“Safra kesesindeki safrada, çözünmüş olarak bulunan katı maddelerin birleşerek taş haline gelmesi ile safra kesesi taşları oluşur” diyen Türkarslan “Safra kesesi taşları başlıca iki çeşittir; kolesterol ve pigment taşları. Bizim ülkemiz de dahil gelişmiş ülkelerde beslenme alışkanlığına bağlı olarak kolesterol taşlarını daha çok görüyoruz” dedi.

Whatsapp Image 2024 10 12 At 11.05.35

Uzm. Dr. Alyanak: 'Bağışıklık sistemini güçlendirmek hastalığı uzak tutuyor' Uzm. Dr. Alyanak: 'Bağışıklık sistemini güçlendirmek hastalığı uzak tutuyor'

Türkarslan, sözlerine şöyle devam etti;

“Safra kesesi taşları ömür boyu belirti vermeyebilir ya da tekrarlayan karın ağrısı ataklarına neden olabilir; ağrı, karnın sağ üst kısmında ya da göbek üzerindedir, ağrı sıklıkla sağ kürek kemiğine doğru yayılır. Ağrı genellikle ağır yemeklerden sonra başlar, yavaş yavaş artar ve bir kaç saat kesilmeden sürer. Bulantı ve kusma, ağrıya eşlik edebilir. Karında şişkinlik ve geğirme de gözlenebilir.

Safra kesesi taşları, safra kesesi iltihabına, safra yoluna taş düşmesi nedeniyle sarılığa ve pankreatite neden olabilir. Safra kesesi taşları nadiren çeşitli barsak bölümlerine organize bir yolla açılabilir. Safra kesesi taşlarının safra kesesi kanserine yol açtığına dair lehde ve aleyhde görüşler vardır. Ancak şu bir gerçektir ki, safra kesesi kanserlerinin %95 inde safra kesesi taşı bulunur. Yukarıdaki safra kesesi taşı belirtileri olan hastada standart tanı yöntemi karın ultrasonografisidir.  Safra kesesi taşları, BT, MR vb yöntemlerle tesadüfen de görülebilirler. Bulgu veren safra kesesi taşında planlı laparoskopik kolesistektomi uygulanmalıdır. Hasta ameliyata hazırlanırken diyet yapmalıdır (yağsız gıda, küçük öğünler). Diyabetli hastalar mümkün olduğunca çabuk ameliyat edilmelidir (iltihap riski!). Gebe hastalar diyetle rahatlamazsa, 2. trimestirde (4., 5., 6. aylar) güvenle laparoskopik kolesistektomi uygulanabilir.

Safra Kesesi̇ (2)

SAFRA KESESİ İLTİHABI

safra kesesinin önce kimyasal, sonra bakteriyel iltihabıdır. %95’i safra kesesi taşına bağlıdır.Safra kesesinin boşaltım kanalının taşla tıkanması, kesede şişmeye neden olur . Safra kesesi iltihabı  tedavi edilmezse basınç artışı kese duvarında dolaşımım bozulmasına  neden olur, infeksiyon ilerler. Sonunda kangren ve delinme görülebilir.  Safra Kesesi İltihabı) Belirtileri: Karın sağ üst kadranında geçmeyen bir karın ağrısı vardır. Bu ağrı eski ağrıların tekrarlaması şeklinde ya da ilk belirti olarak ortaya çıkabilir. Sıklıkla ağır bir yemekten sonra başlar. Karın ağrısı sıklıkla sağ kürek kemiği ya da sağ omuza yansır. Kusma ve bulantı görülür (%60-80).  Laparoskopik kolesistektomi kesin tedavidir. Ameliyatın zamanlaması konusunda iki türlü yaklaşım bulunur.

Safra Kesesi̇ (1)

Acil ameliyatı savunanlar (Karın ağrısı başladıktan 48-72 saat içinde laparoskopik kolesistektomi). Her ne kadar acil ameliyatı savunan cerrahlar komplikasyon riskinin artmadığını iddia etseler de, teknik olarak ameliyatın daha güç olduğu ve açığa dönme riskinin yüksek olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. 4-6 hafta sonra ameliyat ; bu süre sonunda iltihap yatışır ve cerrahi kolaylaşır. Bu durumda, önce hasta yatırılır oral (ağızdan) gıda kesilir, antibiyotik tedavisi uygulanır. 3-4 günlük tedavi sonrası hasta diyet verilerek taburcu edilir. 4-6 hafta sonra laparoskopik kolesistektomi uygulanır.”

Muhabir: Fatma Uysal