Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için parasal sıkılaşmaya gitmesi, kredi faiz oranlarının artmasına neden olmuştu. Ancak Merkez, yayımladığı son ankette sıkılaşmasının yılın son çereğinde biteceğine işaret etti. Bu haber kredi çekip araba almak isteyenleri heyecanlandırdı. 

Merkez Bankası’nın 2024 yılı 3. Çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi’ne göre bankalar son çeyrekte konut kredisi standartlarında gevşemeyi ve taşıt kredilerinde sıkılaşmayı sona erdirmeyi düşünüyor. Ancak ihtiyaç kredilerinde sıkılaşmanın devam edeceği öngörülüyor. Sıkılaşmasının sona ermesi ile taşıt kredilerine talebin yeniden artacağı düşünülüyor.

Bakan Şimşek'ten reeskont kredisi açıklaması Bakan Şimşek'ten reeskont kredisi açıklaması

Taşıt kredilerinde faizin düşmesi araç fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Milliyet'in haberine göre, sıkılşama ve faiz oranları ikinci el otomobil piyasasındaki durağanlığın en önemli sebelerinden biriydi.

Yüzde 4'e kadar yükselen taşıt kredisi faizlerinin 3.50 seviyelerine gerilemesi bile ikinci el satışlarda hareketlilik sağladı.

400 bin lira taşıt kredisinin geri ödemesi ne kadar?

Yüzde 3.50 faiz oranına göre 400 bin liralık taşıt kredisinin geri ödemesi 36 ay vade ile aylık 23 bin lira civarında. Ancak taşıt kredilerinde vade yükseldikçe, geri ödenecek rakam artıyor. Bankalar da bu konuda farklı kampanyalara gidebiliyor.

Kredi faizleri ne zaman düşer?

Kredi musluklarının yeniden açılmasının hem sıfır hem de ikinci el araç satışına büyük ivme kazandırması bekleniyor. Kredi faizlerinin 2025'in ilk aylarında gerileceği düşünülüyor. Kredi büyüme oranlarında da artış bekleniyor.

Faizler düşünce araç fiyatları yükselir mi?

Faizlerin düşüş trendine girmesi otomobil satışına pozitif yansıyacak. Bu noktada artan talebe istinaden fiyatların yükselmesi öngörülen bir durum. Ancak otomobilde fiyatları belirleyen ana referans sıfır otomobil fiyatları. Ticaret Bakanlığının aldığı tedbirler ve sıfır otomobil fiyatının belirleyici olması ikinci elde fiyatların artsa bile kabul edilebilir olacağına işaret ediyor.

Kaynak: dünya gazetesi