Yarbay, binbaşı ve albay rütbeleri arasında yer alan bir askeri rütbedir. Türkiye dahil pek çok ülkede kara ve hava kuvvetleri kapsamında tabur komutanı olarak görev yaparlar. Yarbay maaşı 2024 yılında gelen memur zamlarından sonra arttı ve yeni maaşlar, ilgili personeller tarafından merak ediliyor. Güncel yarbay maaşları 2024 listesini sizler için paylaşıyoruz.

Yarbay rütbesinde görev yapan personeller, gerekli şartları taşımaları halinde kurmay yarbay olabiliyorlar. Kurmay yarbayların maaşı, diğer personellere kıyasla daha yüksek olduğundan dolayı meslek kapsamında oldukça önemlidir. Emekli yarbay maaşı ise yine rütbelere ve hizmet yılına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tüm detaylar…

Yarbay Maaşları Ne Kadar Oldu?

Askeri personel maaşları, her zaman için kariyer arayışında olan kişilerin ilgilendiği maaş başlıklarından birisidir. Askeri personeller, subay, astsubay ve uzman erbaş rütbeleri arasında ciddi farklar içeriyor. Subay rütbeleri açısından yarbay aylık maaşı ise yeni dönemde memur zamlarından sonra yükseldi! Peki, yarbay maaşları ne kadar oldu? Güncel bilgilerle açıklıyoruz.

Yarbay rütbesine sahip personellerin aylık maaşları, görev yapılan yer, tazminatlar, ek göstergeler ve yan haklara bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Bununla birlikte kurmay yarbay maaşı, diğerlerine kıyasla daha yüksek olduğundan dolayı ayrı bir öneme sahiptir. Kurmay, yeni başlayan, kıdemli ve emekli yarbay maaşlarını detaylı olarak inceledik. İşte ayrıntılar…

Yarbay Maaşı 2024: Kurmay Yarbay ve Diğer Seçenekler

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı olarak görev alan yarbayların görev süresi 3 yıldır. Kara Kuvvetleri ve Jandarma’da komutan yardımcısı, Hava Kuvvetleri’nde filo komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri’nde gemi komutanlığı görevlerini yürütürler. Askeri sınıflar açısından yüksek öneme sahip yarbay maaşları da hizmet yılı esasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Yarbay maaşı 2024 yılında bazı faktörlere göre güncel olarak aşağıdaki gibidir:

Kurmay Yarbay Maaşları85.000 TL – 92.500 TL
Yeni Başlayan Yarbay Maaşı70.000 TL – 72.500 TL
Kıdemli Yarbay Maaşları87.500 TL – 90.000 TL
Emekli Yarbay Maaşı 202427.500 TL – 30.000 TL

NOT: Yarbay maaşları, görev yapan personelin eş durumu, görev yeri, çocuk sayısı, görev tazminatları, yabancı dil bilgisi ve diğer kriterlere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle maaş hesaplaması yaparken dahil olduğunuz faktörleri dikkate alarak hesaplama yapmanız önerilmektedir.

Güncel subay maaşları içerisinde yarbay rütbesine sahip personellerin maaş detaylarını inceleyelim…

İlginizi Çekebilir: Bordo Bereli Maaşı

1- Kurmay Yarbay Maaşları

Kurmay yarbay, Harp Akademisi’nden mezun olan ve ilgili birimlerde yüksek lisans yapmış yarbaylara verilen unvandır. Bu bakımdan kurmay yarbay maaşı da diğer personellere kıyasla daha yüksektir. Kurmaylık sistemi içerisinde yarbayların maaşını detaylı olarak inceleyelim…

Kurmay yarbay maaşları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Kurmay yarbaylar bazı faktörlere göre değişmekle birlikte ortalama olarak 85.000 TL – 92.500 TL arasında maaş almaktadır.

2- Yeni Başlayan Yarbay Maaşı

Yarbaylığa yeni başlayan bir askeri personel, meslek süreci içerisinde en düşük maaşı almaktadır. Ancak Türkiye şartlarında yeni başlayan yarbay maaşlarının tatmin edici seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Bu bakımdan maaşlarını incelemekte yarar görüyoruz.

Yeni başlayan yarbay maaşı 2024 yılında şu şekildedir:

  • Yarbay rütbesine terfi etmiş bir askeri personel, ortalama olarak 70.000 TL – 72.500 TL civarında maaş almaktadır.

3- Kıdemli Yarbay Maaşı

Kıdemli yarbaylar ise mesleki deneyim açısından yeterli hizmet yılına sahip, yeni başlayanlara göre ilgili rütbeye sahip daha deneyimli personellere verilen unvandır. Yarbaylık mesleğinde görev süresi arttıkça kıdem de arttığından dolayı, ilgili mevzuat çerçevesinde maaşlar da yükselmektedir.

Kıdemli yarbay maaşı ne kadar? İşte yanıtı:

  • Kıdemli yarbaylar görev süresi ve diğer kriterlere göre değişmekle birlikte ortalama olarak 87.500 TL – 90.000 TL arasında maaş almaktadır.

4- Emekli Yarbay Maaşları 2024

Emekli yarbay maaşı ise emekli olunan kıdem derecesi ve emekliliğe esas kıdem derecesine ek olarak hizmet yılı dikkate alınarak belirlenmektedir. Günümüzde askeri personellerin emeklilik maaşları da iyi seviyededir. Yarbayların emekli maaşlarını inceleyelim…

Cinayete kurban giden Nihal’in babasından duygulandıran sözler Cinayete kurban giden Nihal’in babasından duygulandıran sözler

Emekli yarbay maaşları 2024 yılında ortalama olarak şu şekildedir:

  • Yarbay rütbesinden emekli olmuş bir askeri personel, ilgili kıstaslara göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 27.500 TL – 30.000 TL arasında maaş almaktadır.

Yarbay Nasıl Olunur?

Yarbay olmak için gerekli şartları sağlamak amacıyla öncelikle subay olmanız ve ilgili rütbe ile göreve başlamanız gerekmektedir. Sonrasında TSK’nın belirlemiş olduğu şartlar çerçevesinde yarbaylık rütbesine yükselebilmek mümkündür. Peki, yarbay nasıl olunur? İşte gerekli şartlar:

  • Subaylık koşullarını yerine getirerek binbaşı rütbesine kadar yükselmek,
  • Binbaşı rütbesinde 6 yıl görev yapmış olmak,
  • Sicil notunun terfi için uygun olması,
  • Yarbaylık için TSK tarafından belirlenen diğer kuralları sağlıyor olmak.

Yarbay maaşı ne kadar? Nasıl olunur? gibi soruları yanıtladık. Konuyla ilgili merak ettikleriniz için yorumlar bölümünden sorularınızı ulaştırabilir, düşüncelerinizi göndererek görüşlerinizi diğer okuyucularla paylaşabilirsiniz.

Editör: Emre Saçlı