sahnede fenalaştı. Kalp krizi geçirdiği söylenen Arolat, kaldırıldığı hastanede ise hayatını kaybetti. Sevilen sanatçının ani ölümü tüm sevenlerini yasa boğdu. Ardından geçirdiği bu ani kalp krizinin nedenleri merak edildi. Metin Arolat’ın uzun yıllardır sahne arkadaşı olan Kaan Öztürk’ün yaptığı ‘takviye almış’ açıklamasıyla gözler halk arasında atom olarak da bilinen kokteyl serum nedir sorusuna çevrildi. İşte, detaylar…

Kokteyl Serumjpg Tm Jwbkmzr0 K T5 Tg

Kokteyl Serum Nedir?

Metin Arolat’ın ani ölümünün ardında yatan sebeplerin başında aldığı takviye mi geliyordu sorusu vatandaşları korkuttu.

Kaan Öztürk’ün açıklaması aşağıdaki gibidir:

‘’Metin çok sporunda sağlığında bir adam değildi. Ama o gün mekana geldiğinde bu tarz bir takviye aldığını söylemiş. Eve gelip serum takan insanlar var. O gün kendini iyi hissetmediğini söyleyerek bu işlemi yaptırdığını ve sonrasında da kendisini iyi hissettiğini söyledi.’’

İşte bu açıklamanın ardından birçok kişinin bir hekime danışmadan kendi kararlarınca kullandıkları kokteyl serum merak edildi. Sipariş verilerek evde takılabilen ve fiyatları yüz binleri bulabilen, ‘atom’ da denilen bu kokteyl serum tehlikesi üzerine eğildik.

Özellikle sosyal medya ve internet ünlülerinin de etkisiyle ‘vitamin kokteyli’, ‘gençleşme iksiri’ gibi kelimelerle kişilere pazarlanan serumların sağlık kabinleri ve evlerde uygulanması giderek arttı. Influencer adı verilen sosyal medya fenomenlerinin de takipçileriyle paylaştığı kokteyl serum, genellikle daha dinç hissetmek, grip ya da soğuk algınlığını hızlı atlatabilmek ve gençleşmek gibi umutları karşıladığını iddia eden hastane dışı bir enjekte uygulamasıdır.

Kokteyl Serum Nedir 3

Kokteyl Serum İçeriği

Vitamin kokteyl serum bir takviye olarak hastane dışı ortamda, sağlık kabinlerinde, güzellik salonlarında ve evlerde enjekte edilebiliyor. Fakat bu vitamin dolu kokteyl serum nedir ve içeriğinde ne vardır soruları birçok şaibe yaratıyor.

Bir hekim tarafından muayene edilip reçetelendirilmeden alınan bir atom serumunun içeriğinin yeterince analiz edilmemesi, kişinin bünyesine iyi veya kötü gelen vitaminleri bilmemesinden kaynaklı olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kokteyl serum içinde ne var sorusunun cevabı genellikle aşağıdaki gibidir:

  • C vitamini
  • B-Kompleks vitaminler

Kokteyl Serum Nedir 4

Kokteyl Serum Zararları

‘Kokteyl serum’, ‘atom serum’ olarak sıfatlandırılan bu serumlarda yer alan vitaminler kişinin bağışıklığını kuvvetlendirmek için bir hekim tarafından gerekli görülebilir. Fakat kişinin ‘doktordan bağımsız’ bir şekilde daha iyi hissedebilmek için eve sipariş ettiği kokteyl serumlar yaşamı tehdit ediyor.

Bahar Candan tahliye oldu, soluğu tatilde aldı... Poz verip, o fotoğrafı kaldırdı! Bahar Candan tahliye oldu, soluğu tatilde aldı... Poz verip, o fotoğrafı kaldırdı!

Doktor olmayan kişilerin, hemşirelerin, laborant veya ATT görevlilerinin evlere giderek hastane dışı bir ortamda serum uygulaması yapması büyük riskler taşıyor. Uzman doktorların dikkat çektiği ilk risklerden biri alerji. Kabızlık ve kurdeşen gibi yan etkilerin yanı sıra; solunum yolu durması, solunum yollarının şişmesi ve buna bağlı ölüm, anjiyonörotik ödem gibi hayatı tehdit eden etkileri de bulunabilir.

Birçok güzellik merkezinde de uygulanma oranı giderek artan kokteyl serumda yer alan gluatatyon, yüksek doz C ve B vitamini, ağrı kesiciler ve antibiyotikler bir doktorun reçete etmesini gerektirir. Hekimsiz ve hastane dışı ortamlarda uygulanan kokteyl serumlar ise alerjik şoklar yaratabilir, kalp durmasına neden olabilir.

Evde sağlık hizmetleri hukuki açıdan legal bir uygulamadır. Evde serum uygulanması ise hekimin hastayı muayene ettikten sonra reçete etmesi ile birlikte yine doktorun takibinde yapılması gereklidir. Doktorlar, kokteyl veya atom gibi ilgi çekici sıfatlarla pazarlanan bu serumların, kişinin kendince karar vererek yaptırması sonucu hayati riskler doğurabileceğinin altını çiziyor.

Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay’ın bu konuda açıklaması aşağıdaki gibidir:

‘’Serum damar yolu ile verilir ve damar yolu açılmasının kendine özgü bazı riskleri vardır. Damar yolunun kesinlikle işin ehli ve yetkili bir sağlık personeli tarafından hastane koşullarında açılması gerekir. Evde açılacaksa, hastanın evde bu şekilde tedavi alabileceğinin uzman hekim tarafından onaylanması ve yine bir uzman sağlık çalışanı tarafından bu işlemin gerçekleştirilmesi gerekir.’’

‘’Vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde vücutta bulunması sağlık için önemlidir. Ancak neyin eksik olduğunu doğru bir biçimde tespit etmeden ve bir hekim reçetesi almadan ezbere birtakım kokteyllerin kullanılması ölümle dahi sonuçlanabilecek sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kokteyl Serum Nedir 5

Kokteyl Serum Tehlikesine Sağlık Bakanlığı’ndan Uyarı

Damar yolu açılarak uygulanan serumun mutlaka hekim kontrolünde yapılması gerektiği birçok uzman doktor tarafından yinelenen önemli bir açıklama.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın da hayatı riske atabilecek olan bu uygulamaya dair uyarısı aşağıdaki gibidir:

  • Halk arasında ‘’atom’’ veya ‘’vitamin eklenmiş serum’’ ismiyle bilinen serumlar yalnızca hekim tarafından gerekli görüldüğünde uygulanmalıdır.
  • Yalnızca belirli rahatsızlığı olan kişilerde hekim kontrolünde serum tedavisi uygulanır.
  • Özellikle ciddi sıvı kayıpları ile karşılaşılan durumlarda kullanılır.
  • Damar yolu ile verilen vitaminler ciddi alerjik reaksiyona yol açabilir.
  • Alerjik reaksiyon gelişmesi hayati tehlikeye neden olabilir. Bu durumda hastane ortamında acil tıbbi müdahale gerekir.

‘Evde serum hizmeti’ adı altında pazarlanan kokteyl serum nedir sorusuna tüm detaylarıyla yanıt verdik!

Kaynak: Özlem Sucu