Başevirgen, “Her sene yaşanan felaketi bu sene de yaşadık. Gördes ve Salihli ilçelerimizde meydana gelen yangınlara geç müdahale edildi. Gece görüşlü helikopter ve uçakların sayısı oldukça az, müdahaleler yetersizdi. Hava karardıktan sonra ise yangının devam ettiği tüm bölgeler kaderine terk edildi” dedi.

Yananalan (3)

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Gördes ve Salihli ilçelerindeki yangın bölgelerini ziyareti sonrasında izlenimlerini aktardı.

Gördes’te kış hazırlıkları başladı Gördes’te kış hazırlıkları başladı

“BAKANLIK YİNE SINIFTA KALDI”

Başevirgen, “Türkiye'nin yüreğini dağlayan orman yangınlarında ikinci haftaya girdik. NASA Yangın Haritası verilerine göre bu süreçte Manisa’da bin 498 hektar alan yangından etkilendi. Yangınlara müdahale etme konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı iyine sınıfta kaldı. Yangınlara geç müdahale edildi ve hava desteği yetersizdi. Belediyelerimizin yoğun çabasıyla yangınlar söndürülmeye çalışıldı” diye konuştu.

Yananalan (2)

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL DA AYNI ŞEYLERİ Mİ YAŞAYACAĞIZ”

Orman yangını başladığı anda tespit edebilecek ve gerekli birimleri uyararak yangın büyümeden söndürülmesini sağlayacak bir örgütlenmenin ve teknolojik donanımın önemine yıllardır dikkat çektiklerini ifade eden Başevirgen, “Her yıl aynı şeyi yaşıyoruz ve her yıl aynı çaresizliğin içine düşüyoruz. Bakanlık önceki yıllarda yaşananlardan hiç ders çıkarmamış.  Önümüzdeki yıl da aynı şeyleri mi yaşayacağız” diye sordu.

“BAKANLIK YETKİLİLERİ BİLE BİLMİYOR”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, Türkiye'nin kaç yangın söndürme uçağı ve helikopterinin olduğu ile ilgili açıklamasını hatırlatan Bekir Başevirgen, “Bakan, 9 Mayıs 2024'te açıklama yapmış, bu açıklamasında da Türkiye'nin rezerv güçlerle birlikte 26 yangın söndürme uçağı ve 14 İHA'sının bulunduğunu belirtmişti. Ayrıca 14 insansız hava aracı ile 7 gün 24 saat boyunca ormanların gözetlendiği ve bu sayede de ilk müdahale süresinin 40 dakikadan 11 dakikaya kadar düştüğünü ifade etmişti. Her yerden alevler yükselirken biz ne yazık ki sahada böyle bir teknolojik güç ve ekipman görmedik. Hatta yangın bölgesinde karşılaştığımız Bakanlık yetkililerine, Bakanlık envanterinde kaç yangın söndürme uçağı olduğunu sorduğumuzda “bilmiyorum” yanıtını aldık “ dedi.

Muhabir: Onay Ozan