Kafa travmalarının hafif, orta ve ağır olmak üzere 3 ayrı sınıflandırmada değerlendirildiğini belirten Gündem “Son yıllarda ağır kafa travmasına bağlı mortalite (ölüm) oranları belirgin bir düşüş göstererek yüzde -20,  -30’lara kadar gerilemiştir.” Dedi.

Gündem, sözlerine şöyle devam etti. “Yine de Kuzey Amerika verilerine göre yılda yaklaşık 150.000 kişi travma (yaralanma) nedeniyle hayatını kaybetmektedir ve bu ölümlerin yaklaşık 1/3’ü kafa travmasına bağlıdır. Sınıflandırma  Kafa travmasının ağırlığına göre olmalıdır. Hafif, orta ve ağır kafa travması diye adlandırılır.

HAFİF KAFA TRAVMASI: MİNÖR KAFA TRAVMASI DA DENİR.

İspatlanmış geçici bilinç kaybı (5 dk’dan kısa )

Olayın öncesine ve sonrasına ait bellek kaybı

Travmadan sonra  uyuklama, şaşkınlık ve zaman yer  ve mekan tanıma kusuru

Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye'de üretilecek Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye'de üretilecek

Bir tarafta hafif güç kaybı

24 saati geçmeyen travma sonrası unutkanlık

GKS 14-15 olması fakat BT ve diğer yöntemlerle araştırılması gerekir.

ORTA KAFA TRAVMASI:

GKS :9-13 olması orta şiddette beyin yaralanmasıdır. Beyin sarsıntısı ve yaygın aksonal hasar gibi lezyonlar sık görülür. Yine epidural kanama ve subdural kanama ile kafa içi basınç artması sendromu gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu gibi hastalar yoğun bakım ünitesine alınıp orada izlenmelidir.

AĞIR KAFA TRAVMASI:

GKS puanı 8 veya daha düşük hastalar olarak tanımlanır. Göz açmayan, konuşamayan, emirlere uymayan hastalar KOMA’da olarak kabul edilir. Motor muayene (kol ve bacak hareketleri) büyük önem taşır. Beyin sapı refleksleri ve pupillerin ışık reaksiyonu cevabı hastalığın gidişatı yönünden önemlidir.”

Muhabir: ONAY OZAN