Merhaba Sektör Medya Grubu’nun değerli okurları. Haziran ayında başlayan ve etkisini halen devam ettiren kavurucu sıcaklıklara bağlı doğal afetler art arda görülmeye başladı.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz haftalarda aşırı sıcaklıklara bağlı olarak bölgemiz orman yangınları ile mücadele etti. Çıkan yangınlarda yüzlerce hatta binlerce dönüm alan tamamen kül oldu. Evleri, ahırları yanan insanlar çaresizlik içerisinde yangını izledi.

Tam anlamıyla bir felaketi yaşadık. Daha önceki yazılarımda da bahsetmiştim, ‘ Kuraklık ve küresel ısınmayla alakalı yazılacak, söylenecek çok şey var’ diye. Gerçektende yazılacak ve söylenecek o kadar cümle var ki. Son birkaç haftadır dikkat ettiyseniz sularda bir azalma yaşanmakta. Sıcak havaların etkisiyle su tüketimi de daha da arttı. Aslında bizi bekleyen en büyük felaketlerden birisi su sıkıntısı.

 Geçtiğimiz haftalarda Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in su ile alakalı bir açıklaması oluştu. Zeyrek açıklamasında, ““İlk 2 ton suyu 1 TL yaptık ve sonraki kademelerde de yüzde 30 indirim uyguladık. İlk 2 ton su 1 lira, insani su kullanım hakkıdır. Yani sabah kalktık, elimizi yüzümüzü, çamaşırı bulaşığı yıkadık, yemeği yaptık, abdesti aldık derken 1 ayda 2 ton su kullanıyorsun. Bu, parası olan olmayan diye ayırt edilemezdi. O yüzden 1 lira yaptık. Ama bakıyorum ay ay kullanılan suya, indirimden dolayı bağını bahçesini sulayan, domates-biber yetiştirmek için içme suyumuzu tüketen vatandaşların olduğunu görüyorum.” İfadelerine yer vermişti.

Değerli dostlar, ülkemiz birçok defa bir birinden farklı felaketlere maruz kaldı. 6 Şubat’ta deprem felaketi, işte yakın zamanda orman yangınları felaketi gibi birçok badire atlatıldı. Bunlar bir şekilde telafi olabilecek felaketler. Şöyle ki, depremde evlerini kaybeden insanlar için evler yapılmaya başlandı. Ormanların artması için fidanlar dikilebilir. Ediğim gibi Bunların bir şekilde telafisi mümkün ama telafisi olmayan tek şey suyumuz. Uzmanlara göre, ‘ 2030 yılında büyük bir su krizi ile karşı karşıya kalabileceğiz’ yönünde açıklamalar var.

İşte bu yavaş yavaş başladı sanırım. Sular depoları doldurmakta zorlanıyor. Bundan onlarca yıl ünce metrelerce yerin altında çıkan sular artık 100 metrelerce yerin altından çıkarılıyor. Suyumuz kıymetli, suyumuzun kıymetini bilelim. Suyumuzu tasarruflu kullanalım. Çünkü su olmadan hayat olmaz…