Türkiye'de şu anda bile günümüzde kuraklığı ciddi şekilde hissediyoruz. Öyle ki bu yaz aylarında vatandaşlarımız kuraklığı en derin şekilde hissettiler. Çünkü İstanbul başta olmak üzere birçok ilimize yeteri kadar yağış düşmedi. Yağış sezonuna girmemize rağmen de bu yağışlar düşmeme konusunda ısrar ediyor.

KURAKLIK (4)

EGE BÖLGESİ İÇİN KORKUTAN ARAŞTIRMA

Ege Bölgesi'ndeki kuraklık için resmi bir tarih verildi. Yapılan araştırmalar sonucunda verilen tarihte Ege bölgesindeki illerimiz Manisa, Aydın, Uşak, Kütahya, Afyon, Denizli, Muğla, Çanakkale, Balıkesir'de kuraklığın korkunç boyutlara yükselmesi bekleniyor.

KURAKLIK (5)

EGE BÖLGESİ İÇİN RESMEN TARİH VERİLDİ

Araştırmalar, Ege Bölgesi'nde 2041-2070 yıl aralığında 14 ay ve 2041-2100 yıl aralığında 20 ay şiddetli kuraklık yaşanacağını gösterdi. Araştırmacılar, içinde bulunduğumuz yüzyılın son 30 yıllık döneminde aşırı kuraklık olaylarının sayısının daha fazla olacağının öngörüldüğünü belirtti.

Her geçen gün tüm dünyada etkisini gösteren kuraklık, gıda ve tarım ürünlerinin üretimi, güvenliği ve dayanıklılığı açısından büyük tehdit oluşturuyor. Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (WRI) verilerine göre Türkiye, 2040 yılında en çok su stresi yaşayacak 33 ülke arasında yer alıyor.

Salihli’ye yakışmayan görüntüler… Ne buldularsa attılar ! Salihli’ye yakışmayan görüntüler… Ne buldularsa attılar !

KURAKLIK (3)

ARAŞTIRMAYI AKADEMİSYENLER HAZIRLADI

Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mir Jafar Sadegh Safari'nin yaptığı iki araştırma; 1940-2020 yılları ve 2020-2100 yılları arasında Ege Bölgesi'nin kuraklık durumunu ele aldı. Araştırma sonuçlarına göre; 2041-2070 yıl aralığında 14 ay ve 2041-2100 yıl aralığında 20 ay şiddetli kuraklık yaşanacağı öngörülüyor.

KURAKLIK (1)-1

Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz havzalarının ele alındığı "İzmir İlinde Kuraklık Değerlendirmesi" araştırmasının sonuçlarından bahseden Doç. Dr. Safari, "Aynı dönemde Ege Bölgesi'nin doğu kesimlerinde daha şiddetli kuraklıklar yaşanırken, Ege Bölgesi'nin kıyı kesimlerinde orta düzeyde kuraklık yaşandığı gözlendi. Sonuçlara göre 1985-1990 ve 2005-2012 dönemlerinde Selçuk, Sultanhisar, Manisa, Denizli, Uşak, Kuşadası, Sultanhisar ve Denizli istasyonlarında şiddetli meteorolojik kuraklık yaşandığı saptandı.

1990-2000 yıllarında ise şiddetli kuraklık dönemleri tespit edilmiştir. Bu nedenle bölgenin doğu kesimlerindeki dağlık alanlar ve buna bağlı sosyo-ekonomik faaliyetler kuraklığa karşı daha hassastır ve meteorolojik kuraklık değil, uzun vadeli hidrolojik kuraklık tarım, sanayi, enerji ve gıda sektörlerinin temel kaygısı" dedi.

Kaynak: İHA