Yeni bir röportaj veren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Sistemi kontrol eden güç merkez bankalarıdır. Merkez bankaları hangi yatırım araçlarını ucuzlatırsa, yatırımcılara ne kadar verirse o kadar alırsınız. Çok özgüvenli olmamak lazım. Kontrol merkez bankalarının elinde” ifadelerini kullanarak, yatırımcıları uyardı. İslam Memiş’ten enflasyon, kırılmaların yaşanacağı aylar ve yıl sonu altın değerine ilişkin rakamlar da geldi. Peki İslam Memiş ne dedi? İşte İslam Memiş’in son açıklamaları…

Manisa’da konut satışlarında artış Manisa’da konut satışlarında artış

Altin (1)-1

“ASIL ÇÖKÜŞ ARALIK AYINDA”

Geçtiğimiz pazartesi piyasalarda görülen ani değer kaybının sadece bir fragman olduğunu belirterek, asıl tehlikeli aya işaret eden İslam Memiş, “Aralık ayında bir çöküş göreceğiz. Benim tahminim bu yönde. Bu fragmandı. Asıl çöküş aralık ayında. Bir sabah uyandığımızda bunu göreceğiz. Bunlar sürpriz değil. Resesyon fiyatlamasının bahanesi var. ABD'de çok riskli bir seçim var. Daha 5 Kasım'a kadar neler olacak? Biden'ın adaylıktan çekilmesi, Trump'a suikast girişimi… Bu çok önemli bir olay. Adaylara baktığımız zaman Kamala Harris, savaşın Filistin'de son bulması konusunda popülizm yapıyor” ifadeleriyle, piyasalara bekleyen riskli dönemleri peş peşe sıraladı. Memiş’ten altının yıl sonu tahminine ilişkin de açıklama geldi.

“ENFLASYON BÖLGESEL BİR KADER OLMAKTAN ÇIKTI”

Sabah’a yapmış olduğu önemli değerlendirmelerde, enflasyona ilişkin de ifadeler kullanan Memiş, “Ortak bir değer var, tüm dünyadaki insanlar enflasyon karşısında fakirleşiyor. Enflasyon bölgesel bir kader olmaktan çıktı, ortak bir kadere dönüştü. Dünyada herkes sokaklarda yatıyor, işlerini kaybediyor, kitlesel göçler var. Avrupa'dan gelen haber akışlarına bakınca ciddi manada başları belada bir çıkış yolu bulamıyorlar. Çeşitli tedbirler almaya çalışıyorlar ama iş onların beklediğinden daha fazla çığırından çıkmaya başladı. 2030 yılına kadar yatırımcıları sistem kontrol altına aldığı için sistemin istediği kadar satın alabiliyorlar. Dünyadaki finansal sistem benim verdiğim kadar kazanabilirsin diyor. Sizin hayalen kazanmış olduğunuz mutlulukları size gerçekte kazanmadığınızı bir tokatla size göstermeye başladılar” şeklinde konuştu. Memiş’in açıklamış olduğu yıl sonu gram altın rakamı ise, yatırımcıların hemen gündemi haline geldi.

Altin (2)-1

“3 BİNLİ RAKAMLAR YUKARI YÖNLÜ KIRILABİLİR BU SÜRPRİZ DEĞİL”

Özellikle altına ilişkin ifadeleriyle dikkat çeken isimlerden biri olan İslam Memiş, vermiş olduğu röportajda, yıl sonu altın tahminine ilişkin, “Yıl sonu için gram altın tarafında 3000-3500 lira gibi bir öngörüm var. 3000 TL üzeri bir gram fiyatı beklemeye devam ediyoruz. Ons altın tarafında 2600 devamında 3000 dolar civarında. Merkez bankaları bu çöküş sonrası bir toplantı yapabilirler. Eylülde beklenen faiz indirimleri daha erkene alınabilir” diye konuştu. FED’in önümüzdeki günlerde alacağı kararlara ilişkin de bir öngörü gerçekleştiren Memiş, şunları söyledi:

“Ben FED'den 25, 25 50 baz puan bir indirim bu yıl içinde bekliyorum. Merkez bankaları çılgınlar gibi altın stoklamaya devam ediyor. Altın fiyatları ons ve gram tarafında yukarı yönlü hareketlerine devam eder. Bu fiyatlardan altın satılır mı sorusunun yanıtı bende hayır. Şöyle bir iddiam var. Haziran ayından itibaren her ay altın rekor kırar demiştim. 3 binli rakamlar yukarı yönlü kırılabilir bu sürpriz değil.”

Kaynak: sabah.com.tr