Şu anda indirimi görüp, ilerleyen süreçte zam bekleyenler harekete geçti. Mevduat faizi, altın ve dövizden kazananlar parasını konuta yatırıyor” dedi.

Konut satışlarındaki sert düşüş yerini yükselişe bıraktı. Yıl başından bu yana en yüksek satış, 134 bin 155 adetle ağustosta yakalandı. Temmuz ayında da 127 bin 88 adet satılmıştı. Bir önceki yıl ağustosta ise 122 bin 91 adet olarak gerçekleşmişti. Böylelikle, aylık yüzde 5,6, yıllık yüzde 9,9 ve ilk 8 ayda yüzde 1,1 artış gerçekleşti. Sektör temsilcileri, inşaat maliyetlerinin yıllık yüzde 46 artmasına rağmen, satışların durgun olması nedeniyle reel fiyatların yüzde 11,6 azaldığına işaret etti. Özellikle faiz indirimi ve fiyat artış beklentisiyle elinde birikimi olan tüketicinin konut almaya başladığını söyleyen sektör temsilcileri, fiyatlarda yüzde 50 artış olabileceğine işaret ederek, "Şu anda indirimi görüp, gelecek dönemde fiyat artışı bekleyenler konuta yöneldi. Yastık altı ekonomisi hareketlendi. Mevduat faizi, altın ve dövizden kazananlar parasını konuta yatırmaya başladı” dedi.

Kredi faizinin düşmesiyle talep artacak

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova, konut satışlarının temmuzda yüzde 16, ağustosta yüzde 9,9 arttığına işaret ederek, şunları söyledi: “Satışlarda toparlama trendi başladı. Bu trend devam ederse yıl sonunda 2023’e göre daha yüksek bir satış ile kapatacağız. Kredili satışların toplam satıştaki payının yüzde 10’a düşmesine rağmen, satışların artma trendine girmesinin ardında, maliyet eksenli fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu gören konut alıcısının bugünkü fiyatlamaları bir fırsat olarak değerlendirmesi yatıyor. Üreticiler maliyetleri üstlenerek satışlarına devam etmeye çalışmaktadır, fakat orta vadede bu durum sürdürülebilir değildir. Üreticilerin üstlendiği bu maliyetlerin farkında olan konut alıcısı, konut yatırımını daha fazla ertelemeden alım yönünde bir davranış eğilimine girmiş durumdadır. Şu an çok yüksek oranda olan konut kredisi faizinin yakınorta vadede düşmesiyle birlikte konuta olan talep hızla artacaktır. Kasım 2024 gibi konut kredilerinde bir düşüş öngörüyoruz. İpotekli konut satışlarında tablonun tersine dönmesiyle beraber satışlar artarak konut sektöründe 2025 yılında bir toparlanma sürecine gireceğimizi düşünüyorum. Türkiye’ye gelen yabancı gayrimenkul yatırımlarının 2024 sonu toplamının 2,5 milyar doların altına gerileyeceğini öngörüyoruz. Bu düşüş Türkiye ekonomisine yıllık bazda 4 milyar dolarlık bir azalış ile etki ediyor."

Mevduat ve altın yatırımı 'ev'e dönüyor

Bu modeller ÖTV’siz alınabilecek ama bir şartı var! Bu modeller ÖTV’siz alınabilecek ama bir şartı var!

TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan: “Yastık altı ekonomimiz var, şu anda yastık altı ekonomisinde bir hareket var. Altın primlendi, 3 bin sınırına dayandı, ciddi şekilde oradan veya mevduatta aylardır iyi para kazananlar gayrimenkul alımına yöneliyor. Altından, dövizden, mevduattan kazananlar, gayrimenkuldeki bugünkü durağanlıktan faydalanıp, fiyat artışı öngörenler konuta ilgi gösteriyor. Diğer taraftan, ABD’den faiz indirimi geleceği yönünde beklenti var, bu da emtialarda yükseliş demek. O nedenle gayrimenkulde krediye ulaşım zor olduğu için konutta fiyat artış hızı yavaşladı. Şu anda konutta iyi fırsatlar var, uygun koşullarda 150, 140, 160 ay vadeli satışlar var. Özellikle 2’nci ellerin çok talep gördüğü bir dönemdeyiz. Elinde birikimi olanlar gerek araç, gerek para, gerekse emtia olabilir, gayrimenkuldeki fırsat fiyatlarını görerek alıma yöneldi. Yüzde 25 kira sınırının da kalkması hem kira, hem değer artışı açısından iştahı artırdı."

Kaynak: Dünya Gazetesi