Gün içinde hepimiz sakarlıkla karşılarız. Bazen bir şeyleri devirir bazen de elimizi – kolumuzu bir yerlere çaparız. Bu tür sakarlıklar hepimizin başına gelse de bazı insanlar bu durumla çok daha fazla karşılaşıyor. Bu yüzden aşırı sakarlık nedenleri nelerdir ve neden bazı insanlar sakar olur gibi sorulara cevap arıyorlar.

Fazla oyalanmadan bu soruların cevaplarına geçelim.

Asiri Sakarlik Sebebi 6

Neden Bazı İnsanlar Sakar Olur? 

Hepimizin başına zaman zaman sakarlık gelir. Ancak bazı insanlar sakarlıkla çok daha fazla karşı karşıya kalıyor. Bu yüzden sakarlıklarının sebebini öğrenmek için aşırı sakarlık nedenleri nelerdir sorusuna cevap arıyorlar. Aşırı sakar olmanın temelinde birçok farklı neden yatıyor olabilir. 

Bu nedenler aşağıdaki gibidir:

  • Denge ve Koordinasyon Problemleri
  • Fiziksel Engeller ve Sağlık Sorunları
  • Yorgunluk ve Dikkat Dağınıklığı
  • Alkollü İçecek ve İlaç Kullanımı

Denge ve Koordinasyon Problemleri

Denge ve koordinasyon problemleri sakarlığın en önemli sebeplerinden birisidir. Genellikle vücudumuzdaki motor becerilerin zayıf olmasından kaynaklanır.

Motor beceriler yeteri kadar geliştirilmediğinde hareketlerimizin koordinasyonunda bazı sıkıntılar meydana gelir. Bunun sonucunda da denge ve koordinasyon problemleri ortaya çıkarak sakarlığa yol açar.

Manisa’da ölen hastanın organları 3 kişiye umut oldu Manisa’da ölen hastanın organları 3 kişiye umut oldu

Fiziksel Engeller ve Sağlık Sorunları

Sakarlığın bir diğer sebebi fiziksel engeller ve sağlık sorunlarıdır. Kaslarda zayıflık, eklem hastalıkları veya görme bozuklukları sakarlığa yol açabilir.

Ayrıca yaşlandıkça vücudumuzun koordinasyonumuz azalmaya başlar. Bunun sonucunda da sakarlığa yatkın hale geliriz.

Asiri Sakarlik Sebebi 7

Yorgunluk ve Dikkat Dağınıklığı

Yorgunluk ve dikkat dağınıklığı da sakarlığın başlıca sebeplerinden biridir. Yorgun olduğumuzda ya da dikkatimiz dağınık olduğunda odaklanmakta güçlük çekeriz. Bunun sonucunda da sakarlık yaşama ihtimalimiz artar.

Alkollü İçecek ve İlaç Kullanımı

Alkoll içecek alımı ve bazı ilaçların kullanımı beyni ve sinir sistemini etkileyerek vücudun dengesinin azalmasına, koordinasyon kaybına ve reflekslerin gerilemesine yol açar. Bu yüzden de sakarlığa yatkınlığımız büyük ölçüde artar.

Not: Sakarlığının aşırı olduğunu düşünen kişilerin öncelikle bir sağlık profesyoneline danışmaları önerilmektedir. 

Asiri Sakarlik Sebebi

Sakarlık Hastalık Mıdır?

Aşırı sakarlık nedenleri nelerdir diye soranlar sakarlığın bir hastalık olup olmadığını öğrenmek istiyor. Bazı insanların sık sık karşılaştığı aşırı sakarlık kendi başına bir hastalık olmasa da çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.

Bu sağlık sorunlarından bazıları şunlardır:

  • Dispraksi: Motor becerileri ve koordinasyonu etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Çoğunlukla çocukluk döneminde ortaya çıkar. Dipraksiye sahip kişilerde beyin vücudun hareketlerini doğru bir şekilde organize etmekte zorlanır. Dispraksinin belirtileri arasında yazı yazmak ve düğme iliklemek gibi ince motor becerilerde sorun yaşama, yürürken sık sık düşme, spor hareketlerini doğru bir şekilde yapmakta zorlanma vardır.
  • Parkinson: Beyindeki sinir hücrelerinin kaybedilmesine bağlı olarak gelişen nörolojik bir hastalıktır. Bu hücreler kaybedildiğinde beyin vücudun hareketlerini kontrol etmekte zorluk yaşar. Hastalık ilerledikçe motor becerilerdeki sorunlar kendini iyice belli etmeye başlar. Bu durum da Parkinson hastalarının sık sık sakarlık yaşamasına yol açar. Parkinson’un belirtileri arasında ellerde ve kollarda titreme, konuşma ve yazma zorluğu ile denge ve koordinasyon sorunları vardır.

Not: Her sakarlık, bahsi geçen hastalıkların habercisi olmamakla birlikte günlük hayatta normal sayılmaktadır. Hastalıklar ve sakarlık hakkında daha fazla bilgi almak için doktorunuza danışınız. 

Sakarlık Psikolojik Mi?

Sık sık sakarlık yaşayanlar aşırı sakarlık nedenleri kadar bu durumun psikolojik olup olmadığını da öğrenmek istiyor. Sakarlık psikolojik sebeplerden de kaynaklanabilir.

Bu sebepler aşağıdaki gibidir:

  • Anksiyete ve Stres: Beyin stres altındayken odaklanmakta ve görevlerini koordine etmekte zorluk yaşar. Bu yüzden stres seviyesi yükseldikçe sakarlık yapma ihtimalimiz de artar.
  • Özgüven ve Özsaygı Düşüklüğü: Kendisini yetersiz hisseden insanlar başkalarının önünde sakarlık yapmaya yatkın olurlar. 

Not: Sakarlığın psikolojik açıdan da etkilenebileceği düşünülmektedir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için ise uzman bir psikolog veya psikiyatriste başvurmak gereklidir. 

Asiri Sakarlik Sebebi 4

Sakarlık Nasıl Geçer?

Aşırı sakarlık nedenleri nelerdir diye merak edenler sakarlıktan nasıl kurtulabileceklerini öğrenmek istiyor. Sakarlığın temelinde birçok farklı neden olabileceği için öncelikle bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Sakarlığın nedeni tespit edildikten sonra aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanabilir:

  • Fiziksel Egzersiz: Vücudun denge ve koordinasyonunu geliştiren egzersizler yapmak sakarlığı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Stres Yönetimi: Anksiyete ve stres seviyesi arttıkça sakarlığa yakınlık da artacağı için stresle başa çıkmayı öğrenmek faydalı olabilir. Psikoterapi almayı veya meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz.
  • Fizik Tedavi: Sakarlığın sebebi kasların güçsüzlüğü veya nörolojik rahatsızlıklarsa fizik tedavi yöntemiyle bu etkiler kontrol altına alınabilir.

Not: Tüm bu tedavi yöntemleri, doktor kontrolünde gerçekleşmelidir. Aşırı sakarlık sebebiyle doktorunuza danışmalı ve size en uygun tedavi yönteminin uygulanmasını sağlamalısınız. 

Bu yazımızda aşırı sakarlık nedenleri nelerdir sorusuna yanıt aradık. Aşırı sakarlığın temel sebebinin vücudun denge ve koordinasyonda yaşadığı sorunlar olduğunu, dispraksi ile Parkinson gibi hastalıklar ile stresin aşırı sakarlığa yol açabildiğini öğrendik.

Kaynak: Ayşenur Yılmaz