İstanbul'da maymun çiçeği vakası hakkında İl Sağlık'tan son dakika açıklaması İstanbul'da maymun çiçeği vakası hakkında İl Sağlık'tan son dakika açıklaması

Özel Salihli Hastanesi Çocuk Hastalıkları Doktoru Uzman Doktor Atay Özkal, Epstein-Barr Virüs (EBV) tükürük ve vücut sıvıları yoluyla yayılan toplumda çok görülen yaygın bir viral enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

“Çoğu EBV Vakası herhangi bir şikayete neden olmaz. Ancak bazı vakalar özellikle ergenlerde ve genç yetişkinlerde bulaşıcı mononükleoza yol açabilir.” Diyen Özkal, şöyle konuştu.

Öpücük Hastaliği (2)

EBV kimleri etkiler?

EBV Vakalarının çoğu çocuk, genç  ve genç yetişkinlerdir ancak virüs herkese bulaşabilir.

Öpücük Hastaliği (2)-1

EBV  ne kadar yaygındır?

EBV Çok yaygın bir virüstür. 5 yaşına kadar tüm çocukların tahminen yüzde 50’si ve yetişkinlerin yaklaşık yüzde 95’i yaşamları boyunca EBV enfeksiyonu geçirmektedir.

Öpücük Hastaliği (3)

EBV nasıl bulaşır ?

EBV Çok bulaşıcı bir virüstür. Tükürük yoluyla kolayca bulaşır. Enfekte kişinin tükürüğüyle temas eden, eşyalarını paylaşan kişi EBV’yi kapabilir. Çoğu insan EBV’yi aynı bardaktan içme ve virüs taşıyan birini öpme yoluyla kapar. Ayrıca öksürme, hapşırma, cinsel temas, ortak diş fırçası kullanma, ortak mutfak eşyası kullanma yoluyla da bulaşabilir. Çocuğun ağzına  koymuş olabileceği ve salyasını akıtmış olabileceği her eşya bulaştırıcıdır.

Öpücük Hastaliği (1)

EBV’nin belirtileri nelerdir?

Boğaz ağrısı ve boğaz iltihabı, yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, ateş, şişmiş lenf nodları (bezeler),cilt döküntüleri ve karaciğer, dalak büyümesi (karın şişliği) olabilir.

Öpücük Hastaliği (1)-1

EBV’nin tedavisi nedir ?

Çoğu olguda şikayetlere yönelik tedavi ve istirahat yeterlidir. Virüs dalağın aşırı büyümesine neden olursa dalağın yırtılmasına neden olabilir. Bunun için aşırı fiziksel aktiviteden mutlaka kaçınılması gerekir. Ve tabi ki uzman hekim muayenesi ve takibine girmek çok önemlidir.”

Muhabir: Fatma Uysal