Küresel piyasalarda zeytinyağı fiyatları Akdeniz’deki aşırı kurak hava yüzünden düşen verimle birlikte rekor kırdı ve eylül ayında ton başına 8 bin 900 dolara çıktı. Fiyatlar bu kadar yüksek seyrederken daha önce balda görülen aşırı düşük fiyatlı ve ‘şüpheli’ ürün satışları zeytinyağında da görülmeye başlandı. Market raflarında zeytinyağının litre fiyatı 180-230 lira arasında değişirken internet üzerinden satış yapan platformlarda çeşitli ‘birlik’ isimleri adı altında ürünlerini sergileyen firmalar 5 litrelik zeytinyağlarını 300 ile 400 lira arasında satıyor. E-Ticaret platformlarında üst sıralarda listelenen bu yağların litre fiyatı ise neredeyse 60-70 liraya geliyor.

Gelecek sene OVP hedefimize göre, enflasyonu yüzde 20’nin altına yüzde 17,5’a düşürmeyi hedefliyoruz Gelecek sene OVP hedefimize göre, enflasyonu yüzde 20’nin altına yüzde 17,5’a düşürmeyi hedefliyoruz

ZEYTİNYAĞI (3)

Hürriyet’ten Emre Eser’in haberine göre, e-ticaret platformu yetkilisinden aracısına, satıcılardan ticaret borsaları ve fabrika sahiplerine kadar tüm tarafların açıklamaları ise şöyle:

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat: ‘Bu fiyata zeytinyağı olmaz’

ZEYTİNYAĞI (2)

“Bu fiyatlara zeytinyağı satmak imkansız. Bu durum zeytin üreticilerinin kanayan yarasına dönüştü. 300-400 liraya 5 litre zeytinyağı satmak dolandırıcılıktır. O zeytinyağından başka her şey olabilir. Zaten o yağlar çiçek yağı. İçine zeytinyağı aroması katılıyor. Tüketici ne yağı yediğini bilmiyor. Biz tarım il müdürlüklerine, ilgili bakanlıklara bu durumu defalarca kez şikâyet ettik. Ama bu firmalar yine tüketiciyi yanıltmaya devam ediyor. Eğer e-ticaret platformları bu ürünleri iyi denetler ve satmazsa kimse mağdur olmaz. Zaten tüketici e-ticaret sitelerinin isimlerine güvenip bu ürünleri alıyor. Onlar denetimi iyi yaparsa bu dolandırıcılık da biter.”

KAPAK-5

Kaynak: hürriyet.com