Almanya, ülke içerisinde serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması’nı fiilen askıya aldı! Sakıncalı görülen kişiler, vizesi olsa dahi sınırdan geri çevrilebilecek. Almanya sınırları kapattı mı sorusuna yanıt arayanlar için Türkleri de kapsayan yeni uygulamaya dair detayları paylaşıyoruz.

Almanya’ya komşu ülkelerden tepkiler çığ gibi büyürken, Başbakan Scholz devreye girerek Polonya ve Avusturya liderleriyle görüştü. İşte ayrıntılar…

Almanya Sınırları Kapattı Mı?

Sözcü Gazetesi’nden alınan habere göre Almanya, düzensiz göçü önleme, genel güvenliğin sağlanması, ülkedeki mali-insan yükünü azaltma, radikal İslamcı terör örgütlerine karşı önlem alma ve sınır ötesi suç tehdidine karşı sınırlarını kapattı. Bu gelişme, Almanya sınırları kapattı mı sorusuna yanıt arayan kişiler için cevap niteliğinde… Peki, Almanya’nın bu uygulaması hangi ülkeleri kapsıyor? Detaylar…

Almanya, komşu ülkeleriyle olan sınırlarda güvenliği sağlamak amacıyla kontrol uygulamalarını genişletti. Düzensiz göç başta olmak üzere pek çok tehdidi önleme amacıyla yapılan bu uygulama, Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in açıklamalarına göre 6 ay süreyle uygulanacak.

Bu uygulamanın insan tacirlerine karşı mücadele, Almanya’ya kaçak girişleri engelleme amacı taşıdığını belirten Faeser, aynı zamanda komşu ülkelerle olan trafiğin aksamaması amacıyla günü birlik gelenlerin zaman kaybetmemeleri için özen gösterileceğini ifade etti.

Şüpheli olarak görülenlerin kontrol edileceğini belirten Faeser, geçen yıl bazı komşu ülkelerle olan sınırlarda başlatılan kontrollerle 30 binden fazla kişinin geri gönderildiğini belirtti. Kontrollerin arttırılmasıyla birlikte bu sayının daha da artacağı tahmin ediliyor.

Almanya Sınırları Kapatıyor Mu?

Almanya Sinirlari Kapatti Mi2

Almanya sınırları kapattı mı sorusu yanıt bulurken, yaşanan bu gelişme sonrasında Polonya ve Avusturya liderlerinden tepki geldi. Polonya ve Avusturya başta olmak üzere komşu ülkelerden tepki gelirken, Hollanda’dan ise Almanya’ya tam destek geldi. Polonya Başbakanı Donald Tusk, X platformunda yapmış olduğu paylaşımda;

“Düzensiz göçü engellemenin tek yolu ülkelerarası iç sınırlarda değil, Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırlarında kontrolleri artırmaktır” ifadelerine yer verdi.

Almanya sınırları kapatıyor mu sorusuyla birlikte son dakika gelişmelerini takip eden okuyucularımız için aynı zamanda Avusturya’dan da Almanya’ya tepki geldiğini belirtelim. Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, daha önce olduğu gibi bu gelişmeyle Almanya’nın göndereceği kaçak göçmenleri kabul etmeyeceklerini belirtti. Danimarka ve Almanya arasında E-45 otoyolundaki çalışmalar sebebiyle kontrollerin devreye girmesiyle birlikte trafik akışında da ciddi sıkıntıların yaşanacağı öngörülüyor.

Almanya sınırları kapattı mı sorusu dünyada gündeme gelirken, Başbakan Scholz ise tepki gelen ülkelerin liderleriyle temasa geçti. Resmi temaslarda bulunmak üzere Özbekistan’a giden ve oradan da Kazakistan’a geçecek olan Scholz, uygulama daha devreye girmeden hemen önce Polonya Başbakanı Donald Tusk’u arayarak destek istedi.

Bununla birlikte Başbakan Scholz’un Lüksemburg Başbakanı Luc Frieden ve Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile de görüştüğü açıklandı. Scholz’un görüşmelerde ilgili liderlere kontrollerin genişletilmesiyle birlikte düzensiz göçün engellenebileceğini, ancak AB düzenlemelerine de riayet edeceğini söylediği bildirildi. Almanya Başbakanı Scholz’un ayrıca AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le de konuyla ilgili irtibatta olduğu belirtildi.

