Günlük hayatı sekteye uğratacak kadar artan ağrı yoğunluğu ile bilinen fibromiyalji nedir sorusunu yanıtladık. Ağrı noktaları nerede bulunur ve fibromiyaljinin belirtileri nelerdir, tüm bunları cevapladık!

fibromiyalji-nedir-7

Fibromiyalji Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Şiddetli ağrılar ile seyreden fibromiyalji hastalığı, günümüzde pek çok kişinin muzdarip olduğu yaygın sağlık sorunlardan biridir. Hastalığa ilgili detaylara geçmeden önce “Fibromiyalji ne demek?” sorusuna kısaca açıklık getirelim. 

Yumuşak doku romatizması olarak da bilinen fibromiyalji nedir sorusu, kısaca kronik bir ağrı sendromu yanıtlanabilir. Fibromiyalji, genellikle yaygın kas ve bağ dokusu ağrıları ile karakterize bir sağlık sorunudur. 

Kaslarda sertlik, hassasiyet ve buna bağlı olarak yorgunluk hissi, fibromiyalji hastalığının başlıca belirtileri arasındadır. Dilerseniz fibromiyalji hastalığı nedir sorusunun ardından rahatsızlık ile ilişkilendirilen başlıca semptomlara da bir göz atalım…

Fibromiyalji nedir sorusuna yanıt veren hastalar, sorunu genellikle vücutlarının çeşitli bölgelerinde yaygın kas ağrıları ile açıklar. Özellikle uzun süre hareketsiz kalmaya bağlı olarak ağrı seviyelerinde artış gözlemlenebilir. 

Baş ağrısı, migren, yorgunluk ve uykusuzluk gibi belirtiler de fibromiyalji hastalığına işaret ediyor olabilir. 

Bu hastalıktan muzdarip olan pek çok kişi, genellikle yeterince dinlenememe ve genel bir yorgunluk hâlinden şikâyetçidir. Peki fibromiyalji neden olur? Gelin, daha detaylı açıklayalım…

fibromiyalji-nedir

Korkutan virüs Türkiye'de | İstanbul'da maymun çiçeği paniği! Bir kişi karantinaya alındı Korkutan virüs Türkiye'de | İstanbul'da maymun çiçeği paniği! Bir kişi karantinaya alındı

Fibromiyalji Neden Olur?

Fibromiyalji nedir sorusuna yanıt arayan hemen herkesin en çok merak ettiği konuların başında hastalığın neden olduğu gelir. 

Fibromiyalji, henüz tam olarak tanımlanamamış bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Ancak fibromiyalji gelişimine neden olabilecek potansiyel faktörler, temel hatlarıyla belirlenmiştir. 

Fibromiyaljiye neden olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Genetik faktörler
  • Travma ve stres gibi psikolojik etkenler
  • Sinir sistemi anomalileri 
  • Enfeksiyonel sağlık sorunları
  • Fiziksel yaralanmalar 

Fibromiyalji nedir, belirtileri nelerdir gibi merak edilen soruları bu şekilde yanıtlamak mümkündür. Bu hastalığın genellikle birden çok etkenin bir araya gelmesi ile ortaya çıktığı bilinmektedir. 

Fibromiyalji Ağrı Noktaları

fibromiyalji-nedir-2

Fibromiyalji ağrı noktalarının ortak noktası, temas veya darbe hâlinde ağrı hissinin şiddetlenmesidir. Genellikle tek bir bölgede yoğunlaşan ağrılar, dokunulduğunda daha fazla ağrı ve hassasiyet yaratabilir. 

Fibromiyalji ağrılarının yoğunlaştığı başlıca bölgeler, boyun kaslarının birleşim noktası ve omuz başlarıdır. Benzer şekilde göğüs, dirsek ve bel gibi bölgelerde de fibromiyaljiye bağlı ağrı atakları söz konusu olabilir. 

Fibromiyalji Atakları Ne Kadar Sürer?

fibromiyalji-nedir-4

Fibromiyalji ataklarının şiddeti ve ne kadar süreceği, kişiden kişiye göre değişebilir. Fibromiyaljinin kronik bir hastalık olması sebebiyle semptomların genellikle uzun süreler boyunca sürebildiği gözlemlenir. 

Bazı kişilerde fibromiyalji semptomları sürekli olarak ve hafif şekilde seyredebilir. Bu durumda belirgin ve şiddetli ataklar söz konusu olmayabilir. Kimi hastalar ise periyodik olarak daha şiddetli atak dönemleri yaşayabilir. 

Ataklar, genellikle stres, hava değişimleri ve yorgunluk gibi tetikleyici faktör sebebiyle şiddetlenebilir, daha uzun sürebilir. Dolayısıyla bu tür durumlara karşı daha dikkatli olmak, atak süreçlerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir. 

Fibromiyalji Egzersizleri Nelerdir?

fibromiyalji-nedir-9

Fibromiyalji hastalarına en çok çok önerilen egzersizlerin başında yürüyüş, bisiklet ve yüzme gibi yüksek fiziksel güç gerektirmeyen sportif faaliyetler gelir. Bu tür egzersizler, kardiyovasküler sağlığa fayda sağlayarak fibromiyalji semptomlarını hafifletebilir. 

Yoga ve pilates gibi esneme ve germe egzersizleri içeren sporlar, fibromiyalji hastaları için oldukça faydalı olabilir. Spor, semptomları kontrol almada etkilidir. Ancak aşırıya kaçmadan ve kademeli olarak ilerlemeyi ihmal etmemek gerekir. 

Fibromiyalji Yaşayanlar Hangi Doktora Gitmeli?

Fibromiyalji yaşadığını düşünen hastalar en doğru bilgiyi ve tedavi önerisini tıp alanında uzman bir doktordan almalıdır. Bunun için ortopedi, fizik tedavi ve rehabilitasyonla birlikte psikolog veya psikiyatriden de yardım alabilirsiniz. 

Kaynak: Ayşenur Yılmaz