Chia tohumu nedir, faydaları nelerdir birçok kişi tarafından merak edilenler arasına girdi. Bu haberimizde chia tohumu hakkında tüm merak edilenleri cevapladık. İşte detaylar…

İstanbul'da maymun çiçeği vakası hakkında İl Sağlık'tan son dakika açıklaması İstanbul'da maymun çiçeği vakası hakkında İl Sağlık'tan son dakika açıklaması

chia tohumu nedir faydaları nelerdir

Chia Tohumu Nedir, Faydaları Nelerdir?

Chia tohumu, zengin lif ve protein içermektedir. Ayrıca vitamin, mineral ve antioksidan içeriğine sahiptir, faydalı ve glüten bulunmayan bir besindir. Chia tohumu, yüzyıllardır Maya ve Aztek rejimlerinin en önemli besinlerinden biri haline gelmiştir. Chia, Maya teriminde "güç" anlamı taşımaktadır ve tohumları koşuculara verilen besin olarak bilinmekteydi nedeni ise koşucular ve savaşan kişiler uzun mesafeler kat ederken ya da savaş esnasında enerji olarak bu tohumları kullanırlardı. Şimdi ise bu tohumlar, sağlam bir vücuda sahip olmak için gösterdiği faydalar sebebiyle birçok insanın ilgisini çekmektedir.



Chia tohumu, yüksek lif oranı ile sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur, antioksidan özelliklere sahiptir. Bu yüzden günlük olarak da tercih edilmektedir.

Salvia Hispanica, nane ailesinden olan çiçekli bir bitki çeşididir. Orta, güney Meksika ile Guatemala’da yetişmektedir. Ekimi Aztekler tarafından yapılmıştır. Doğru bir şekilde hazırlandığı zaman kolaylıkla sindirilebilmektedir. Bazı tariflere de kolaylıkla eklenebilmektedir. Düzenli olarak tüketildiği zaman ise sağlığa birçok faydası vardır.


“Chia tohumu nedir, faydaları nelerdir?” yazımıza devam edelim…


Chia Tohumu Nedir?

Chia tohumu, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından Salvia Hispanica isimli bitkiden elde edilen yenebilir oval formda gri renkte, siyah veya beyaz noktalara sahip tohumlardır. Bol miktarda lif ve omega-3 yağ asidi içermektedir. Çoğu bitkisel besinin aksine, chia tohumları dokuz amino asidin tamamını içerir ve bu da onları bitki bazlı iyi bir tam protein kaynağı yapmaktadır. 100 gram chia tohumunun 34 gramını lifler, 16 gramdan fazlasını yüksek kaliteli proteinler oluşturmaktadır. Yüksek lif oranıyla sindirime yardımcıdır ve tohumlar şişerek kalıcı bir tokluk hissi sağlayabilmektedir.

Chia tohumunun içeriğinde kaliteli yağ asitleri bulunur. Çoklu doymamış yağ asidi olan alfa-linolenik asit içerir. Buradan vücut, EPA ve DHA gibi belirli miktarlarda uzun zincirli Omega-3 yağ asitleri üretebilmektedir. Ayrıca bu yararlı yağ asitlerinin anti-inflamatuar olduğu düşünülmektedir.



Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia tohumu, bilişsel gerileme ve belirli kanser türlerine yakalanma riskini azaltır, vücuttaki iltihaplarla savaşır, yüksek tansiyona iyi gelerek kalp hastalığına yakalanma riskini düşürür, insülin direncini azaltır ve kan şekeri düzeylerini iyileştirir. Kemik sağlığını destekler ve kilo yönetimini kolaylaştırır.

Chia tohumunun faydaları şunlardır:

  • Kan şekerini düzenler ve insülin direncine karşı korur
  • Sindirim fonksiyonlarını iyileştirir
  • Kalp hastalığına yakalanma riskinizi azaltır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • İnflamasyonu azaltarak kronik hastalıklara karşı korur
  • Kemik sağlığını güçlendirir
  • Kilo vermeye yardım eder
  • Kandaki yağ (trigliserid) seviyelerini düşürür
  • Kaygı ve depresyona iyi gelir
  • Kanser riskini azaltabilir
  • Chia tohumu kandaki omega-3 yağ asit seviyesini artırır


Chia tohumu nedir, faydaları nelerdir daha ayrıntılı inceleyelim…

Chia Tohumu Ne İşe Yarar?

