Apaydın 'Yemek yeme hemen hemen her annenin yaşadığı stresli bir durumdur. Özellikle iştahsız (!) çocuklar tam bir işkence gibidir. Bitmeyen tabaklar, rededilen yemekler annenin hem vicdanen azap duymasına hem de çocuğun gelişimiyle ilgili yaşanan endişelere neden olur. Acaba çocuklarda yemek düzenine geçmek bu kadar zor mudur? Ya da çocuklarda beslenme alışkanlığı nasıl ve ne şekilde doğru, sağlıklı şekilde kazandırılır.
Çocukta yemek yeme arzusunu 3 şey uyandırır…
1. Yemeği yediği yer,
2. Yemeği yedirenin tutumu,
3. Yemek.
Aslında bu üç şeyi doğru kullanırsanız çocuğunuzda doğru yemek yeme alışkanlığı kazandırabilirsiniz.
Her şeyden önce şartları kaideleri bir kenara bırakıp şunu kendinize sormanızı istiyorum. ' Birisi bana zorla ve istemediğim bir şeyi yaptırmak istese ne hissederim?'.. Bir çok çocuk için yemek yemek böyle bir duygu maalesef.. Tok iken zorla yemek,oyunu bırakıp yemek, acıkmadan kurulmuş saat gibi düzenli yemek.. Bunlar çocuk için zorlayıcı etkenlerdir. Çocuklarda beslenme alışkanlığı kazanmak belirli bir zaman alacaktır.
Özellikle ilk iki yıl bilinçaltı dediğimiz daha sonra hatırlayamayacağımız beyinde alt bir sistem gelişir. Korkularımız, ret ettiklerimiz, arzularımız, bastırdığımız duygularımız.. İşte burada çocuk eğer yemek yeme konusunda zorlanmış ise ya da bu çok önemli bir konu olarak sürekli vurgulanmış ise ileride de bu çocuğun yemekle ilgili sıkıntıları olması hiç şaşırtıcı olmayacaktır. Çünkü bilinçaltına yazılan kod ' yemek yemek zor bir iş'. Bu kod ileride ya tamamen iştahsız ve sürekli yemek seçen bir kişiliğe iter çocuğu.. Ya da tam tersi bastırılmaya çalışılan bir duyguya bu da obeziteye imza atar. Yemek yeme alışkanlığı sanılanın aksine beyin fonksiyonu ile bağlantılı bir durumdur.
Çocuğunuza doğru yemek alışkanlığı kazandırmanın 10 kolay adımı

1- Öncelikle sofraya aç oturmalı, 3 saat öncesinden abur cubur yemek( çubuk kraker, kuru ekmek, bisküvi, meyve, çikolata vb..)yememeli.
2- Çocuklar düşündüğünüzden çok daha zekidir ve anne babayı çok efektif biçimde kullanabilir. Bu sebeple evde anne-baba ya da bakıcı kim varsa herkes çocuğa aynı şekilde davranmalıdır.
3- Çocuğun yapmamasını istediğiniz şeyleri sizde onun önünde yapmamalısınız. Örneğin çocuğunuz sizi televizyon izlerken yemek yiyor olarak görür ve kendiside bunu yaptığında keyif alır ise, olayı tersine döndürmek oldukça zordur.
4- Yemek yersen sana çikolata veririm, şuraya götürürüm tarzı ödüller o anı rahat geçirmenizi sağlarken gelecekte uzun soluklu problemlere dönüşür.
5- Masada yemek yeme düzeni çok önemlidir. Aman yeterki yesin diye evin içinde kaşık ile peşinden koşmak çözüm değildir.
6- Evde ona özel yemek pişmemelidir. Siz ne yiyorsanız o da aynı yemeği yemelidir. Aman bu yemeği beğenmedi ki yemiyor şunu hemen yapıp yedireyim yaklaşımı yanlıştır.
7- Ara öğünlere dikkat edilmelidir. Siz televizyonun karşısında cips yerken ona elma yemesi için baskı kurmanız doğru bir davranış değildir.
8- Sizin doymasını düşündüğünüz kadar değil, çocuğun gerçekten ihtiyacı olduğu kadar tabağına yemek konmalıdır. Böylece bitmeyip tabakta kalan yemek bitirilmek için sorun yaratmaz. Doymaz ise ekstra yemek tabağa alınmalıdır.
9- Onun da bir damak zevki olduğu unutulmamalı ve bebeklikten itibaren yemekler ona göre hazırlanmalıdır. Doğru sebzeleri karıştırmak ve içine bir iki damla zeytinyağı eklemek sebze püresini bile lezzetli hale getirebilir.
10- Yemek ayrımı yapmamasını sağlamak sizin elinizde olduğu unutulmamalıdır. Köfte patatesi seven bir çocuğa kabak yedirmeye çalışırken bunu yemeğince beğenmediğini düşünüp önüne köfte patates koymak bunun bir daha kabağı çok zor yedireceğiniz anlamına geldiği unutulmamalıdır. Aslında yukarıdaki maddelere bakınca çocuğunuza olumlu anlamda bir yeme düzeni kazandırmanın çok da zor olmadığını göreceksiniz.'