GÜNDEM

Salihli’de Eski yapılar için ‘Deprem’ tedirginliği!

Son günlerde Salihli’de artış gösteren depremlerle birlikte akıllara ‘Binalarımız ve zemin ne kadar sağlıklı’ sorularını getiriyor. Salihli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Engin, bu sorulara yanıt verdi ve eski binaları işaret etti.

Abone Ol

En son Durasıllı Mahallesinde meydana gelen ve sarsıntı ile birlikte tüm Salihli’yi uykusundan uyandıran deprem sonrası, Salihli’de yapı stokları ne durumda? Bu soruyu öğrenmek için Salihli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Engin’e Sektör Medya olarak soru yönelttik.  

Yeni yapılan binalarda zemin etüdüne dikkat çeken Salihli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Engin, “Salihli’nin demiryolu hattının alt bölgesi, yani yaklaşık Salihli’nin 3’te1’lik bir kısmı yeraltı su seviyesinin yüzeye yakın olduğu bir bölge. Bu bölge zemin açısından problemli bir bölge, zemin sıvılaşmasına yatkın bir bölge. Bunu sondajlar vs.. çalışmalarla artık biliyoruz. 2013 yılından bu yana biz zemini bu bölgelerde iyileştirerek Jet grout, fore kazık uygulayarak zemini güçlendirip, inşaatları o şekilde yapıyoruz.” diye konuştu. 

“DEPREME DAYANAKSIZ ÇOK YAPI STOĞU VAR”

Salihli’de depreme dayanıksız çok sayıda yapının olduğunun altını çizen Engin, “2011 yılında yapı denetimi yönetmeliği Türkiye’nin her yerinde yürürlüğe girdi. İlk 2001’de 15-16 ilde pilot olarak uygulandı, 2011 yılında Türkiye’nin tamamında bu yönetmelik yaygınlaştı. O yaygınlaşmadan sonra, yapı denetim ile ilgili kontrol mekanizması biraz daha düzeldi. Ama eski yönetmelikle yani 1998 yılından önceki yapılan yönetmelikle, 1975 yönetmeliğidir oda bu yönetmelikle yapılan Salihli’de ciddi bir yapı stoku vardır. Tabi bunlar büyük oranda riskli binalar. Bunu biliyoruz.” Şeklinde konuştu.

“ORTAK HAREKETLE MÜMKÜN”

Salihli’de depreme dayanıksız eski yapılaşmanın hükümet ve yerel yönetimle çözüme ulaşacağını dile getiren Engin, “Bu binaların dönüşümü ile ilgili bir süreç gerekiyor. Bu dönüşümde belediye tek başına altından kalkabileceği bir bütçeye sahip değil. Bu hükümet ile yerel yönetimlerin birlikte hareket ederek altından kalkabileceği bir iş. Çünkü büyük bir mali boyutu var. Zaman isteyen bir şey.” İfadelerine yer verdi.

“SALİHLİ BİR ADIM ÖNDE”

Yapılaşma ve işçilik anlamında Salihli’nin Manisa dahil olmak üzere diğer ilçelere nazaran bir adım önde olduğuna dikkat çeken Engin,  “Bunun dışında Salihli, Manisa ve diğer ilçeleri dahil olmak üzere her zaman yapılaşmanın, işçilik kalitesiyle ilgili özellikle yapılaşmanın bir adım daha iyi olduğu bir ilçe. Bunu diğer ilçelerde zaten kabul ediyor ve biliyor. Gerek ustalar, gerek mühendisler. Bu konu ile ilgili onlardan çok daha iyiyiz ama tabi eksiklikler halen var. Güncel konularla ilgili bunu azaltmanın yolunu arıyoruz. Bu konularla alakalı program düzenledik ve meslektaşlarımla bunları istişare ettik.” dedi.

Salihli’de 1998 öncesi ve sonrası yer alan yapı stokları ile ilgili veriler ise şöyle:

Salihli’de 1998 yönetmeliğinden yapılan ruhsatlı bina yapı sayısı 4000 adet.

Salihli’de 1998 yönetmeliğinden sonra yapılan ruhsatlı bina yapı sayısı 5000 adet.