Chia tohumu; kalp hastalığı, bilişsel gerileme ve kansere yakalanma riskini azaltır, insülin direncini azaltmaya ve kan şekeri düzeylerini iyileştirmeye katkıda bulunur, tansiyonu düşürür, vücuttaki iltihap ve ağrıya iyi gelir.

Chia tohumunun faydalarından yararlanmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.



Bilişsel Gerilemeyi Engeller

Chia tohumlarında bulunan antioksidanlar vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir. Serbest radikaller oksidatif strese ve hücre hasarına neden olur. Chia tohumu tüketmek bilişsel gerilemeyi engellemeye yardımcı olur.

Kansere Yakalanma İhtimalini Azaltır

Serbest radikallerle mücadele eden serbest radikaller, başta kanser olmak üzere sağlık sorununa yakalanma riskini azaltır.

Kalp Sağlığına İyi Gelir

Chia tohumu, kalp hastalıkları da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının gelişme riskini azaltabilecek bir antioksidan olan quercetin içerir.



Yüksek Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı Olur

Chia tohumu yüksek lifli yapısı sayesinde yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.

Diyabet Riskini Azaltır

Lif içeriği yüksek olan chia tohumu, insülin direncini azaltmaya ve kan şekeri düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu yapısı ile chia tohumu metabolik sendrom ve tip 2 diyabete yakalanma riskini azaltır. Araştırmalara göre chia tohumlu ekmek tüketmek, geleneksel ekmek tüketmeye göre yüksek kan şekeri seviyelerini önlemeye yardımcı olur.

İltihaba İyi Gelir

Chia tohumlarında bulunan bir antioksidan olan kafeik asit, vücuttaki iltihaplarla savaşmaya yardımcı olur. Bu özelliği ile chia tohumu vücuttaki iltihaba iyi gelir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Yaklaşık 30 gram chia tohumu, günlük lif miktarının yüzde 39'unu karşılar. Tohumlardaki çözünebilir lif suyu emerek midenizde genişlemesine ve yediğinizde tokluk hissinin artmasına neden olur. Böylece az yemenize rağmen kendinizi tok hissedersiniz ve kilo vermeniz kolaylaşır.



Kemik Sağlığına İyi Gelir

30 gram chia tohumu, magnezyum ve fosfor da dahil olmak üzere kemik sağlığı için hayati önem taşıyan çeşitli besin maddelerine sahiptir. Aynı miktarda chia tohumu; sağlıklı kemik, kas ve sinir fonksiyonlarıü için gerekli olan günlük önerilen kalsiyum miktarının yüzde 18'ini karşılar. Chia tohumlarında süt ürünlerinden daha fazla kalsiyum bulunur.

Sindirim Sistemine İyi Gelir

Araştırmalara göre chia tohumu tüketmek vitamin ve mineral emilimini artırır ve faydalı bağırsak bakterilerinin artmasını destekler.

Kabızlığa İyi Gelir

Lifli yapısı sayesinde chia tohumu kabızlığı önlemeye de yardımcı olur.



“Chia tohumu nedir, faydaları nelerdir?” yazımıza devam edelim…

Chia Tohumu Besin Değeri

100 Gram chia tohumunun içeriği şu şekildedir:

  • Kaloriler: 486
  • Yağ: 31 g
  • Doymuş Yağ: 3,3 g
  • Çoklu Doymamış Yağ: 24 g
  • Tekli Doymamış Yağ: 2,3 g
  • Trans Yağ: 0,1 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 16 mg
  • Potasyum: 407 mg
  • Karbonhidratlar: 42g
  • Diyet Lifi: 34 g
  • Şekerler: 0 g
  • Protein: 16
  • Kalsiyum: 631 mg
  • Demir: 7,7 mg
  • Magnezyum: 335 mg


Chia Tohumunda Hangi Vitaminler Var?

