CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, domates üreticilerinin sorunlarına dikkat çekti. Domates üreticisinin maliyetinin altında ürünlerini satmak zorunda kaldığını belirten Başevirgen, “İktidar salça fiyatlarını düşürmek için ihracat yasağı koyunca sanayicinin elinde salça, çiftçinin elinde de domates kaldı. Domates üreticisi artık umudunu kaybetti, borçlarını karşılayamaz hale geldi. Fidanın tanesi 2 lira, domatesin kilosu ise 1 lira 80 kuruş. Çiftçi domatesi üretim maliyetinin altında satmak zorunda kalıyor. Gıda güvenliğimiz için mutlak suretle ürün planlamasının yapılması ve çiftçiye desteğin artırılması gerekiyor” dedi.

Mutfakların vazgeçilmez ürün markası iflas ediyor! Mutfakların vazgeçilmez ürün markası iflas ediyor!

Üretim planlamasının önemine dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

“SANAYİCİNİN ELİNDE SALÇA, ÜRETİCİNİN ELİNDE DE DOMATES KALDI”

İktidarın yanlış tarım politikalarına dikkat çeken Başevirgen, “Çiftçilerimiz bu yıl buğday, pamuk ve mısır gibi ürünlerde düşük prim ödemeleri yüzünden domates üretimine yöneldi. Domates üretimindeki artış rekolte fazlalığını da beraberinde getirdi. İktidar salça fiyatlarını düşürmek için ihracat yasağı koyunca sanayicinin elinde salça, üreticinin elinde de domates kaldı” dedi.

“DOMATES ÜRETİCİSİ ARTIK UMUDUNU KAYBETTİ, BORÇLARINI KARŞILAYAMAZ HALE GELDİ”

Çiftçinin üretim maliyetinin altında ürünlerini satmak zorunda kaldığını ifade eden Başevirgen, “Domatesi elinde kalan üreticiye iktidarın yanlış ekonomi politikaları, gübre, mazot, tohum ve işçilik maliyetlerindeki artışta eklenince üretim maliyetleri katlandı. Artan maliyetler domates çiftçisini de bitirdi. Domates üreticisi artık umudunu kaybetti, borçlarını karşılayamaz hale geldi. Fidanın tanesi 2 lira, domatesin kilosu ise 1 lira 80 kuruş. Çiftçi domatesi üretim maliyetinin altında satmak zorunda kalıyor. Domates gibi tarımın temel ürünlerinden birinde yaşanan bu kriz gıda güvenliğimizi de tehlikeye sokuyor” diye konuştu.

“BORÇLARINI KARŞILAYAMAYAN ÇİFTÇİ TRAKTÖRÜNÜ, TARLASINI SATMAK ZORUNDA KALIYOR”

 Başevirgen, çiftçilerin borçlarını bile karşılayamayacak hale geldiğini belirterek, “Manisalı domates üreticilerinin zararı dönüm başına 20 bin lirayı geçti. İktidarın yanlış tarım politikalarından dolayı çiftçinin ürünleri yok pahasına gidiyor. Borçlarını karşılayamayan çiftçi traktörünü, tarlasını satmak zorunda kalıyor. Birçok üreticimiz de hasat yapmadan tarlasını sürmek zorunda kaldı. Kilosu 1 lira 80 kuruştan satılan domatesin 1 lirası işçilik, geri kalan 80 kuruş da nakliyeye gidiyor. Çiftçinin elinde ise hiçbir şey kalmıyor” açıklamasını yaptı.

“MUTLAK SURETLE ÜRÜN PLANLAMASININ YAPILMASI GEREKİYOR”

Son olarak iktidara üretim planlaması çağrısında bulunan Başevirgen, “Çiftçinin 1 lira 80 kuruşa sattığı domatesi marketlerde ise en az 25 liraya satın alabiliyoruz. İktidarın, ekmeğini topraktan çıkartan üreticimize reva gördüğü bu düzene itirazımız var. Bu politikalarla çiftçi üretemez. Tarımın devlet desteğiyle sürdürülebilir olması gerekir. Çiftçi üretemezse dışarıya olan bağımlılığımız daha da artar. Dünya gıda güvenliğini sağlamaya çalışırken bizim ise her geçen gün gıda da dışarıya bağımlılığımız artıyor. Gıda güvenliğimiz ve gıdada dışa bağımlılığımızın azalması için mutlak suretle ürün planlamasının yapılması ve çiftçiye desteğin artırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Fatma Uysal