Antik dönemlerde neşe, eğlence, sanat - tiyatro tanrısı ve tiyatro hamisi, bitkilerin, hayvanların, öldükten sonra yeniden dirilişin tanrısı olarak da kabul edilen Dionysos’un yaşadığı, Dionysos Ritüellerinin ve Şenliklerin yapıldığı, topraklarda, Tumolos (Bozdağ) Dağı yamaçlarındaki Paktalos Çayı (Sartçayı) kenarında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında, tiyatro sanatçıları ve sanatçı adaylarından oluşturulan grup, Van 100.Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Adnan Yönel yönetiminde Antik Yunan Trajedi Yazarı Asikhylos’un Persleri eserini performans oyunu olarak Gymnasium’da sergilediler.

Performans (4)

Sancaklı İğdecik bağ bozumu ve Yörük şenliği için geri sayım | 2 ton yaş üzüm ikram edilecek Sancaklı İğdecik bağ bozumu ve Yörük şenliği için geri sayım | 2 ton yaş üzüm ikram edilecek

 “Gymnasium’da Sanatçılar ve tiyatro severler buluşması renkli görüntülere sahne oldu”

Performans oyununu Antik Sardes Kenti’nde yer alan Gymnasium’da tiyatro severlerle buluşturdukları için mutlu olduğunu belirten Van 100.Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Adnan Tönel yaptığı açıklamada, “Sardes Antik Kentinden bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen Dionysos Uluslararası Tiyatro Şenlikleri ve Tiyatro Eğitim Programına katılarak atölye çalışmalarında yer aldım. Performans oyununu Antik Sardes Kenti’nde yer alan Gymnasium’da tiyatro severlerle buluşturduk. Sardes Antik kentinde yer alan tarihi mekânda, Antik Yunan Trejide yazarı Aiskilyos’un persleri oyununu sergilemekten mutluyuz. Aiskilyos’un persleri eserinde yer alan konular tamamen Sardes’te geçiyor. Lidya’nın altın yatakları ile çevrili olan bu bölgesinin methini duyan Pers Kralı Darius, bölgeye bir akın düzenliyor. İzmir ve Manisa arasında yer alan bir liman kentinde deniz savaşları hüküm sürmektedir. Pers krallığı bu bölgeye askerlerini gönderir. Askerlerin arasında Kral Darius’un oğlu Serhas’ta bulunmaktadır. Serhas cephede savaşırken Kral Darius’un eşi Kraliçe Stesso günlerce hayatını içinde bulunduğumuz bu mekânda sürdürmektedir ve oğlu Serhas’ın acısı ve Kral Darius’un ölümü ile sızlanmaktadır esnada Antik oyun kuralları çerçevesinde koro bize oyunun nasıl gerçekleştiğini anlatır. Oyunun sonunda öteki dünyadan gelen ölümlü yani hayalet olan Kral Darius oğlunu da içinden çıkılmaz bu savaş ortamından çekip alır ”dedi.

Performans (3)

Performans (2)

Performans (1)

Muhabir: Fatma Uysal