  • B3 Vitamini (Niasin): Chia tohumları, B3 vitamini veya niasin bakımından zengindir. B3 vitamini, enerji üretimine katkı sağlar ve hücresel metabolizmayı destekler.
  • B1 Vitamini (Tiamin): Chia tohumları, B1 vitamini veya tiamin içerir. Bu vitamin, karbonhidratların enerjiye dönüşmesine yardımcı olur ve sinir sistemi fonksiyonları için önemlidir.
  • B2 Vitamini (Riboflavin): Chia tohumları, B2 vitamini veya riboflavin içerir. Riboflavin, enerji üretiminde rol oynar ve hücrelerin normal fonksiyonunu destekler.


Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?

Chia tohumları bazı sağlık sorunlarına neden olabileceği için küçük başlangıçta küçük miktarlarda tüketilmesi önerilir. Bunun için chia tohumunu yeni tüketmeye başlayacak olanlara bir yemek kaşığı kadar chia tohumu tüketmeleri önerilir. Chia tohumu tüketmeden önce ya da sonra diğer besinleri kararında yemeye özen gösterin çünkü chia tohumu lifli yapısı nedeniyle midenizde büyüyerek şişkinlik yaşamanıza neden olabilir. İlk denemelerin ardından chia tohumu tüketiminizi kademeli olarak artırabilirsiniz.

  • Chia tohumunu puding olarak tüketmek yaygın kullanılan bir yöntemdir. Pudinginizi taze meyveler, süt ve chia tohumu katarak hazırlayabilirsiniz.
  • Kek veya ekmek hazırlarken yumurta yerine chia tohumu eklemek, chia tohumu nasıl tüketilir sorusunun bir diğer yanıtıdır.ü
  • Ev yapımı çorbalara veya smoothie'lere chia jeli ekleyebilirsiniz.
  • Yulaf ezmesinin veya salatalarınızın üzerine çiğ chia tohumu serpebilirsiniz.
  • Chia tohumlarınızı filizlendirerek elde ettiğiniz filizleri salatalarınıza katabilirsiniz.

Sindirim sisteminizde sorunlar yaşamaya başlarsanız chia tohumu tüketiminizi azaltmayı denemenizi öneririz.



“Chia tohumu nedir, faydaları nelerdir?” yazımıza devam edelim…

Chia Tohumunun Zararları

Chia tohumunun sağlığa pek çok faydası olsa da fazla tüketilmesi sindirim sisteminizde sorunlara neden olabilir. Chia tohumunun fazla tüketilmesinin zararları şunlardır:

  • Yüksek lif içeriği nedeniyle çok fazla chia tohumu yemek kabızlığa, ishale, şişkinliğe ve gaza neden olabilir.
  • Chia tohumları ayrıca Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak rahatsızlıkları olanların yakınmalarını artırabilir.
  • Chia tohumları kan şekerini ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Diyabet veya hipertansiyon için ilaç kullanıyorsanız, çok fazla chia tohumu yemek kan şekeri seviyelerinde ve kan basıncında ciddi düşüşlere neden olabilir.
  • Kuru chia tohumları suyu emer ve şişerek jelimsi hale gelir. Uzun süre ıslatılan chia tohumları boğazınızda tıkanıklığa neden olarak nefes almanıza engel olabilir ve boğulma tehlikesi yaratabilir. Bu riski önlemek için tohumları tüketmeden 5 -10 dakika önce ıslatın.
  • Nadir de olsa bazı kişilerde chia tohumu alerjisi yaşanabilir. Alerji nedeniyle kusma, ishal ve dil veya dudaklarda kaşıntı gelişebilir. Bu tip belirtiler yaşarsanız, ihmal etmeden, hızlı bir şekilde mutlaka doktora gitmeniz önerilir.


“Chia tohumu nedir, faydaları nelerdir, zararları nelerdir?” sorularını genel anlamda öğrendik. Merak edilen diğer sorulara da değinelim.

