Ticaret Bakanlığı’nın, konut satışında ‘doğrulanmış ilan’ dönemini başlatacağını belirten Makasçı, ‘Vatandaş ya kendi konutunu kendi satacak, yada emlakçıya e-Devlet üzerinden yetki verecek’ dedi.

Binlerce mağdur vardı... Akbank, habersiz EFT ve Kredi iddialara ilişkin ODA TV'ye açıklama yaptı! Binlerce mağdur vardı... Akbank, habersiz EFT ve Kredi iddialara ilişkin ODA TV'ye açıklama yaptı!

Makasçı ‘Böylece satmadığınız evinizi ilanda görmeyecek, hiçbir emlakçı yetkisi olmadığı evi ilana koyamayacak. Vatandaş kendine ait konutu yine ilana koyabilecek. Ancak konutun emlakçı aracılığıyla satılmak istenmesi halinde emlakçıya e-Devlet üzerinden yetki verilmesinin gerecek. Böylece ilan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbiri yalan, yanıltıcı bilgiler ya da tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak” dedi.

Makasçı, son dönemde başta gençlerden olmak üzere ucuzluğu nedeniyle büyük ilgi gören İnternet üzerinden  e-ticaret sitelerine  yönelik önlemlerinde çok yakında açıklayacaklarını söyledi.

Başkan Makasçı, “Vatandaş e-Devlet üzerinden, kendine ait olan gayrimenkulü seçip orada açılacak pencereden emlakçının yetki kodunu girerek emlakçıyı yetkilendirecek. Konutunu kendi satmak isteyen yine ilan sitesine girip satabilir onda bir sıkıntı yok. Eylül 15’ten itibaren bunlar ‘doğrulanmış ilan’ diye çıkacak ama yılbaşı itibarıyla tamamı ‘doğrulanmış ilan’ olarak çıkmaya mecbur olacak. Ve böylece siz bir sabah kalktığınızda kendi evinizi ilan sitesinde satılırken görmeyeceksiniz. Bazıları, hiç kimse ilan vermediği halde emlak sitelerine girerek ilan veriyor, ‘sahte’ ilanlarla bu evleri satılıyor gösteriyorlardı. Siz müşteri olarak aradığınızda ‘yok’ diyorlar ‘biz onu sattık, size başka ev gösterelim.’ Amacımız burada manipülasyonu önleyerek daha doğru bir piyasanın işleyişini getirmek. Bu kiraların da düşmesine sebebiyet verecek çünkü kirada olmayan daireleri sanki kiradaymış gibi göstererek spekülasyon yapılıyor, fiyatlar şişiriliyordu. Aynı evi aynı aracı 10 kişi siteye girerek fiyatları yukarı çekerek, sanki piyasada böyle bir fiyat artışı varmış gibi gösteriyorlardı. Bu sistem 15 Eylül’den itibaren gerçek ilanlarla piyasanın doğrulanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu şekilde gayrimenkul ticaretinin gerçek değeri herkese yansıyacaktır” dedi.

Muhabir: ONAY OZAN