Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yıllık bazda enflasyondaki önemli düşüşler 2024 yılının ortalarından itibaren başlamış olacak ve bu bizi 2026'da inşallah tek haneli rakamlara götürecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun düzenlediği Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katıldı. Yılmaz, yaptığı konuşmada geçen hafta ahiliğin başkenti Kırşehir’de olduğunu hatırlatarak, esnaf ve sanatkarlarla bir kez daha gurur duyduklarını ifade etti. Ahilik geleneğini yaşatma yönünde ahileri yenilediklerini söyleyen Yılmaz, “Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde esnaf ve sanatkarlarımızın ticaret hayatını kolaylaştırmak ve daha adil bir rekabet ortamı oluşması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, 2 milyonu aşan üye sayısıyla beşeri ve iktisadi hayatımızın bel keminini oluşturmaktadır. Sadece ticari yönden değil, aynı zamanda geçmişten bu yana toplumsal yapımızın da temel direğidir. Esnaflarımız, yolumuza yoldaş, mahallede kapısını çaldığımız dert ortağımızdır. Biz esnafa sadece ekonomik bir aktör olarak bakmıyoruz. Sosyal, kültürel hayatımızın son derece önemli bir yapı taşı olarak görüyoruz. Ekmek teknesiyle esnafımız bize güven veren bir komşumuzdur. Evine helal rızık götürmek için çabalayan sokağımızın ışığı, hareketi bereketidir. Esnaf ve sanatkarlarımız asırlardır olduğu gibi bugün de öncü rolüyle Türkiye'nin her alanda yazdığı başarı hikayelerinde yerini almaktadır. Geçtiğimiz 21 yılda esnaf ve sanatkarımız lehine yapılan düzenlemeler burada ifade edemeyeceğimiz ölçüde çok sayıdadır. Sizler zaten bunları gayet iyi biliyor, faydalarını bizzat görüyorsunuz” diye konuştu.

Cevdet Yılmaz kimdir? Cevdet Yılmaz kaç yaşında, nereli? - Son Dakika  Haberleri
Esnaf ve sanatkarların en önemli finansman kaynağı olan hazine sübvansiyonlu kredileri son 21 yılda rekor seviyelere ulaştırdıklarının altını çizen Yılmaz, “Belirli tipte kredilerde sıfır faiz imkanını hayata geçirdik. Sadece bu yıl içerisinde esnaf ve sanatkarımıza 132 milyar lira kredi kullandırdık. Kredi ve kefalet kooperatiflerine olan gecikmiş borçların faizlerinin silinmesi, ana para ödemelerinin de ertelenmesi imkanı getirdik. Kazancı, basit usulde tespit edilen mükellefin yani pek çoğu esnaf ve sanatkardan oluşan kesimin ticari kazançlarının gelir vergisinden istisna edilmesini sağladık. Geçmiş dönemde Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı yaptığımı biliyorsunuz. Plan ve Bütçe Komisyonunuzda bu düzenlemeyi gerçekleştirdik. Bundan dolayı da gerçekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Yaklaşık 850 bin esnafımız, sanatkarımız bu düzenlemeden istifade etmiş oldu. Verdiğimiz desteklerle KOBİ ve girişimcilerimize ihracatçı kimliği kazandırdık. Hayata geçirdiğimiz mikro ihracat modeli ile küçük işletmelerin düşük maliyetli ve daha az bürokratik işlemle hızlı bir şekilde ihracat yapmalarına imkan sağladık. Esnaf ve sanatkarımız için bilgi sistemi oluşturduk ve Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir strateji belgesi hazırlayarak esnafa münhasır bir strateji belgesi hazırlayarak bunu uygulamaya koyduk. Ülkemizi derinden etkileyen depremlerin ardından hayata geçirilen tedbir ve desteklerin yanı sıra esnaf ve sanatkarın Halk Bank'a olan kredi geri ödemelerine 6 ay erteleme imkanı getirilmiş, ardından 6 aylık uzatım imkanı da sağlanmıştır. Esnaf ve sanatkara yönelik küçük sanayi siteleri yapımında TOKİ imkanlarını kullandırmaya başladı. Şu ana kadar 6 ilimizde esnafımız için 4 bin 120 iş yeri inşa ettik. Yine 6 ilimizde 6 bin 240 esnafımız için yeni iş yerlerinin inşası halihazırda devam etmektedir. Bu programlarımız ve inşallah ileride meyvelerini vermeye devam edecektir. Önümüzdeki süreçte deprem bölgesi başta olmak üzere 10 bin yeni akıllı ve yeşil imalathanenin inşasını ve tahsisini gerçekleştireceğiz. Esnafımız bir kez daha bu deprem vesilesiyle devlet, millet beraberliği içinde, milli dayanışma içinde deprem bölgesine yaklaşmış ve elindeki gücü imkanı sonuna kadar bu çerçevede ortaya koymuştur. Bunun için gerçekten yürekten teşekkür ediyoruz. Esnafın bereketiyle, desteğiyle, duasıyla inşallah deprem bölgelerimizdeki bu ihya, inşa çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Sadece konutları imar etmekle kalmayacağız, kalıcı konutları aynı zamanda altyapıyı tamir edeceğiz ve ekonomik, sosyal hayatı canlandıracağız. İşte bu çabaların içinde esnafımız yine önemli bir yer işgal edecek” diye konuştu.

