Almanya'da işçi alımı yapan sektörler belirlendi ve en çok eleman arayan sektörler açıklandı. Son dönemde iş arayanlar için önemli bir bilgi olan bu veriler, iş arama sürecinde adaylara yol gösterici olabilir.
Almanya İşçi Alımı: En Çok İşçi Arayan Sektörler Neler?
Almanya'da birçok sektörde nitelikli işgücü aranmaktadır. Almanya işçi alımı aşağıdaki meslek gruplarında yapılıyor:
- Aşçı,
- İnşaat İşçisi,
- Hemşireler,
- Yaşlı ve Hasta Bakıcılar,
- Kaynakçı,
- İnternet Teknolojisi,
- Ağır Sanayi ve Metal Sanayi İşçisi,
- Gastronomi,
- Eğitim,
- Sağlık Hizmetleri.
gibi mesleklerde daha çok alım yapılıyor. Ancak Almanya işçi alımına dair tüm mesleklerin şansı olduğunu söyleyelim.
Almanya İşçi Alımında En Çok İşçi Arayan Sektörler
Almanya işgücü açığını göçle çözmeyi hedefliyor. Almanya’da işgücü açığı öyle büyük ki Avrupa Birliği üye ülkelerinden Almanya’ya gelip çalışmak isteyenler açığı kapamaya yetmiyor. Bu yüzden Alman Hükümeti gözünü birlik dışındaki ülkelerden göç almaya dikmiş durumda. Hükümetin ilk adımlarından biri yeni göç yasası olmuştu. Bu göç yasasının etkisini göstermesi için ilgili bakanlar yurtdışı ziyaretlerinde yasanın tanıtımını yapıyor ve Almanya’nın meşhur bürokratik engellerinin aşılması için süreçlerin kolaylaştırılacağını vurguluyor. Hindistan, Brezilya gibi gelişmekte olan ve genç dinamik bir nüfusa sahip ülkeleri ziyaretlerinde konuyu gündeme getiren bakanların radarında olan bir diğer ülke de Türkiye.
Tüm bu gelişmeler yurtdışında yaşama ve çalışma hayalinizi düşündüğünüzden daha kolay hayata geçirebileceğiniz anlamına geliyor. Bu yazımızda Almanya’da çalışmak isteyen okurlarımız için Almanya’da istihdam açığı yaşanan iş alanlarının bir listesini hazırladık.
1. Mühendis
Teknoloji geliştikçe mühendislik dalları çeşitlendi ve bir mühendislik ülkesi olan Almanya’nın mühendis ihtiyacı da giderek arttı. Mühendisler ve mühendislik okuyan gençler, Almanya’ya yerleşmek ve Almanya’da çalışmak isteyenler arasında en şanslı grupta yer alıyor. Öyle ki özellikle bilişim alanında işsiz olup da iş arayan yok gibi. 2022 yılında 67 bin 924 kişilik bir açık tespit edilen alanda, istatistiklerin tutulmaya başlandığı 2010 yılından beri en yüksek istihdam açığına ulaşıldı. Sektör büyüyebilmek için başka sektörlerden çalışan kazanmaya çalışıyor.
Almanya’da açık olan mühendislik pozisyonları;
Almanya, yeni teknolojilerin ülkede geliştirilmesi için pek çok yatırım yapıyor. Hemen her eyalette yer alan kuluçka merkezleri pek çok startup için ev sahipliği yapıyor. Özellikle Berlin, startuplar için hem kamu teşvikleri hem de finansman bulma konusunda neredeyse bir cennet haline geliyor.
Almanya’da hem kamunun hem de özel sektörün bilişim sektöründe uluslararası rekabette öne çıkmak için yaptığı yatırımlar ise Almanya’da IT analisti, IT danışmanı, yazılım geliştirici, programlama alanında kalifiye işgücü açığını her geçen gün büyütüyor. Bilişim, makine ve ulaşım gibi alanlarda ihtisas yapmış olan mühendislerin Almanya’da iş bulmaları oldukça kolay. Bu alanlarda eğitiminiz ve tecrübeniz varsa LinkedIn, Xing, Glassdoor gibi platformlar üzerinden veya bir headhunter (teknik eleman avcısı) aracılığıyla kolaylıkla iş bulabilirsiniz. En büyük avantajınız ise bu alanlarda dil yeteneğinizin önünüzde çok büyük engel olmaması.
2. Teknisyenlik
Almanya tam bir sanayi ülkesi. Gelişmiş endüstriyel bir devlet olan Almanya’da ekonomi, teknik birçok alanda istihdam yaratıyor. Özellikle otomasyon alanında mühendis, uzman ya da teknisyen iseniz, siz de çeşitli eyaletlerde birçok firmada iş bulabilirsiniz. Almanya’nın meslek eğitimine özel bir önem verdiğini ve teknik personellerin de nitelikli işgücü arasında sayıldığını eklemekte fayda var. Bu, sektördeki ara eleman açığını kapatacak pek çok pozisyona başvuru yapabileceğiniz ve yeni işgücü yasasının getirdiği kolaylıklardan yararlanabileceğiniz anlamına da geliyor.