Chia Tohumu Cilde Faydaları

Cildin en dış tabakası olan epidermis yağ aitleri, kolesterol ve seramidlerden oluşan bir bariyerdir. Bu bariyer cildin alt katmanların nemli kalmasını sağlayabilir, dış etkilere karşı koruyabilir ve maddelerin derindeki hücrelere taşınmasına yardımcı olabilir. Chia tohumları omega-3 yağ asitleri içeriği en yüksek bitkiler arasında sayılabilir. Cildin üst tabakası olan epidermis chia tohumlarında bulunan omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ile güçlendirilebilir. Ayrıca içerdiği antioksidan bileşikler ile cilt bariyerinin iyileştirilmesine katkıda bulunabilir. Cilt yüzeyinin nemlendirilmesini sağlayarak bariyer güçlendirilebilir. Chia tohumu cilde faydaları arasında yaşlanma karşıtı etkinlik gösterilebilir.



Chia Tohumu Cinselliğe Faydaları

Chia tohumu cinselliğe faydaları açısından giderek artan kullanıma sahiptir. Omega- 3 yağ asitleri içeren chia tohumları kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesine katkıda bulunabilir. Damarlarda kolesterol birikimini önleyerek kan akışının iyileştirebilir. Sağlıklı cinsel aktivite için gereken kan akışını sağlayabilir. Beyin gelişimi ve fonksiyonlarının sürdürülmesi için omega-3 gerekli yağ asitleridir.



Chia Tohumu Erkekler ve Kadınlarda Etkileri

Beyin işlevlerinin ve dolaylı olarak hormon regülasyonunun iyileştirilmesi cinsel isteğin arttırılmasında çeşitli etkilere sahip olabilir. Ayrıca yüksek oranda protein içeren tohumlar vücutta testosteron hormonu yapımını teşvik edebilir. Testosteron seviyelerinin yükseltilmesine ve kas kütlesinin artmasına yardımcı olabilir. Antioksidan bileşikler, demir, magnezyum, çinko ve çeşitli vitaminler içeren chia, sağlıklı yumurta hücreleri üretilmesine yardımcı olabilir. Kadınlarda hormonların düzenlenmesini sağlayabilir ve üreme organlarına giden kan akışını arttırabilir.



“Chia tohumu nedir, faydaları nelerdir?” yazımıza devam edelim…

Chia Tohumu Yağı Faydaları

Chia tohumu yağı kaşıntı, kserozis, diyabet ve böbrek yetmezliği olan kişilerde cilt rahatsızlıklarının hafifletilmesinde etkili olabilir. Yağ asitlerinden zengin chia tohumları cildin nemlendirilmesini teşvik edebilir. Chia tohumu yağı faydaları arasında epidermal geçirgenlik ve bariyer fonksiyonlarında iyileşmeler yer alabilir. Bu sayede vücuttan su kaybını azaltmaya yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalara göre tüketilen chia tohumu yağı dislipidemi ve insülin direnci vakalarında yağlanmayı ve insülin direncini iyileştirebilir. Ayrıca yüksek karbonhidrat ve yağ alınmasına ek olarak tüketilen chia, yağların karın bölgesinden farklı bölgelere dağılımını teşvik edebilir.



Chia Tohumu Yağı Saça Faydaları

Chia tohumu yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır. EPA, DHA, araşidonik asit, palmitik asit, stearik asit, oleik asit, palmitoleik asit vb. yağlar chia tohumlarında mevcuttur. Saçlara bakım amacıyla kullanılan yağlar arasında chia tohumu yağı da bulunabilir.

Chia tohumu yağı saça faydaları arasında şunlar bulunabilir:

  • Saç ve saç derisindeki nem oranı dengelenebilir.
  • Saçtaki su kaybını kontrol altına alabilir.
  • Saça yumuşaklık ve elastikiyet sağlayabilir.
  • Saç derisinin doğal sebum dengesinin korunmasına yardımcı olabilir.
  • Saç derisinin pul pul dökülmesinin önüne geçebilir.
  • Saç foliküllerinin sayısının artmasına ve saç büyümesine teşvik edebilir.