Aralık enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak ve yüzde kaç olacak?  Ekonomistler yorumladı - Dünya Gazetesi
Depremden etkilenen şehirleri hep birlikte eskisinden daha iyi yerlere taşıyacaklarına işaret eden Yılmaz, “Depremden etkilenen şehirlerimizi hep birlikte inşallah eskisinden de daha iyi bir noktaya taşıyacağız. Esnaf ve sanatkarlarımızın aynı ya da benzer iş kollarında birlikte ya da tamamlayıcı bir biçimde büyük firmalarla iş yapmalarını sağlayacak girişimleri de destekliyoruz. Esnaf ve sanatkarımızın nitelikli iş gücü temin etme ve yetiştirme süreçlerini yeni bir bakış açısıyla ele alarak mesleki eğitim sürecinin önemli bir parçası haline getireceğiz. Biz esnafımızı aynı zamanda bir okul olarak görüyoruz. Esnaf, insan yetiştirir aslında. Hem sanatkar, bilgi beceri anlamında hem ahlaki anlamda insan yetiştiren bir kurumdur. Dolayısıyla bu konuda da kamu olarak her zaman esnafımızın, sanatkarımızın yanındayız. Geçtiğimiz dönemde de yeni programlar başlattık. Biliyorsunuz özellikle bu çıraklık dediğimiz; esnafın bilgisini, birikimini, becerisini, kültürünü gelecek nesillere aktardığı yolları, yöntemleri çok önemli görüyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Esnaf ve sanatkarımızın kümelenmelerini ve kooperatifleşmelerini kolaylaştıracak adımları da desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Dünyanın dijitale doğru gittiğini belirten Yılmaz, “Dünyanın bir gidişatı var, gelişmeler var. Bir taraftan büyük ölçekli işletmeler bu ölçeğin avantajını kullanarak rekabette kendilerine daha güçlü pozisyon elde etmeye çalışıyorlar. Bir taraftan dijitalleşme diyoruz. Dünya artık dijital bir dünyaya doğru gidiyor. Bu bütün hayatımızı etkilediği gibi ticari hayatı da tüm dünyada bizi de etkiliyor. İşte burada esnafımızın o geleneksel özelliklerini koruyarak yeni dönemin şartlarına da adapte olması çok kıymetli. Bu anlamda esnaf sanatkarımızın kendi aralarında oluşturacakları organizasyonlarla bu ölçek meselesinde kendilerine avantaj teşkil edecek şekilde hareket etmelerini çok kıymetli bulduğumuzu ifade etmek isterim. Yine dijitalleşme; küçük esnafımızın dijital imkanlardan, elektronik ticaretten, elektronik tedarikten, bütün bu imkanlardan maliyetlerini düşürücü bir anlayış içinde faydalanması da bizim için çok önemli. Esnafımızın e-ticaret ve e-ihracat pazarlarına erişimlerini kolaylaştıracak programları bu çerçevede mutlaka hayata geçiriyoruz” dedi.
Dün Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Yılmaz, Türkiye’nin finans piyasaların gelişimini ve ekonomik istikrarı destekleyecek politikaları ve tedbirleri ele aldıklarını söyledi. Yılmaz, “Orta Vadeli Program'ın tamamlayıcısı niteliğinde 12. Kalkınma Planımızı ve hükümet programımızı da önümüzdeki günlerde milletimizin takdirine Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunacağız. Toplumun tüm kesimleri için refah ve sürdürülebilirlik, kalkınmayı hedefleyen politikalarımızın hep birlikte sahipleneceğimize ve sıkıntıları, sorunları, meydan okumaları da hep birlikte aşacağımıza, fırsatları hep birlikte değerlendireceğimize yürekten inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

