Yüzde 5 prim desteğinin bitmesi ile işverenlerin EYT'li çalışan emeklileri işten çıkaracağı dile getirildi. "İşveren maliyet artışını sineye çekmeyebilir. Muhtemelen EYT'li çalışanların ekseriyeti işini kaybedecek” denildi.

Yeni vergi yasa tasarısını açıklayan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler açıklamasında EYT ile emekli olmuş ancak çalışmaya devam eden yüz binler için alınan yeni kararı anlattı.

Bu kapsamda Güler, “Sigorta kolları prim oranını yüzde 2,25’e çıkarıyoruz. 8 Eylül 1999 dahili öncesinde sigortalı sayılanlardan ilk defa yaşlılık aylığı bağlananın aynı iş yerinde çalışmaları dahilinde işverenlere sağlanan 5 puanlık destek priminin Hazine tarafından ödenmesi uygulamasını sonlandırıyoruz” dedi.

 “EYT’Lİ ÇALIŞAN EMEKLİLER İŞİNİ KAYBEDECEK”

Gazeteci Turhan Bozkurt, alınan karara ilişkin dikkat çeken bir iddiada bulundu. Bozkurt sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, EYT kanunu ile emekli olan vatandaşlardan iş yerlerinde çalışmaya devam edenlerin işlerinden olabileceğini söyledi.

“EYT Kanunu ile emekli olan ve aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primi Hazine tarafından karşılanıyordu” diyen Bozkurt, “Yüzde 5'lik destek kalktı. İşveren maliyet artışını sineye çekmeyebilir. Muhtemelen EYT'li çalışanların ekseriyeti işini kaybedecek” ifadelerini kullandı.

2,1 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLDU

EYT düzenlemesi 2023 Mart’ta yürürlüğe girmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre 2023’te 4a SSK kapsamında 1 milyon 925 bin, 4b Bağ-Kur kapsamında 183 bin, 4c Emekli Sandığı kapsamında da 86 bin kişiye yaşlılık aylığı bağlandı. Yaşlılık aylığı bağlanan toplam kişi sayısı 2 milyon 193 bin 791 oldu. Bu yılın Ocak-Mart döneminde yaşlılık aylığı bağlananların sayısı ise 162 bin 79 kişi olarak gerçekleşti.

EYT’LİLERİN YARISI ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

Çiftçinin çilesi bitmiyor! Fiyata isyan eden çiftçi ürünü sokağa döktü Çiftçinin çilesi bitmiyor! Fiyata isyan eden çiftçi ürünü sokağa döktü

Emekli olduktan sonra sigortalı çalışmaya devam edenler için sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeniyor. SGDP’ne tabi emekli çalışan sayısı 2022 yılında 945 bin iken 2023 yılında 919 bin kişi artarak 1 milyon 865 bin kişiye yükselmişti. Bu yılın ilk üç aylık döneminde ise 78.591 kişi daha artarak 1 milyon 944 bine ulaştı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da emekli olan EYT’lilerin yaklaşık yarısının sigortalı çalışmaya devam ettiği görüldü.

Kaynak: Mynet