Türkiye’nin dört bir yanından ziyarete geliyorlar Türkiye’nin dört bir yanından ziyarete geliyorlar

Schengen Vizesi Askıya Alındı!

Almanya, Avrupa Birliği içerisinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen Anlaşmasını 16 Eylül 2024 tarihi itibariyle askıya aldı. Kara sınırlarında kontrollerin genişletileceği ifade edilirken, Alman yasaları gereğince sınır polislerinin uygun görmediği kişilerin vizesi olsa dahi ülkeye almayacağı bildirildi. Yaşanan bu gelişme sonrasında Almanya sınırları kapattı mı araştırmaları da hız kazandı.

Almanya'nın Uygulamasına Türkler Dahil Mi?

Almanya Sinirlari Kapatti Mi3

Almanya, sınır güvenliğini artırmak, düzensiz göçü engellemek ve insan tacirleriyle mücadele etmek için komşu ülkelerle olan sınır geçişlerinde kontrolleri genişletme kararı aldı. Schengen vizesinin askıya alındığını duyuran ülke, 16 Eylül tarihinden itibaren vizesi olsa dahi uygun görülmeyen kişileri ülkeye almayacak.

Almanya sınırları kapattı mı sorusuna yanıt arayan kişiler için bu uygulamaya Türklerin de dahil olduğunu belirtelim. Kaçak Türk, Afgan, Suriyeli ya da Afrika ülkelerinden birisi, ülkeye giriş yasağı varsa ya da giriş izni yoksa geri çevrilecek. İltica talebinde bulunanlar ise kamplara gönderilecek.

Almanya’nın bu uygulamasıyla birlikte vize alıp ilgili ülkeye giden Türklerin de aynı muameleye tabi olarak geri çevrilebileceğini belirtmek gerekiyor. Kaçak Türklerin sınır bölgesinden geri çevrilmesi, doğrudan sınır polisi tarafından uygulanacak. Bu uygulama, Alman yasalarına uygun hale geldi ve detayları ise Avrupa Birliği’nin ilgili kurumlarına gönderildi.

Almanya Sınır Uygulamasının Kapsadığı Ülkeler

Almanya sınırları kapattı mı sorusuyla son dakika gelişmelerini takip eden okuyucular, ilgili uygulamanın hangi ülkeleri kapsadığını da merak ediyor. 16 Eylül 2024’ten itibaren başlamak üzere Fransa, Danimarka, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda’dan gelenlere altı aylık süre boyunca sınır kontrolleri genişletilmiş bir şekilde uygulanacak. Almanya’dan bu ülkelere gidişlerin ise tamamen serbest olduğu bildirildi.

11 Kasım 2024 tarihinden itibaren Avusturya sınırında başlayacak uygulamanın kapsamı, 15 Aralık 2024 tarihinde İsviçre, Çekya, Polonya gibi ülkelerin dahil edilmesiyle giderek genişletilecek. Maksimum uzatma süresi ise üç yıl olarak belirlendi.

Geçtiğimiz yıl sınır kontrollerinin sağlanması kısmi olarak uygulanmış ve bu tarihten itibaren kaçak girişlerde azalma meydana gelmişti. Ülkeye kaçak göçmen girişi en çok İsviçre – Almanya sınırında azaldı. 2023 yılında İsviçre’den Almanya’ya 18.000’den fazla kaçak giriş yapılmıştı. Kontrollerin sağlanmasıyla birlikte 2024 yılının ilk altı ayında bu rakam 6.000’e geriledi.

Alman sınırlarında geri çevirme uygulaması, sadece sınır kontrolleri esnasında mümkün. Alman sınırlarından geri çevrilenlerin sayısı 2022 yılına göre 2023 yılında dört kattan daha fazla arttı. Kaçak kişiler, sınırı geçerek Almanya’ya ayak basmış ise iltica talebinde bulunarak süreç tamamlanana kadar orada kalabiliyor. Bu nedenle sınır kontrolleri, Almanya’nın düzensiz göç mücadelesinde oldukça önemli kabul ediliyor.

Almanya sınırları kapattı mı sorusuna sizler için yanıt verdik. Gelişmeler hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar bölümünden belirtebilir, merak ettiğiniz soruları sorabilirsiniz.

Kaynak: Özlem Sucu