Chia tohumu yağ asitleri elastin ve kollajen üretimini destekleyerek güçlü saçların oluşmasını sağlayabilir, saç dökülmesini azaltabilir. Saç gövdesinde tabaka oluşturarak su kaybını aza indirebilir.



Chia Tohumu Zayıflamak İçin Kullanılır Mı?

Chia tohumları, yüksek lif ve protein içeriği sayesinde tokluk hissi yaratır ve atıştırmaları azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca suyla temas ettiklerinde şişerler, bu da mide hacmini artırarak açlık hissini azaltabilir. Bu nedenle, chia tohumları düşük kalorili bir diyetin parçası olarak zayıflamaya yardımcı olabilir, ancak yine de dengeli bir beslenme ve egzersizle desteklenmelidir. Herhangi bir kilo verme planına başlamadan önce sağlık profesyoneli veya beslenme uzmanından tavsiye almak önemlidir.



“Chia tohumu nedir, faydaları nelerdir?” hakkında sıkça sorulan sorular…

Chia Tohumu Hakkında Sık Sorulan Sorular


Çok fazla chia tohumu tüketimi riskli midir?

Lif yönünden oldukça zengin olan chia tohumunu çok fazla tüketmek kabızlık, ishal, mide şişkinliği ve gaza neden olabilir. Crohn hastalığı gibi bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyebilir.



Chia tohumu nasıl kullanılır?

Chia tohumu, çoğunlukla çiğ şeklinde tüketilerek yemeklere, smoothieler ya da salatalarda kullanılabilir. Bunun yanında kahvaltılarda da yoğurtla beraber de tüketilebilir.



Chia tohumu günlük ne kadar kullanılır?

Günlük olarak alınması gereken vitamin ve mineral ihtiyacı için 1-2 yemek kaşığı Chia tohumu tüketmek yeterli olmaktadır. Faydası yüksek bir besin olan Chia tohumunu uygun miktarın üzerinde tüketmemek gerekir.



Chia tohumu bağırsakları çalıştırır mı?

İçerdiği yüksek lif oranıyla sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler. Günlük tüketilmesi gereken lif miktarı 20-30 gramdır. 2 yemek kaşığı chia tohumu tüketildiğinde yaklaşık 11 gram lif alınmaktadır. Chia tohumu dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur ayrıca dışkıya hacim katarak bağırsaklardan geçişini daha kolay ve hızlı hale getirir. Lif alımının yanında mutlaka bol su tüketilmelidir.



Chia tohumunu kimler kullanamaz?

Hamile kadınların chia tohumu tüketmesi önerilmemektedir. Chia tohumu yüksek tansiyon ilacı ve diyabet ilaçlarının yan etkilerini artırabilmektedir. Alerjik bir besindir ve alerjisi olanların dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Ayrıca yutma güçlüğü çekenlerde bu tohumları dikkatli tüketmelidir. Kuru hali tüketilmemelidir. Chia tohumunun kan inceltici etkisi olabilir. Kan pıhtılaşma bozukluğundan muzdarip veya kan inceltici ilaç kullanan kişiler, chia tohumu tüketimini doktorlarıyla netleştirmelidir. Chia tohumu ayrıca tansiyonu da düşürebilir. Tansiyonu düşük kişiler de bu nedenle dikkatli olmalıdır.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

Keten tohumu faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmeli? Cilde faydaları nelerdir?

Çörek Otu Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir? Çörek Otu Yağı Ne İşe Yarar?

Havlıcan Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Havlıcan Otu Nasıl Tüketilir?

Karadut Faydaları Nelerdir? Kullanım Alanı Saymakla Bitmeyen Karadut Ne İşe Yarar?

Çilek Yaprağı Faydaları Nelerdir? Sakın Çöpe Atmayın! Mucizeleri Saymakla Bitmiyor…

Kolajen Nedir Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?

Kaynak: Ayşenur Yılmaz