Şehitlik Anıtı önünde gerçekleştirilen törene İlçe Kaymakamı Ali Güldoğan, Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Al, Garnizon Komutanı Ulaştırma Binbaşı Arif Yıldızhan Gökhan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Doğukan Karaaslan, İlçe Emniyet Müdürü Burhan Demirkıran, askeri erkan, gaziler, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Çelenk sunumu, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Türkiye Muharip Gaziler Derneği Salihli Şube Başkanı Nevzat Aydın yaptı.
Aydın , “Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk milleti işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millettir. Bu nedenle tarihinde bu uğurda çok savaş yapmış birçok insanını şehit ve gazi vermiştir. Şehitlik ve gazilik unvanları, vatan, millet, bayrak, namus, vazife ve diğer kutsal değerler uğruna hiçbir maddi menfaat beklentisine girmeden, inançla, hayatla, kanla ve canla elde edildiği içindir ki herhangi bir unvan ve rütbe ile mukayese edilemez, değeri maddiyatla ölçülemez. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir" dedi.
Aydın konuşmasının devamında ise , “Türkün Anadolu’daki Bin yıllık varlığını sona erdirmek isteyen emperyalist güçler Birinci Dünya savaşı sonunda ülkemizi dört bir yandan işgal ettiler. Bu işgal ile yetinmeyip, vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr Anlaşmanı milletimize zorla kabul ettirmek üzene yunan ordusunu 15 Mayıs 1919 Tarihinde İzmir’e çıkardılar. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk Ordusu, Yunan Ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya’da, 22 Gün 22 Gece süren, Dünyanın en uzun ve en kanlı Meydan Muharebesinde yenerek, bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan Ordusu, bir sene sonra Dumlupınar’da Büyük Taarruz Meydan Muharebesi ile aynı akıbete uğratılarak 9 Eylül 1922 tarihinde Topraklarımızdan tamamen Atıldı. Böylece Yunanlıların küçük Asya hayalleri Ege Denizinin serin sularında son buldu. Sakarya Meydan Muharebesi, Türkün Ateş’le imtihanı Milletimizin Ölüm Kalım Mücadelesi olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi yaklaşık 238 yıldır Avrupa’dan geri çekilen Türk Ordusunun son savunma savaşı olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşının seyrini ve Kaderini değiştirtmş, kısacası Anadolu’nun düşman işgalinden kurtuluşu için bir kırılmadır. Sakarya Meydan Muharebesi esnasında Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk; ‘Gözüm Sakarya’da, Kulağım İnebolu’da’ diyerek, Türk Analarının taşıyıp cephedeki askerine ulaştırmak için İnebolu üzerinden gelecek cephanenin, ne kadar önemli olduğunu belirtmiş, Mehmet’i cephede olan bağrı yanık anaların desteği sonsuz olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasından sonra Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi 19 Eylül 1921 tarihinde bu emsalsiz zaferin anısına, zaferin mimarı, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e "Gazi" Unvanı ile "Mareşal" rütbesini tevcih etmiştir. 19 Eylül Gaziler Günü; Bedeli canla ve kanla ödenmiş, bu toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğrunda canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakâr ve kahraman gazilerin şeref ve kahramanlık günüdür. 19 Eylül; Kurtuluş Savaşında, Kore’de ve Kıbrıs’ta savaşan Muharip Gazilerin, Türkiye Cumhuriyetinin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan haini terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucularının ve 15 Temmuz günü meydana gelen hain darbe girişiminde vücudunu siper eden tüm malul gazilerin şeref günüdür. 19 Eylül; Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün mareşal rütbesi ve Gazi unvanını ile taçlandırıldığı gündür.” Dedi.
Program, günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunması İlçe Müftüsü Ali Çebi’nin duası ile devam etti.
Programın son bölümünde ise protokol üyeleri, gaziler ve şehit ailelerini Laminarya Cafe ’de ağırladı.