Ak Parti heyeti, Salihli Devlet Hastanesi inşaatını inceledi Ak Parti heyeti, Salihli Devlet Hastanesi inşaatını inceledi

“OECD, ülkemizde 2022 yılında kişi başına düşen kırmızı et tüketim miktarının 14,2 kg civarında olduğu söylüyor. Bu hesabı da 2001 yılından beri fiili bir sayım yapılmadığı için TÜİK’in açıkladığı hayvan sayısı ve karkas verimine göre yapıyor. Sektörle ilgili STK’lar ise kişi başı yıllık kırmızı et tüketiminin 7 kg seviyelerine düştüğünü söylüyor. TÜİK’in ürettiğimiz dediği miktarlarla OECD’nin tükettiğiniz dediği miktar arasında bile 8,6 kg fark var. TÜİK’in rakamlarını doğru kabul edersek, 8 kilodan fazla tüketim fazlası eti kim yedi ya da tükettiğimizden %60 daha fazla et üretiyorsak neden hala et ithal ediyoruz?”  Diye sordu.

Başevirgen yaptığı açıklamada, “2022 yılı nüfusumuz 85.279.553 kişiydi. Bu sayıya kaçak giriş yapan ve sistemde görünmeyen yaklaşık 10 milyon kişi ve 51.387.513 turistin tüketime etkisini de eklediğimizde 96 milyon civarında potansiyel tüketicimiz olduğunu söyleyebiliriz. Gerçekçi bulmasak da TÜİK’in açıkladığı 2 milyon 191 bin 625 ton üretimi doğru kabul edip tüketici sayısına böldüğümüzde, yıllık kişi başı kırmızı et karkas üretimimiz 22,8 kg olarak gerçekleşmiş demektir. Üstelik üretmeyip hazır ithal edilen karkas ve löp et miktarları bu rakama eklenmemiş. Kırmızı et üretimiz arttı da et mi ucuzladı ya da hanelerimize giren et miktarı mı arttı?”

Kaynak: Onay Ozan