Almanya’da açık olan teknisyenlik pozisyonları;
Sanayide ara eleman açığının en çok dikkat çektiği alanlardan biri ise teknik çizim ve modelleme. Teknik çizim ve model oluşturma konusunda eğitim almış olup iş tecrübesi bulunanlar, Almanya’da iş bulmak konusunda avantajlı grupta yer alıyor. Bu alanda çalışanların en önemli avantajlarından biri ise belli bir endüstriye bağlı kalma zorunluluklarının olmaması; zira teknik çizim ve modelleme konusundaki teknik bilgi, tecrübe ve yetenekler otomotiv, inşaat, tasarım gibi birçok farklı üretim alanında da ihtiyaç duyulan nitelikler arasında.
Uzman teknisyen olarak Almanya’da iş bulma şansınızın yüksek olduğu bir diğer alan da elektroteknik. Bu alanda çalışanların da belli bir endüstriye bağlı kalmadan pek çok sektörde başvuru yapmaları mümkün.
3. Enerji Sektörü
Küresel ısınma ve iklim değişikliği artık bir kabus senaryosu değil, özellikle son birkaç yıldır bizzat içinde yaşadığımız acı bir gerçeklik. Avrupa’nın çoğu ülkesi de yaz aylarında gelen aşırı sıcakların faturasını kaybedilen hayatlarla ağır bir şekilde ödüyor. Bu gerçeklik, Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere bir farkındalık uyandırdı ve kıta Avrupası bir süredir fosil yakıtların yerine yeni enerji kaynakları kullanmak konusunda kararlar alıyor ve uygulamaya çalışıyor.
Uluslararası siyasette değişen dengeler ise başka bir ülkeye enerji alanında bağımlı olmayı endişe haline getirdiği için enerji sektörü Almanya başta olmak üzere ciddi bir dönüşümün içinde. 2023 yılının ilk yarısında Almanya’da yenilenebilir enerji kaynaklarının payı tüm kaynaklar arasında %52’ye çıkarken, hükümet bu oranın 2030 yılına kadar %80’e ulaşmasını hedefliyor.
Ancak tüm bu çabalara rağmen Almanya genelinde özellikle döngüsel ve sürdürülebilir enerji alanlarında kalifiye çalışan bulmak oldukça zor. Bu alanlarda çalışıyor ya da ileriye yönelik olarak kariyerinizde bir yön değişikliği planlıyorsanız, sürdürülebilir enerji konusuna odaklanmak yurt dışında çalışma hayalinizi gerçekleştirmenizi oldukça hızlandırabilir.
4. İnşaat ve Yapı Sektörü
Dünya nüfusu hızla artıyor ve hemen hemen her ülkede ciddi bir konut krizi yaşanıyor. Konut krizinin sebeplerinden biri de arzın talebe yetişememesi. Tam olarak bu yüzden inşaat sektörü tüm dünya genelinde özellikle geçtiğimiz son 20 yıldır yükselişte. İnşaat sektörü, konuttan başka okul, hastane gibi kamu kurumları ile her gün kullandığımız pek çok altyapı projesini üstlenen geniş bir alan. Almanya da son yıllarda aldığı yoğun göçten ötürü konut krizinin hissedildiği ülkelerden olduğu gibi, ne kadar gelişmiş olduğuyla bilinen altyapısı da yenilenme ihtiyacı duyuyor. Bu da Almanya’da inşaat ve yapı sektöründe iş bulma şansınızın oldukça yüksek olduğu anlamına geliyor.
Almanya’da açık olan inşaat sektörü pozisyonları;
İnşaat alanında yükseköğrenim gerektiren inşaat mühendisliği, endüstriyel mimarlık, metalurji ve malzeme mühendisliği gibi mühendisliklerin yanı sıra üniversite eğitimi olmadan da yapılabilecek teknisyenlik pozisyonları da oldukça fazla. Kaynakçı, kaloriferci, demirci ihtiyacı giderek büyüyor.
İnşaat sektöründe teknisyene en çok ihtiyaç duyulan alanlar ise enerji ve sıhhi tesisat. El becerisi gerektiren pek çok meslek Almanya’da yüksek rakamlarla ücretlendirilmelerine rağmen yeterli eleman bulunamıyor. Özellikle sıhhi tesisat konusunda mesleki eğitim ve iş tecrübeniz varsa, yeterliliklerinizi belgelendirebiliyorsanız, sizin için Almanya’da iş bulmak tahmin ettiğinizden çok daha kolay olacak.
5. Tıp
Tıp denildiğinde aklınıza yalnızca doktorlar geliyorsa resim büyük anlamda eksik kalır. Geniş bir yelpazede pek uzmanlık ve yardımcı hizmetler barındıran tıp alanında hemen hemen her pozisyonda çok ciddi açıklar var.
Almanya bu problemi çözebilmek için 2012 yılından beri yurt dışında tıp alanından mezun olmuş kişilere belli kriterleri sağladıkları takdirde doktorluk izni veriyor. İster doktor, ister ebe ya da hemşire olun, Almanya’da tıp alanında iş bulmanız oldukça kolay olacak. Üstelik illa büyük şehirlere gitmek gibi bir isteğiniz yoksa ve Almanya’nın diğer şehirlerinde de çalışmayı düşünüyorsanız iş bulmanız an meselesi desek yeridir.
Tıp alanında Almanya’da iş bulmak daha kolay ve hızlı olsa da hem tıbbi yeterliliklerinizi onaylatmak hem de dil yeteneklerinizi resmi şekilde belgelendirmek önemli bir fark olarak öne çıkıyor. Mühendislik alanında daha nadir ihtiyaç duyulan Almanca dilbilgisi, hastalıkların ifadesinde kritik bir işlevi olduğu için tıp alanında mecburiyet.
6. Yaşlı Bakımı
Avrupa nüfusu yaşlı ve demografik olarak daha da yaşlanan bir nüfus. Bu sebeple bu alanda da yoğun bir çalışan arayışı mevcut. İhtiyacın boyutu kıtanın güneyinden kuzeyine çıktıkça artıyor, yani nüfusu en yaşlı olan ve yaşlı bakımı alanında en çok istihdam yaratan ülkelerden biri Almanya.
Özellikle hasta bakıcı ihtiyacı Almanya’nın uluslararası ilişkiler hamlelerine de yansıyacak kadar kanayan bir yara, son olarak Hindistan ile bir mutabakat imzalandı. Yine de hastanelerde bakım personeli arayışı çok ciddi boyutlara ulaşıyor. Öyle ki yaşlılara hizmet veren bakım evleri artan masraflardan başka eleman eksikliğinden kapanmak zorunda kalıyor. Pflegemarkt.de sitesinin verileri, son bir yılda 431 çalışanı olan 142 huzurevinin kapandığını söylüyor. Bu rakam, Almanya’da kayıtlı huzurevlerinin %1’inden fazlasına işaret ediyor. Durumun vehameti ortadayken çözüm ise yurtdışından istihdam sağlamakta aranıyor.
Yaşlı bakımı detaylı bir tıp eğitimine gerek duymadığı için Almanya’da gerekli eğitim programlarına katıldıktan sonra hızlıca iş piyasasına giriş yapabileceğiniz bir sosyal alan. Üstelik Türkiye’den gelen biri olarak Türkçe bilginizin işe yarayacağı bir alan. Zira Almanya’da yaşayan en büyük göçmen grubu olan Türkler arasında da bu ihtiyaç yoğun bir şekilde hissediliyor.
7. Eğitim
Almanya’nın nitelikli işgücü eksikliğinden dolayı zorlandığı en önemli sektörlerden biri de eğitim. Ülkede öğretmenlik eğitimine başlayanların sayısı ülkedeki öğretmen açığını karşılayamayacak kadar düşük olduğu gibi, eğitime başlayanlar da mezun olduktan sonra öğretmen olarak çalışmaya başlayanlar yarının biraz üzerinde kalıyor.
8. Gastronomi
Otel ve gastronomi sektöründeki istihdam açığı 2022’de kalifiye eleman açığı listesine eklendi. Almanya’da çalışan bulmakta en çok zorlanan sektör hizmet sektörüyken hizmet sektöründe de oteller ve restoranlar gibi işletmelerin yaşadığı sıkıntı öne çıkıyor. Sektöre dair verileri paylaşan DEHOGA, 2019’da 40 bin kişi olan açığın pandemiden beri artış göstererek 65 kişiye vardığını belirtiyor. Çalışma saatlerini kısaltıp menülerini küçülterek ayakta kalmaya çalışan işletmeler tekrar normale dönebilmek için gıda mühendisinden aşçıya, garsona kadar pek çok pozisyonun dolmasını bekliyor.
9. Satış ve Pazarlama
Almanya dijitalleşmek için yeni teknolojilere pek çok yatırım yapıyor demiştik. Yeni teknolojiler ise yeni istihdam olanakları yaratıyor.
Almanya’da işletme mezunları için pozisyonlar;
Geleneksel işletmelerin aradığı satış uzmanı, satış asistanı, satış müdürü, ürün sorumlusu, müşteri temsilcisi, müşteri danışmanı, hesap yöneticisi gibi çalışanların yanında artık SEO uzmanı, sosyal medya uzmanı, performans pazarlama uzmanı gibi pek çok yeni koltuğun da doldurulması gerekiyor. Satış işi müşteri ile yüz yüze gelmeye dayandığı için Almanca dil becerilerinin daha gelişmiş olması bekleniyor. Eğer B2 ve üzeri Almanca bilgisine sahipseniz Almanya’da firmaların pazarlama departmanlarında veya ajanslarda ve pek tabii ki Almanya’nın globalleşme hedefi olan startuplarında kendinize göre bir pozisyon bulmanız oldukça kolay olacak.
10. Bankacılık ve Finans
Almanya en çok aranan meslekler listesine en yeni giren alanlardan biri de bankacılık ve finans. Pandemi sürecinde boşalan pozisyonlar sebebiyle dengesizlikler oluşan sektördeki bir diğer değişim de yeni teknolojiler. Geleneksel bankacılık ağır da olsa dijitalleşmeye çalışırken yeni ürünleri anlayacak, uygulayacak, sunacak ve yeni ürünler geliştirilmesine destek olacak nitelikli ekonomistlere, işletme mezunlarına ihtiyaç duyuluyor.
Almanya’da istihdam açığı konularında daha detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz, Almanya’nın iş ve işçi bulma kurumu olan Agentur für Arbeit sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Almanya İşçi Alımı Başvuruları Ne Zaman?
Almanya'nın yeni göç yasası, Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024 olmak üzere üç aşamada yürürlüğe girecek. Bu düzenleme kapsamında Almanya'ya yapılacak 2 milyon işçi göçü başvurularının Mart 2024'te alınmaya başlanması planlanmaktadır.
Almanya işçi alımı: Başvuru için gerekli belgeler
Almanya'da çalışmak için belirli şartları taşımanız gerekiyor. Eğer bu şartları taşıyorsanız, vize ve oturum izni için aşağıdaki belgeleri toplamanız gerekir.
Almanya işçi alımında başvuru belgeleri aşağıdaki gibidir:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Ehliyet fotokopisi
- Adli sicil kaydı
- İkametgah belgesi
- Diploma
- Sağlık raporu
- Mesleki yeterlilik belgesi
- Nüfus kayıt örneği
- Almanca tercümesi yapılmış özgeçmiş
- İş deneyiminizi gösteren hizmet dökümü
- Pasaport fotokopisi (3 yıllık)
- 6 ay içinde çekilen 6 tane biyometrik fotoğraf
Almanya İşçi Alımı Başvuru Şartları
Almanya'nın yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası, aile birleşimi ve mesleki niteliklerin tanınması gibi bir dizi kolaylık getirirken, aynı zamanda nitelikli göçmenler için bir puanlama sistemini de içermektedir. Dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantılar gibi kriterler değerlendirilerek puan hesaplanacak. Ayrıca, tasarı ile Alman vatandaşlığına geçiş süreçleri kolaylaşacak ve iş başvurularında Almanca bilme şartı kalkacak.
Hükümet, özellikle havalimanlarında yaşanan işgücü sıkıntısının ardından Türkiye ve Balkan ülkelerinden gelecek işçilere onay vermişti.
Almanya'da İş Bulma Stratejileri
Almanya'da iş bulmak için belirli kurallara ve şartlara uymanız gerekmektedir. Dil becerileri önemli bir kriterdir ve Almanca, iletişim dilidir. Ayrıca, çalışma izni almak için göçmenlere özgü belirli prosedürleri takip etmek gerekmektedir.
İş arama sürecinde dikkate almanız gereken temel unsurlar şunlardır;
- Almanca dil yeteneği önemlidir ve dil becerilerinizi geliştirmek için çeşitli yöntemlere başvurabilirsiniz.
- Almanya'da çalışmak için çalışma izni gereklidir, bu izin oturum izni ile ilişkilidir ve göçmenlere özgü durumlar vardır.
Almanya'da Çalışma İzni Almak
Almanya'da çalışmaya başlamadan önce çalışma izni almak zorunludur. Çalışma izni, oturum izni ile bağlantılıdır ve bu konuda geçerli olan kuralları öğrenmek için "Almanya'ya Göç" bölümüne başvurabilirsiniz.
Nitelikli göç yasası ve birçok bilgiye daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz “Almanya İşçi Alımı Yapıyor! İşte 2024 Başvuru Şartları...” haberimize göz atabilirsiniz.
Başvuru sürecinde destek almak için Gençlik Göç Danışma Merkezleri ve Yetişkinler için Göç Danışma Merkezleri’nden faydalanabilirsiniz. Buradaki personel birçok dilde hizmet vermektedir.