Manisa’da konut satışları arttı Manisa’da konut satışları arttı

Son Dakika... TÜİK ağustos ayı enflasyon verisini açıkladı


Türkiye'nin dünyanın ekonomisiyle bütünleşmiş bir ülke olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Dolayısıyla dünyada yaşanan ekonomik, sosyal, jeopolitik gelişmeler Türkiye'yi de mutlaka etkilemektedir. Gelişmiş ülkeleri dahi alabora eden küresel fırtınadan ister istemez biz de etkileniyoruz. Küresel düzeyde enerji, gıda, iklim değişikliği ve jeopolitik gerilimler kaynaklı birçok sorunla karşı karşıyayız. Dünyada enflasyon oranları birçok ülkede hala uzun dönem ortalamalarına göre yüksek seviyelerde seyretmektedir; aldıkları birçok tedbire rağmen. Küresel büyümedeki zayıf seyir devam etmektedir. Son 20 yıla baktığınızda dünya ekonomisi yüzde 3,6 büyümüş. Bugün içinden geçtiğimiz sürece, son 3 yıla baktığınızda pandemi ve diğer problemler bu büyüme hızı yüzde 2’lere kadar düşmüş. Son 3 yılda dünyanın ortalama yıllık büyüme hızı, yüzde ikilere kadar düşmüş. Türkiye bu dönemde ne yapmış? Son 20 yılda dünya 3 nokta 6 büyürken, yıllık ortalama, biz yıllık ortalama 5 buçuk büyümüşüz. Dünyanın aşağı yukarı 2 puan üstünde büyümüşüz. Son 3 yılda dünya yüzde 2 ortalamayla büyürken, biz yüzde 6 ortalamayla büyümüşüz. Dünyanın 3 misini neredeyse bir ortalamayla ekonomimizi büyütmüşüz. Bu Türkiye'nin başarısıdır. 85 milyonun başarısıdır. Esnafımızın sanatkarımızın başarısıdır. Zor zamanlarda bu performansı göstermek önemlidir. ‘Geçmişe göre niye yeterince büyümüyoruz?’ diyebiliriz ama her dönemi kendi şartları içinde değerlendirmek lazım. Dünyanın şartları içinde siz dünyaya göre daha mı iyisiniz, daha mı kötüsünüz? Dünyadan daha mı hızlı büyüyorsunuz, daha mı yavaş büyüyorsunuz? Buna bakmak lazım. Başarıyı ölçerken tek başına kendinizi, rakamlarınızı değerlendirmek yerine mukayeseli bakmak gerekiyor. Böyle baktığımızda son 3 yılda dediğim gibi dünya işte yüzde 2 civarında büyürken, biz 6 büyümüşüz. Peki şu anda tablo nedir? Önümüzdeki 3 yıla baktığımız zaman dünya ekonomisinin yüzde 3 civarında büyümesini bekliyoruz. Yani ortalamanın altında 3,6 ortalamasının altında büyüyecek. Türkiye ekonomisi ne kadar büyüyecek? Orta Vadeli Programda biz 4,5 olarak bunu tayin ettik. Yine dünya ortalamasının bir buçuk puan üzerinde. Belki bizim geçmiş ortalamamızın bir miktar altında. Ama dünya ortalamasının yine üstünde bir büyüme performansıyla devam edeceğiz. Bu dünyadaki küresel atmosfere rağmen Türkiye hedeflerinden kopmadan yolunda ilerlemeye devam ediyor. Nice badireleri hep birlikte atlattık. Bugün dünyamızın, bölgemizin yaşadığı badireleri de hep birlikte atlatacağız. Enflasyon kaynaklı gıdada kira ve kira seviyelerinde hayat pahalılığını oluştuğunu, aksaklıkları, esnafımızın finansmana erişim başta olmak üzere talep ve beklentilerinin farkındayız. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Deprem diğer sorunlar ama her türlü imkanımızı esnafımızın lehine kullanmakta da hiçbir tereddüt etmedik, etmeyiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA