Mastaklar, Özel Salihli Hastanesi’nde tüm anestezi türlerinin başarılı bir şekilde uygulandığını ve hastaların gerek ameliyat öncesi gerek ameliyat sonrası titizlikle takip edildiğini söyledi.

Mastaklar, Anestezi, cerrahi işlem uygulanacak hastanın ağrı duymaması için yapılan işlemlerdir. Bunu uygulayan hekim bu konuda eğitim almış, alanında yetkin anestezi uzmanıdır. Bu işlem için kas gevşetici ilaçlar, ağrı kesici ilaçlar ve bazı hipnotik (uyutucu) ilaçlar gerekmektedir. Ayrıca bunlar dışında bu ilaçları uygulamak için anestezi cihazları, dolaşım ve tansiyon takibi için monitörler, uzun süren operasyonlarda nefes borusuna yerleştirilen entübasyon tüplerine ihtiyaç vardır. Anestezinin devamı için likit inhalasyon (solunum yolundan uygulanan) ilaçları, oksijen ve azot gazları kullanılır.”

ANESTEZİ TÜRLERİ NELERDİR ?

Genel anestezi, hastanın operasyon sırasında tamamen uyutulmasıdır. Örneğin beyin, akciğer, mide, barsak, guatr, burun, göz ve böbrek ameliyatları sıklıkla genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Lokal anestezi sadece operasyon bölgesinin ilaçlarla uyuşturulması işlemidir.  Spinal anestezi ise bel omurları arasından özel iğne ile girilip belden aşağısının uyuşturulması işlemidir. Örneğin kasık fıtığı, prostat ameliyatları ve sezeryan doğumlar sıklıkla bu yöntemle yapılır.

ANESTEZİ ÖNCESİ NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Anestezi öncesi anestezi uzmanı, hastaya derin ve dikkatli bir sorgulama yapmalıdır. Diyabet, hipertansiyon, KOAH vb. kronik hastalıklarının olup olmadığı, hangi ilaçları kullandığı sorgulanmaktadır. Örneğin diyabetik hastanın kan şekeri düzenlemesi yapılmadan genel anestezi alması uyanmasını etkiler ve uzun süre anestezinin etkileri sürer. Bir başka örnek verecek olursak, hipertansiyon hastalarında ameliyat esnasında tansiyon yükselirse beyin ve böbrek gibi hayati organlara zarar verebilir.  Genel anestezi öncesi hastada açlık zaman sınırı da çok önemlidir. Hasta operasyondan önceki gece 24’ten itibaren herhangi bir şey yiyip içmemelidir. Aksi takdirde mide içeriğinin yemek borusundan geri gelerek akciğerlere kaçması ihtimali vardır.  Hastanın takma dişleri varsa ameliyat öncesinde çıkartılmalıdır.  Hasta anestezi uzmanı tarafından ameliyat öncesinde detaylı şekilde muayene edilir: ağzının tam açılıp açılmadığı, boyun hareketlerinde kısıtlama olup olmadığı. Eğer vaka acil değilse ameliyat öncesinde dahiliye, kardiyoloji, nöroloji vs konsültasyonları istenmeli, varsa sistemik hastalıkları tedavi edilmelidir. Örneğin anemisi olan hastanın ameliyat öncesi tedavisi yapılıp hemoglobin değerleri normal seviyeye getirilmelidir, çünkü eritrositler (alyuvarlar) anestezi esnasında oksijen taşıyıcısı olduklarından eksikliğinde hipoksi (kanda oksijen eksikliği) oluşur. Hayati organlara oksijenin ulaştırılması zorlaşır.  Büyük ameliyatlar öncesinde ameliyat öncesi hazırlık olarak hastanenin kan bankasında hazır rezerv kan bulunmalıdır.  Hasta kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa ameliyattan 4-5 gün öncesinde kesilmesi gerekir ve onun yerine düşük dozda antikoagülan dediğimiz ilaçlar başlanır.

Bacaklarında varisleri olan hastaya ameliyat öncesi varis çorabı giydirilerek emboli (pıhtı atması) riskinin önüne geçilmeye çalışılır.

ANESTEZİ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Hasta anestezi sonrası derlenme odasında monitörize edilerek bir süre gözlemde tutulur. Vital değerler dediğimiz tansiyon, nabız, solunum sayısı gibi değerlerine bakılır, gerekirse kan tetkikleri yapılır, oksijen desteği verilebilir.  Hastanın ağrısı ağrı kesici ilaçlarla önlenir.  Spianal anestezi uygulanan hastaların baş ve gövdesi yüksekte tutularak ilacın beyin ve omurilik soğanına ilerlemesi önlenmiş olur. Hastanın ne zaman yiyip içmeye başlayacağı, ne zaman mobilize olacağı yani hareket etmeye başlayacağı ve ne zaman taburcu olacağı ortak konültasyonlar yapılarak kararlaştırılır. Hastanemizde tüm anestezi türlerini başarılı bir şekilde uygulamakta ve hastalarımızı gerek ameliyat öncesi gerek ameliyat sonrası titizlikle takip etmekteyiz” dedi.

Muhabir: Fatma Uysal