Milyonlarca çalışan ve emekliyi ilgilendiren altı aylık enflasyon farklı dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon rakamlarıyla netleşti. TÜİK haziran ayı enflasyonunu 1,64 olarak belirledi. Beklentilerin altında gerçekleşen haziran enflasyonu ile birlikte altı aylık enflasyon farkı yüzde 24,73 olarak şekillendi.

Altı aylık enflasyon farkı olan yüzde 24,73; işçi emeklisi, Bağkur emeklisi ve tarım emeklisi için Temmuz zammı anlamına geliyor. Ölen sigortalının eşine ve çocuklarına ödenen, ‘ölüm aylığı’ olarak bilinen dul ve yetim maaşı da bu oran çerçevesinde artacak.

SSK (4a) ve Bağkur (4b) emeklileri ne kadar zam alacak?

TÜİK’in açıkladığı ocak enflasyon oranı 6,70, şubat enflasyon oranı yüzde 4,53, mart enflasyon oranı 3,16, nisan enflasyon oranı 3,18, mayıs enflasyon oranı 3,37 ve nihayet dün açıklanan haziran enflasyon oranı ise yüzde 1,64 oldu. Altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 24,73.

SSK (4a) ve Bağkur (4b) emeklilerinin Temmuz ayında alacağı zam altı aylık enflasyon oranının (yüzde 24,73) mevcut kök maaşlarına eklenecek

En düşük emekli aylığı ne kadar oldu, kök maaş sorunu nedir?

En düşük emekli aylığı Ocak 2024’ten bu yana 10 bin lira olarak uygulanıyor. En düşük emekli aylığında ‘kök maaş’ sorunu bulunuyor. Altı aylık enflasyon farkı olan yüzde 24,73 kök maaşa ekleneceği için bazı emeklilerin Temmuzda zam alamama tehlikesi bulunuyor.

Örneğin kök maaşı 8 bin TL olan emekli yüzde 24,73’lük enflasyon farkı uygulandığında kök maaşı 9 bin 9978 liraya yükselecek. Hükümet en düşük emekli aylığında yasal bir düzenleme yapmazsa, bu kapsamdaki emekliler 10 bin lira almaya devam edecek.

Fakat ekonomi yönetiminin yüksek enflasyon ortamında kök maaş sorununu düzeltmesi bekleniyor. En düşük emekli maaşına altı aylık enflasyon farklı kadar yapılması halinde, en düşük emekli aylığı 12 bin 473 lira olacak. Kamuoyuna yansıyan tahminler de en düşük emekli maaşını 12 bin 500 lira ila 12 bin lira arasında değişeceği yönünde.

Dul ve yetim maaşı ne kadar oldu?

Dul ve yetim maaşı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanıyor ve hisse paylarına göre veriliyor. Kocası ölen bir kadın, eşinin emekli maaşının yüzde 50'sini dul maaşı olarak alıyor. Eşinin örneğin çocukları gibi başka bir hak sahibi bulunmuyorsa bu oran yüzde 75'e çıkıyor. Altı aylık enflasyon farkı dul ve yetim maaşlarına da yansıtılacak.

Dul ve yetim maaşı alan ve temmuz zammı kapsamında yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş en düşük 3930 lira, yüzde 50 oranında hissesi olan bir kişi en düşük 7859 lira, Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişinin ise en düşük 10039 lira alması bekleniyor

Memur ve memur emeklisi ne kadar zam alacak?

Memur ve memur emeklilerinin zam oranında enflasyon farkıyla birlikte toplu sözleşme de devreye giriyor. 2024-2025 yıllarını kapsayan mali ve sosyal hakların belirlendiği 7. Toplu Sözleşme’ye göre; 2024’ün Temmuz-Aralık döneminde görevdeki memurlar ile memur emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 10 zam alacak.

Ocak-Haziran dönemi enflasyonunun yüzde 15’i geçmesi halinde de geçen tutar, yani yüzde 9,31, enflasyon farkı olarak ödenecek. Yani memur ve memur emeklisinin Temmuz zam oranı yüzde 19.31 olacak.

En düşük memur emeklisi maaşı ne kadar oldu?

Yeni zamla birlikte en düşük memur emeklisinin maaşı 16 bin 897 liraya çıkacak, ek ödeme ile eline 17 bin 573 lira geçecek.

Emekli zamları arasında fark kapatılacak mı?

