Mehmed: Fetihler Sultanı dizisi ilk sezonuyla büyük ses getirdi. Bu yüzden dizinin hayranları Fatih Sultan Mehmet’in hayatını araştırmaya başladı.

Birçok kişi özellikle Gülbahar Hatun kimdir diye merak ediyor. Bu konuda bilinenleri sizler için derledik.

Gulbahar Hatun Kimdir 2

Fatih Sultan Mehmet'in İlk Eşi Kim? Gülbahar Hatun Kimdir?

Fatih Sultan Mehmet hem Osmanlı hem dünya tarihindeki en önemli isimlerden birisi. İstanbul’u fethederek adını dünya tarihine yazdırdı. Mehmed: Fetihler Sultanı dizisinin popüler olmasıyla birlikte Fatih Sultan Mehmet’in hayatına duyulan ilgi artmaya başladı.

Osmanlı’nın yedinci padişahının hayatını araştıranlar Fatih Sultan Mehmet'in eşi Gülbahar Hatun kimdir diye merak ediyor. Gülhabar Hatun, birçok tarihçiye göre Fatih Sultan Mehmet’in ilk eşidir. 1435 tarihinde dünyaya geldi. Tam adı Emine Gülbahar Hatun’dur.

Nereli olduğu kesin olarak bilinmiyor. Bazı kaynaklarda Arnavut olduğu iddia edilirken bazılarında ise Fransız olduğu belirtilmiştir. Gülbahar Hatun’un küçük yaşlarda Osmanlı sarayına cariye olarak girdiği ve iyi bir eğitim aldığı bilinmektedir.

Fatih Sultan Mehmet ile ne zaman tanıştıkları tam olarak bilinmiyor. Ancak bazı kaynaklarda Fatih Sultan Mehmet, Manisa sancakbeyliği yaparken tanıştıkları iddia ediliyor. Fatih Sultan Mehmet ile olan evliliklerinden sekizinci Osmanlı padişahı II. Bayezid ile Gevherhan Hatun doğmuştur.

1456 yılında oğlu II. Bayezid’in Amasya sancakbeyliğine atanması üzerine onunla birlikte Amasya’ya taşındı. 1481 yılında II. Bayezid’in Osmanlı tahtına çıkışına kadar burada yaşadı. Ardından İstanbul’a taşındı. Oğlunun padişahlığı sırasında hem haremde hem de devlet işlerinde etkili oldu.

Oğlunun bazı tercihlerini eleştirdiği ve yaptığı atamalardan memnun olmadığını ifade ettiği mektuplar günümüze kadar ulaşmıştır. Gülbahar Hatun, 1492 yılında hayatını kaybetti. Vefatının ardından Fatih Sultan Mehmet’in türbesinin yanına yapılan bir türbeye defnedildi II. Bayezid annesinin hatırası için Tokat’ta içinde cami ve medrese bulunan bir külliye yaptırdı.

Gulbahar Hatun Kimdir 5

Gülbahar Hatun Kaç Çocuğu Var?

Yedinci Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in eşi Gülbahar Hatun’un iki çocuğu vardır. İlk çocuğu II. Bayezid’dir. 3 Aralık 1447 tarihinde doğan II. Bayezid, babası Fatih Sultan Mehmet’ten sonra tahta çıktı.

Manuş Baba’dan Ahmetli’de konser Manuş Baba’dan Ahmetli’de konser

26 Mayıs 1512 tarihinde vefat etmeden önce tahtı oğlu Yavuz Sultan Selim’e bıraktı. Gülbahar Hatun’un ikinci çocuğu ise Gevherhan Hatun’dur. 1474 yılında Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu Uğurlu Mehmed Bey ile evlendirildi. Bu evlilikten Göde Ahmed adında bir oğlu oldu. Uğurlu Mehmed Bey’in pusuya düşürülüp öldürülmesinin ardından İstanbul’a geri döndü.

Gulbahar Hatun Kimdir 4

Fatih Sultan Mehmet İlk Evliliğini Kaç Yaşında Yaptı?

Gülbahar Hatun kimdir sorusuna yanıt bulanlar ünlü padişahın ilk evliliğini kaç yaşında yaptığını merak ediyor.

Fatih Sultan Mehmet’in ilk evliliğini kaç yaşında yaptığı kesin olarak bilinmiyor. Ancak ilk evliliğini 15 yaşından küçükken yapmış olabileceği tarihçiler tarafından aktarılanlar arasındadır. Çünkü ilk çocuğu II. Bayezid doğduğunda Fatih Sultan Mehmet 15 yaşındaydı.

Fatih Sultan Mehmet'in Eşi Bahar Hatun Kimdir?

Fatih Sultan Mehmet’in eşi Bahar Hatun ile Gülbahar Hatun aynı kişidir.

Gulbahar Hatun Kimdir3

Fatih Sultan Mehmet'in Kaç Eşi Vardı?

Gülbahar Hatun kimdir sorusuna yanıt bulanlar Fatih Sultan Mehmet’in kaç eşi olduğunu da öğrenmek istiyor.

İstanbul’u fethederek adını dünya tarihine yazdıran Fatih Sultan Mehmet’in sekiz eşi vardı. Eşlerinin isimleri şu şekildedir:

  • Gülbahar Hatun
  • Gülşah Hatun
  • Helena Hatun
  • Alexias Hatun
  • Sitti Mükrîme Hatun
  • Hatice Hatun
  • Çiçek Hatun
  • Anna Hatun

Fatih Sultan Mehmet'in Eşi Eleni Kimdir?

Mehmed: Fetihler Sultanı dizisini izleyenler dizide Fatih Sultan Mehmet’in ilk eşi Eleni’nin kim olduğunu öğrenmek istiyor.

Dizide Esila Umut’un canlandırdığı Eleni, Tatyos Efendi'nin üvey kızıdır. Fatih Sultan Mehmet kendisine aşıktır. Eleni karakteri gerçekte Gülbahar Hatun’dur. Birçok kaynakta Fatih Sultan Mehmet’in ilk eşi olduğu belirtilir. II. Bayezid ile Gevherhan Hatun’un annesidir.

Oğlu II. Bayezid’in padişahlığı sırasında devlet işleriyle yakından ilgilendi. Oğluna devlet işleriyle ilgili uyarılarda bulunduğu mektuplar gönderdi.

Gulbahar Hatun Kimdir 6

II. Fatih Sultan Mehmet Kaç Çocuğu Var?

Gülbahar Hatun kimdir sorusunun ardından Fatih Sultan Mehmet’in kaç çocuğunun olduğu da merak ediliyor.

Yedinci Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet sekiz kez evlendi. Bu evliliklerinden toplamda dört çocuğu oldu. Çocuklarının isimleri şu şekilde:

  • II. Bayezid
  • Gevherhan Hatun
  • Cem Sultan
  • Şehzade Mustafa

Fatih Sultan Mehmet’in eşi Gülbahar Hatun hakkında merak edilenleri yanıtladık.

Kaynak: Özlem Sucu