Bordo bere, Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından resmi olarak kullanılan bir askeri sınıftır. Subay, astsubay, uzman erbaş ve erler olmak üzere pek çok rütbede bordo bereli asker bulunmaktadır. Bordo bereli maaşı 2024 yılında diğer rütbelere ve askerlere kıyasla çok daha yüksek maaş almaktadır. Bordo bereli maaşları ne kadar oldu? Rütbelere göre açıklıyoruz...

Bordo Bereli Maaşı 2024: Özel Kuvvetler Rütbeleri – Asker

Bordo bereli askeri personeller, Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı olarak yüzbaşı, üsteğmen, teğmen gibi subay rütbeleri ya da astsubay – uzman erbaşlar arasından seçilmektedir. Ayrıca üstün performans özellikleri sergileyen erler de ilgili komutanlığa bağlı olarak askerlik hizmetini yerini getirebilmektedir.

Bordo bereli maaşı 2024’te rütbelere göre zamlı haliyle aşağıdaki gibidir:

Bordo Bereli Subay Maaşları (Üsteğmen) 70.000 TL – 95.000 TL
Bordo Bereli Yüzbaşı Maaşı 80.000 TL – 95.000 TL
Özel Kuvvetler Bordo Bereli Maaşı 50.000 TL – 120.000 TL

NOT: Bordo bereli olarak askerlik hizmetini yerine getiren kişilerin ve subay, astsubay, uzman erbaş rütbeli personellerin maaşı, görev yapılan bölge, tazminatlar ve diğer yan haklara göre değişiklik gösterebilecektir.

Bordo bereli maaşları için rütbelere göre farklılıklar söz konusudur. Bununla birlikte yüzbaşı, üsteğmen ve normal er maaşlarına kıyaslandığında, diğer personellere göre daha yüksek maaş alınmaktadır. İşte maaşların detayları…

İlginizi Çekebilir: Belediye Otobüs Şoförü Maaşı

1- Bordo Bereli Asker Maaşları

Bordo bereli asker olmak isteyen kişiler, başvuru aşamasında bu yönde beyanda bulunmak için ilgili kutucuğu işaretleyebilir, değerlendirmeye alınabilirler. Bu kişiler başarı göstermeleri halinde ÖKK’na bağlı olarak bordo bereli olarak askerlik hizmetini yerine getirebiliyorlar. Bordo bereli maaşı 2024 yılında normal er maaşlarına kıyasla daha yüksektir.

Bordo bereli asker maaşları yeni dönemde aşağıdaki gibidir:

  • Bordo bereli askerler, askerlik hizmetini yerine getiren vatandaşın kişisel özellikleri ve performansına göre değişmekle birlikte ortalama olarak 45.000 TL – 50.000 TL arasındadır.

2- Bordo Bereli Subay Maaşları

Bordo bereli olarak hizmet veren personellerin birçoğu subay rütbelerine sahiptir. Üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı ve daha birçok subay rütbesini, Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı olarak taşıyabilir, bu yönde hizmet gösterebilirsiniz. Bordo bereli subay maaşları, diğer subay personellerine göre daha fazladır.

Bordo bereli maaşı 2024 yılında subay rütbelerine göre şu şekildedir:

  • Bordo Bereli Teğmen Maaşı: 70.000 TL – 85.000 TL
  • Bordo Bereli Üsteğmen Maaşı: 75.000 TL –90.000 TL
  • Bordo Bereli Yüzbaşı Maaşları: 80.000 TL – 95.000 TL

3- Özel Kuvvetler Bordo Bereli Maaşları

Bordo bereli maaşı 2024 yılında Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı olarak görev yapan askeri personellerin yan hakları ve rütbelerine göre belirlenmektedir. İlgili birimde subaylar, astsubaylar ve uzman erbaşlar, rütbelere göre görev alabilmektedir. Bordo bereli maaşları subaylar için en yüksek, uzman erbaşlar için en düşük seviyededir.