SSK (4a) ve Bağkur (4b) emeklileri Temmuz ayında yüzde 24,73 zam alacakken, memur emeklilerinin maaşı yüzde 19,31 oranında artacak. Ocak 2024’te benzer bir fark işçi, tarım emeklisi ve Bağkur emeklisi aleyhinde oluşmuştu. Hükümet aldığı kararla tüm emekli maaşlarını yüzde 49,25’e eşitlemişti.

Emekli maaşındaki fark için hükümet harekete geçti Emekli maaşındaki fark için hükümet harekete geçti

Benzer bir kararın bu sefer memur emeklisi (4c) lehine yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor. Ocak 2024’teki kararın seçim öncesi gelmesi, seçim sonrası hükümetin enflasyonla mücadele kapsamda uyguladığı politikalar ve ekonomi yönetiminden gelen açıklamalar düşünüldüğünde, bu kez emekli zamları arasındaki fark kapatılmayabilir.

Emekli zammına refah payı eklenecek mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçen günlerde emekli ve memura refah payı zammının olmayacağını ifade etmişti. Bakan Işıkhan, "En düşük emekli aylığı 10 bin lira. Zaten temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak” demişti.

Memur, öğretmen, polis, doktor hemşire, mühendis maaşı ne kadar olacak?

Memurlar da memur emeklileri gibi yüzde 19,31 zam alacak. İşte memur, öğretmen, polis memuru, doktor, hemşire, avukat, mühendis, teknisyen maaş zamları..

* Üniversite mezunu bir şube müdürünün maaşının yaklaşık 59 bin 467 lira olması bekleniyor.
* Üniversite mezunu memurun maaşı yaklaşık 40 bin 817 liraya çıkacak.
* Uzman öğretmen maaşı 52 bin 568 liraya, öğretmen maaşı 47 bin 433 liraya yükselecek.
* Başkomiser maaşı 58 bin 338 liraya, polis memuru maaşı 52 bin 816 lira olacak.
* Uzman doktorun Temmuzda alacağı maaş 97 bin 836, üniversite mezunu hemşirenin alacağı maaş 47 bin 909 liraya çıkacak.
* Mühendis maaşı 60 bin 663 lira, lise mezunu teknisyen maaşı da 42 bin 313 liraya yükselecek.
* Profesör maaşı 86 bin 378 lira, araştırma görevlisi maaşı 58 bin 243 liraya çıkacak.
* Vaizin zamlı maaşı 49 bin 582 lira, avukatın ise 57 bin 28 lira olacak.

* Zamlı maaşlar yaklaşık olarak hesaplanmıştır.

Asgari ücrete ek zam gelecek mi?

Asgari ücret Ocak 2024'ten bu yana enflasyon nedeniyle ciddi oranda değer kaybettiği için asgari ücrete temmuzda geçen yıl olduğu gibi zam beklentisi bulunuyor. Ancak hükümet enflasyonla mücadele gerekçesiyle asgari ücret artışına sıcak bakmıyor. Ekonomi yönetimi asgari ücrete yılda bir kez zam yapılacağı pek çok kez söyledi. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de asgari ücretin gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında düşük olmadığını ifade etmişti.

Zamlı maaşlar ne zaman hesaplar yatacak?

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin zamlı maaş takvimi şu şekilde:

* Zamlı emekli ve memur maaşı ödeme tarihi ile ilgili bir resmi bir açıklama yok. Zam oranı Temmuz ayının ilk haftasında kesinleşecek. Zamlı maaşların Temmuz ayında hesaplar yatırılması bekleniyor.

SSK (4A), Bağ-Kur (4B), Emekli Sandığı (4C) aylıkları tahsis numarasına göre farklı günlerde hesaplara aktarılıyor. 

SSK 4A emekli maaşları ne zaman ödeniyor?

Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar için ayın 17'si
Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar için ayın 18'i
Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar için ayın 19'u
Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar için ayın 20'si
Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar için ayın 21'i
Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar için ayın 22'si
Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar için ayın 23'ü
Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar için ayın 24'ü
Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar için ayın 25'i
Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar için ayın 26'sı 

Bağ-Kur 4B emekli maaşı ne zaman ödeniyor?

Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar içn ayın 25'i
Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar için ayın 26'sı
Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar için ayın 27'si
Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar için ayın 28'i

Editör: Gizem Karakuş