4 ülkede görüldü … Dünyayı alarma geçiren yeni virüs ! 4 ülkede görüldü … Dünyayı alarma geçiren yeni virüs !

“Kalp krizi, kalbi besleyen koroner arterlerin tıkanması sonucunda oluşur. Kalbin sürekli ve düzenli çalışması için koroner damarlar yoluyla ihtiyacı olan oksijen ve besin maddelerini düzenli olarak alması gereklidir. Kalp kaslarının beslenmesinin bozulmasına yol açan damar tıkanıklıkları sonucunda kalp krizi meydana gelir.” diyen İşleyen, kalp krizinde erken teşhisin öneminden, tedavi yöntemlerinden ve kriz riskini azaltmak için alınabilecek önlemlerden bahsetti.

Uzman Doktor Ahmet İşleyen, “Kalp krizi, kalbi besleyen damarlarda hızlı gelişen tıkanıklık sonucu meydana gelir. Riski arttıracak çok sayıda genetik ve çevresel etken mevcuttur. Ailede erken yaşta kalp hastalığı öyküsü, şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, hareketsiz (sedanter) yaşam, obezite gibi risk faktörleri olan kişilerde kalp krizi riski daha fazladır. Kalp krizinin en sık görülen belirtisi göğüs kafesinde sıkışma veya baskı şeklinde hissedilen ve sol kol, alt çene, sırt veya karın üst kısmına yayılabilen göğüs ağrısıdır. Nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı, çarpıntı gibi belirtiler de ağrıya eşlik edebilir” dedi.

Uzman Doktor İşleyen, “Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmak için değiştirilebilir risk faktörlerinin iyi kontrol edilmesi gerekir. Tansiyon ve kan şekerinin kontrol altında olması, kolesterol yüksekliğinin tedavi edilmesi, sigara gibi sağlığa zararlı alışkanlıklardan uzak durulması, düzenli spor yapılması, vücut ağırlığının kontrol altında olması ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi riski azaltan önemli etkenlerdendir. Bunun için de düzenli doktor kontrolleri oldukça önemlidir.  Kalp krizinin en önemli tedavi yöntemi tıkalı olan damarın bir an önce açılmasıdır. Geçen süre ile doğru orantılı olarak kalpte hasar ihtimali arttığı için kalp krizi belirtileri olan bir kişinin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurması çok önemlidir. Koroner  Anjiyografi , kalp krizinin modern tedavi yöntemlerinden biridir ve kalp damarlarının tıkanıklık derecesini belirlemek ve gerektiğinde tedavi etmek için kullanılır” dedi.

Kaynak: Fatma Uysal