Özel Kuvvetler bordo bereli maaşı 2024 yılında rütbelere kıyasla şu şekildedir:

  • Bordo Bereli Uzman Erbaş Maaşı: 45.000 TL – 50.000 TL
  • Bordo Bereli Astsubay Maaşları: 55.000 TL – 60.000 TL
  • Bordo Bereli Subay Maaşları: 65.000 TL – 70.000 TL

Bordo bereliler ne kadar maaş alıyor sorusunu detaylı bir şekilde yanıtladık. Yukarıda da açıkladığımız üzere ilgili maaşlar, görev yapan personelin görev aldığı yer, mevcut rütbe, hizmet yılı, mevzuattaki yan hakları, eş durumu, çocuk sayısı, tazminatlar gibi birtakım faktörlere göre değişmektedir. Bu nedenle ilgili personelin özel durumlarına göre maaş hesaplaması yapmak gerekmektedir.

Bordo Bereli Maaşını Belirleyen Etkenler

Bordo bereli maaşının yanında maaşı etkileyen faktörler de merak edilmektedir. Bilindiği üzere bordo bereliler subay, astsubay ve uzman erbaş olarak görev alanlar arasından seçilmektedir. Peki, bordo bereli maaşları neye göre değişir?

Bordo bereli maaşlarını etkileyen faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Rütbe
  • Görev alınan yer
  • Hizmet süresi
  • Medeni durum ve çocuk
  • Ek tazminatlar

Bordo Bereli Asker Nedir?

Bordo bereli askerler, Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yapan özel bir askeri birlik olarak subay, astsubay, uzman erbaş ve erler arasından sadece nitelikli kişilerin oluşturduğu bir sınıftır. Bordo bereli maaşı yeni dönemde diğer askeri personellere göre daha yüksektir. Özellikle komando, doğu ya da terör tazminatı gibi ek ödeneklerle ciddi oranda maaş alabilmektedir.

Bordo bereli maaşları 2024 yılında TSK personelleri mevzuatına göre belirlenmektedir. Bordo bereli olmak için ise yine Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın kendi yönergelerinin takip edilmesi gerekmektedir.

Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması

Bordo Bereli Nasıl Olunur? Kimler Olabilir?

Bordo bereli maaşına dair güncel bilgileri aktardıktan sonra ilgili askeri sınıfa nasıl dahil olunabileceğini açıklamak istiyoruz. Bu konuda en çok sorulan “bordo bereli nasıl olunur” sorusunu yanıtladık...

Bordo bereli olmak için gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Bordo bereli olarak rütbeli askeri personel olmak isteyen kişiler 27 yaşından gün almamış olması gerekir.
  • Erbaş olarak askerlik hizmetini yerine getirenler ya da kısa dönem askerlik yapanlar, bordo bereli olmak için başvuramazlar.
  • Rütbeli askerler için KPSS P3, P93, P94 puan türlerinden ilgili baraj puanının üzerinde puana sahip olunması gerekir.
  • Lisansüstü eğitim alanlar ise 32 yaşından gün almamış olmalıdır.
  • Subay rütbeleri için lisans, astsubay rütbeleri için önlisans, uzman çavuş rütbesi için lise, uzman onbaşı rütbesi için ilkokul mezuniyet şartı vardır.
  • Bordo bereli boy ve kilo sınırı için genellikle TSK Sağlık Yönetmeliğindeki ilgili çizelge esas alınmaktadır.
  • Gönüllü olarak bordo bereli olmak isteyen askerler, başvuru esnasında formu doldururken ilgili alanı işaretlemeli, askerlik hizmetini hali hazırda yerine getirenler ise bağlı olduğu komutana bu isteğini belirtmelidir.

Bordo bereli olmak için ayrıca uzman nişancılık, pusu, sabotaj, baskın, atlayış ve su altı harekatı başta olmak üzere birçok konuda uzmalaşmak gerekmektedir. İçerisinde bu konuların yer aldığı eğitim süreci yaklaşık 4 yıl sürmektedir.

Bordo bereli maaşı hakkında merak ettiklerinizi yorumlar aracılığıyla sorabilir, deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi paylaşarak diğer okuyucularımızın bilgilenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Kaynak: Özlem Sucu