Duyurulması ve yayın tarihinin belli olmasından sonra gündem olan ve birçok tepki çeken Famagusta dizisi okuyucular tarafından araştırılmaktadır.

Türk izleyiciler arasında rahatsızlıklara sebep olan Famagusta dizi konusu nedir sizler için araştırdık. Famagusta dizisi hakkında merak ettiklerinizi sizler için yanıtladık. Gelin Famagusta dizisini yakından inceleyelim...

Famagusta Dizi Konusu

2024 Türkiye Güzeli seçilen İdil Bilgen Bingöl'e atandı 2024 Türkiye Güzeli seçilen İdil Bilgen Bingöl'e atandı

Famagusta Dizi Konusu Nedir?

20 Eylül’de yayınlanacak olan Famagusta’ya karşı Türk izleyicilerin tepkisi artarken okuyucular diziyi araştırmakta ve dizi hakkında çeşitli sorular sormaktadır. Netflix Famagusta dizisi ne anlatıyor araştırılmaktadır. Günümüzden 50 yıl öncesini anlatan Famagusta dizi konusu nedir yakından bakalım...

Hem yönetmeni hem de başrol oyuncusu olan Yunan yönetmen Andreas Georgiou’ya ait  Famagusta 1974 yılını anlatmaktadır. Daha önce Yunanistan’da Mega TV kanalında yayınlanan dizi Netflix’e de taşınmıştır. Dizi 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’nı konu almaktadır. 16 yaşındaki Christina kucağında bebeği ile koşarken yanında bomba patlaması ile baygınlık geçirir.

Uyandığında bebeğini bulamayan Christina günümüzde kadar Famagusta’ta kocası ile birlikte çocuklarını aramaktadır. Dizi Christina ve kocasının bebeklerini arama hikayesini anlatmaktadır. Famagusta Netflix’te yayınlanacağının duyurulması ile gündem olmuş oldukça da tepki çekmiştir.

Famagusta Dizi Konusu 7

Famagusta Dizi Oyuncuları

Konusuyla ilgi çeken Fagamusta dizisinin oyuncu kadrosu da merak edilmektedir. 

Famagusta dizi konusu nedir sorusu ile araştırılan dizinin oyuncuları aşağıdaki gibidir:

  • Pavlos Sekeris – Andreas Georgiou
  • Christina Sekeri – Koralia Karanti
  • Andreas Sekeris – Giannis Bezos
  • Thodoris Panagou – Stefanos Michael
  • Ifigenia Charalampous - Vasiliki Troufakou
  • Marianna Sekeri – Dafni Kiourktsoglou
  • Dafni Sekeri – Christina Papadopoulou
  • Simoni Artemiou – Marianna Santi
  • Tefkros Kanstantinou – Vangelis Kakouriotis
  • Kleanthis Chatzis – Grigoris Georgiou
  • Andrikos Sekeris – Angelos Georgiou

Netflix Famagusta dizisi oyuncu kadrosu bu şekildedir.

Famagusta Dizi Konusu 4

Famagusta Nedir?

Famagusta dizi konusu ile beraber araştırılan konulardan biri de Famagusta’nın ne olduğu olmuştur. Kıbrıs adasının en gelişmiş limanlarından biri olan Famagusta tarihi kaynaklarda ilk olarak klasik antik dönemde Mısır Kraliçesi II.Arsinoe’ye atfen “Arsinoe” olarak isimlendirilmiştir. Bu ada yine o dönemlerde Yunanca “Kumda saklı” anlamına gelen “Ammohostos” olarak da bilinmektedir. Şehrin Famagusta ismi ise Batılı dillerden gelmiştir.

Özellikle Fransız ve İtalyan kaynaklarda Famagusta diyen geçen şehir Türkçe kaynaklarda “Mağusa” olarak bilinmektedir. "365 kiliseli şehir" unvanına sahip olan Mağusa 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra “Gazi” unvanını almıştır. Böylelikle günümüzde de bilinen Gazimağusa ismi şehrin şu anki ismi olmuştur. Ayrıca Gazimağusa Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır.

Famagusta Dizi Konusu 6

Famagusta Neden Gündem Oldu?

Famagusta dizisi hakkında en çok merak edilen konulardan biri de Famagusta dizisinin neden gündem olduğu olmuştur. Famagusta dizisi 1974 yılını anlatmaktadır. Dizi Kıbrıs Barış Harekâtı ile başlamaktadır. Dizide Türklere ve Türk askerlerine işgalci sıfatı verildiği iddia edilmektedir. 

1974 yılında geçen bölümlerde Türk askerlerinin Rum sivillere ateş açtığını ve evlerini terk etmeye zorladığını lanse edildiği bildirilmiş ve rahatsızlık dile getirilmiştir. 

Olayları işgal olarak nitelendirdiği iddia edilen Famagusta dizisinin Kıbrıs Barış Harekatı’na giden süreci, EOKA örgütünün Kıbrıslı Türklere olan faaliyetlerini, Enosis fikri sebebiyle Kıbrıs halkı özellikle Türk kesimine olan baskıları, Akritas Planı ile ortaya çıkan olaylar, Kanlı Noel, Binbaşı Nihat İlhan ve ailesine yapılan katliamı atladığı da eklenmektedir.

Kaynak: Ayşenur Yılmaz